Šimlová rýže

petram Kuchařka: petram

Sladká jídla 3 názory

Suroviny

100 g bílé rýže kulatozrnné
1 hrnek mléka rostlinného
2 lžíce mletého máku
1 lžíce strouhaného kokosu
1 lžíce konopného semínka
cukr
med nebo sirup
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Rýži jen lehce opláchneme, abychom ji zbavili případných nečistot, ale zachovali část škrobu, který má na svém povrchu.

  2. Poté ji zalijeme mlékem a pod pokličkou vaříme na nejnižším plameni 15 minut.

  3. Ke konci vaření kontrolujeme, jestli má rýže dostatek tekutiny, a případně dolijeme trochu mléka nebo vody.

  4. Vmícháme mletý mák, kokos a konopné semínko a za stálého míchání dvě minuty společně povaříme.

  5. Podle potřeby dolijeme ještě trochu tekutiny, abychom dosáhli kašovité konzistence.

  6. Osladíme podle chuti a ihned podáváme.

Poznámka

Když jsem byla malá, měla maminka v kalendáři recept na šimlové koláče, do kterých se jako nádivka míchal tvaroh s mákem. Tenkrát se mi ten název moc líbil a dnes jsem si ho vybavila, když jsem se tak dívala na svou strakatou rýži. Kromě toho, že je kaše krásně barevná, dodá nám spoustu vápníku (z máku) a hořčíku (z konopného semínka).

Z důvodu intolerance mléčných bílkovin jsem rýži vařila v sojovo-rýžovém mléce.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Šimlová rýže

Tématické fráze: rýže s mákem ryze s nejnizsim obsahem skrobu šimlová nádivka mlecna ryze jako od maminky ryže seminko