Šimlová rýže

Suroviny

100 g bílé rýže kulatozrnné
1 hrnek mléka rostlinného
2 lžíce mletého máku
1 lžíce strouhaného kokosu
1 lžíce konopného semínka
cukr
med nebo sirup

Postup přípravy receptu

  1. Rýži jen lehce opláchneme, abychom ji zbavili případných nečistot, ale zachovali část škrobu, který má na svém povrchu.

  2. Poté ji zalijeme mlékem a pod pokličkou vaříme na nejnižším plameni 15 minut.

  3. Ke konci vaření kontrolujeme, jestli má rýže dostatek tekutiny, a případně dolijeme trochu mléka nebo vody.

  4. Vmícháme mletý mák, kokos a konopné semínko a za stálého míchání dvě minuty společně povaříme.

  5. Podle potřeby dolijeme ještě trochu tekutiny, abychom dosáhli kašovité konzistence.

  6. Osladíme podle chuti a ihned podáváme.

Poznámka od kuchařky

Když jsem byla malá, měla maminka v kalendáři recept na šimlové koláče, do kterých se jako nádivka míchal tvaroh s mákem. Tenkrát se mi ten název moc líbil a dnes jsem si ho vybavila, když jsem se tak dívala na svou strakatou rýži. Kromě toho, že je kaše krásně barevná, dodá nám spoustu vápníku (z máku) a hořčíku (z konopného semínka).

Z důvodu intolerance mléčných bílkovin jsem rýži vařila v sojovo-rýžovém mléce.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Komentáře k receptu Šimlová rýže

  • mysulka mysulka

  • zuzun zuzun

    To by se mi libilo, jsem makova a kokosova. Delam podobne, jen tam mam jeste cocku, orechy a suseny ovoce (no tak to uz podobny moc neni:-D). Vyzkousim jen takhle "na cisto", (... mozna s trochou kakaa:-p). :yes:

    Odpovědět

  • danielle72 danielle72

Tématické fráze: rýže s mákem ryze s nejnizsim obsahem skrobu šimlová nádivka mlecna ryze jako od maminky ryže seminko