Kefírové vdolky s parádou

recepty73 Kuchař: recepty73

Sladká jídla 2 názory

Suroviny

Těsto:
250 ml kefíru
1 vejce
1 vanilkový cukr
citronová kůra dle chuti
2 lžíce cukru krupice
2 lžíce rumu
špetka soli
3 lžíce oleje
2,5 -3 hrnku hladké mouky
necelá lžička jedlé sody
Dále:
olej na smažení a tvarování
povidla švestková, jablečná, hrušková, případně marmeláda
hrudkovitý tvaroh olešnický nebo nastrouhaný tvrdý
šlehačka
měkký tvaroh nebo zakysaná smetana či jogurt
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vejce vyšleháme s cukry a solí, přilijeme rum, olej a kefír, přisypeme mouku s citronovou kůrou a sodou. Vymícháme těsto, které bude lepivější a necháme ho zhruba dvacet minut odpočinout. Poměr použité mouky se může lišit dle druhu. Dávám do odměrky 250 ml kefíru, poté dvě a půl odměrky mouky, vymíchám těsto a dle potřeby po odležení případně ještě přidám. Konzistence těsta je do ruky lepivá, proto si ruce pomastíme olejem. Nedoporučuji používat mouku na podsypání místo oleje, je na vdolcích po usmažení cítit a nejsou tak lesklé.

  2. Z těsta odkrajujeme lžící stejně velké díly, ze kterých v mastných rukách ukoulíme kuličku, kterou zploštíme na placičku a vkládáme do pánve s vyšší vrstvou roztopeného oleje. Smažíme z obou stran dozlatova a odkládáme na papírovou utěrku odsát přebytečný olej.

  3. Hotové vdolky potíráme povidly dle chuti nebo marmeládou, sypeme rozdrobeným olešnickým tvarohem a dohotovíme kopečkem slazeného tvarohu, jogurtu...nebo šlehačkou.

  4. Podáváme jako hlavní sladký chod nebo za studena ke svačince a klidně i jako dezert ke kávě, protože jsou výborné a nadýchané jako lehký dortík, a to i druhý den, když zbudou.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 44 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kefírové vdolky s parádou

Zapomněl/a jsem heslo