Rizoto s amarantem

petram Kuchařka: petram

Bezmasá jídla 0 názorů

Suroviny

1 cibule
2 lžíce oleje
60 g Amarantu
120 g rýže
3 hrsti mražené zeleninové směsi nebo drobně nakrájené míchané zeleniny
1 hrnek zeleninového vývaru
sůl
čerstvě namletý pepř
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Amarant a rýži smíchám, odměříme jejich společný objem pomocí hrnku a propláchneme.

  2. Drobně nakrájenou cibuli orestujeme na rozpáleném oleji dozlatova.

  3. Zasypeme propláchnutým amarantem a rýží a minutu společně opékáme.

  4. Poté zalijeme zeleninovým vývarem, kterého by mělo být 1.5 násobku k objemu amarantu a rýže.

  5. Přidáme nakrájenou zeleninu, osolíme a přivedeme k varu. Stáhneme na nejnižší plamen a dusíme pod pokličkou asi 15 minut, až je vše měkké. Podle potřeby přilijeme ještě trochu vývaru nebo vody. Dochutíme čerstvě namletým pepřem a můžeme podávat. Zeleninu volíme dle sezony a možností. Já jsem použila pórek, mrkev, papriku, hrášek a houby.

Poznámka

Amarant je známý také pod názvem laskavec. Znali ho již staří Mayové, Aztékové a Inkové.amarant.jpg Slovo amarant znamená v jejich jazyce nesmrtelný. Patří mezi nepravé obilniny (pseudoobilniny). Využívají se jak jeho listy, tak zrno. Listy mohou posloužit ve studené kuchyni do různých salátů, případně se mohou dusit jako špenát. Zrno (jen o trochu větší než mák) se používá jako takové nebo se mele na mouku. Má jemnou oříškovou chuť. Amarant je cenným zdrojem bílkovin, protože obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, a je proto doporučován vegetariánům a sportovcům. Amarant je také vhodnou plodinou pro osoby trpící vysokým krevním tlakem či kardiovaskulárními chorobami – pravidelná konzumace snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje hladinu antioxidantů a podporuje imunitu. Kromě bílkovin je amarant vynikajícím zdrojem vlákniny a železa (100 g obsahuje 42 % doporučené denní dávky železa) a obsahuje také vápník, hořčík, fosfor, mangan a měď.

Zrno se vaří ve 2-2.5 násobku vody 20 minut.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Rizoto s amarantem

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze: rizoto recept recept rizoto rizoto recepty amarant recepty amarantove rizoto recept s amarantem ryze s amarantem recepty na rizoto recept na amarant recepty s amarentem rizoto - recepty rizoto s amarantom recepty rizoto recept na rizoto rizoto amarant recept rizoto rizoto se se salámem recept na rizota recepce s amarantem amarant s dýní

Zapomněl/a jsem heslo