Amarant se zeleninou na způsob rizota

petram Kuchařka: petram

Bezmasá jídla 7 názorů

Suroviny

1 hrnek amarantu (200 g)
1 cibule
1/2 pórku (menšího)
350 g míchné mražené zeleniny
trochu růžiček brokolice
sůl
pepř
olej
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme zeleninovou směs.

  2. Na oleji orestujeme drobně nakrájenou cibuli, po chvíli k ní přidáme pórek.

  3. Když je cibulka hotová (zesklovatí a začne mírně zlátnout), přisypeme mraženou zeleninu, lehce podlijeme vodou a přiklopíme pokličkou. Po chvilce přidáme růžičky brokolice a společně dusíme doměkka.

  4. Amarant vsypeme do hrnce, zalijeme dvojnásobkem vody (nebo vývaru), osolíme a přivedeme k varu.

  5. Za občasného míchání vaříme pod pokličkou na mírném plameni 20 minut. Je-li potřeba, přilijeme ještě trošku vody.

  6. Do hotového amarantu přimícháme podušenou zeleninu a dochutíme solí a pepřem.

  7. Toto je zcela základní předpis, zeleninu můžeme různě obměňovat dle sezóny a chuti, můžeme dochutit libovolným kořením či bylinkami.

  8. Masožravci mohou přidat i drobné kousky masa, podobně jako do rizota.

Poznámka

Amarant je známý také pod názvem laskavec. Znali ho již staří Mayové, Aztékové a Inkové.amarant.jpg Slovo amarant znamená v jejich jazyce nesmrtelný. Patří mezi nepravé obilniny (pseudoobilniny). Využívají se jak jeho listy, tak zrno. Listy mohou posloužit ve studené kuchyni do různých salátů, případně se mohou dusit jako špenát. Zrno (jen o trochu větší než mák) se používá jako takové nebo se mele na mouku. Má jemnou oříškovou chuť. Amarant je cenným zdrojem bílkovin, protože obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, a je proto doporučován vegetariánům a sportovcům. Amarant je také vhodnou plodinou pro osoby trpící vysokým krevním tlakem či kardiovaskulárními chorobami – pravidelná konzumace snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje hladinu antioxidantů a podporuje imunitu. Kromě bílkovin je amarant vynikajícím zdrojem vlákniny a železa (100 g obsahuje 42 % doporučené denní dávky železa) a obsahuje také vápník, hořčík, fosfor, mangan a měď.

Zrno se vaří ve 2-2.5 násobku vody 20 minut.

Jedná se o můj první pokus uvařit "něco" z amarantu. Dosud jsem se s ním setkala jen ve formě bezlepkové mouky a pufovaných kuliček do bezlepkového musli. Vadila mi na něm jeho intenzivní vůně, ta se ale vařením ztratila a moc jsem si pochutnala.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 23 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Amarant se zeleninou na způsob rizota

  • milena kovárová milena kovárová(neregistrovaný)

    tak aramant jsem vyzkoušela kuličky potažené medem nebo čokoládou, když jsem tyto kuličky jedla klaesl cholesterol. Ted nejsou vobchodě se zdravou výživou vidět nejsou. Koupila jsem si tam semeno a zasela jsem je na zkoušku, jelikož jsem četla , že ze zelených výhonku se dá udělat salát a tak to chci vyzkoušet. Zatím mě trrochu vyrostla ta semínka co jsem pokusně zasela a uvidím co bude dál., četla jsem, že jeden pán je s úspěchem krmil králíkům, ty já nemám ale budu dělat králíka já. Uvidím jak mě to bude chutnat. i když né tak za snížení cholesterolu to stojí zato. Moc ráda bych uvítala kdyby někdo napsal zkušenosti s aramantem

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Peťko, já samozřejmě vůbec nevím, co je to amarant, ale jsem ráda, že jsi o něm vyčerpávajícím způsobem napsala do poznámky. Zase jsem o něco chytřejší;-)

    Odpovědět

  • Petronila Petronila(neregistrovaná)

    Moc pěkný recept. Amarant používám do obilných snídaňových kaší, ale jen jako jeden díl, další dva třeba ovesné vločky nebo pohanka. Důvodem je jeho zvláštní vůně :-). Zkusila jsem k němu při vaření přidat rozinky, kardamon, skořici a pak je to pochoutka.:-p

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Amarantové kupuju chipsy, jsou moc dobré;-)

    Odpovědět

  • Sodovka Sodovka

    petram: I když bezlepkovou dietu držet nemusím, přesto mě AMARANT zaujal. Je to surovina, kterou by měl do jídelníčku zařadit každý:-! O amarant jsem nikdy neslyšela. Proto jsem nesmírně ráda, že jsem se o aramant od tebe dozvěděla.:-) A pak jsem si o teto zdravé obilovině na internetu přečetla bezva články.:yes: Aramant si koupím a budu ho zařazovat do jídelníčku. :-) Navštívila jsem i tvé stránky. Jsou bezva.:yes: Doporučím je známé. Její děti musí držet bezlepkovou dietu.

    Odpovědět

  • petram petram(autor receptu)

    Sodovka: Moc děkuji za pozitivní reakci :-8 Jsem moc ráda, že Tě to takhle inspirovalo. Už třetím rokem držím bezlepkovou dietu a snažím se stravovat se přirozeně bezlepkově, tj nehledat náražky chleba a těstovin a knedlíků, ale spíš jíst to, co lepek přirozeně neobsahuje. Postupně se seznamuji se surovinami jako je právě amarant, ale i quinoa, teff a další. A amarant mě opravdu nadchl, určitě s ním budu zkoušet vařit dál.

    Odpovědět

  • Sodovka Sodovka

    :yes: :yes: :yes: Tento recept mě tak nadchnul, že jsem ihned začala hledat informace, abych se o surovině amarant dozvěděla více. Protože mám zájem se o teto zdravé obilovině dozvědět ještě víc, tak jsem založila diskuzi „Laskavec neboli amarant je velmi výživná a zdravá obilovina“
    http://www.toprecepty.cz/df_forum.php?forum=2215
    Petram, děkuji ti za recept a za informaci o surovině AMARANT.:yes: :yes: :yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: amarant recepty amarant amarant recept amaranth recepty recepty z amarantu amarant příprava amarant zrno recepty co je amarant jak vařit amarant recepty amarant jak uvařit amarant amarantové vločky recepty amaranth recept aramant recept amarant jak se vaří amarant jak připravit amarant příprava amarantu amarantové vločky amarant-priprava