Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Klasický Viktoriin dort s ovocem

Viktoriin dort je lehký, svěží a okouzlující na pohled. Nadýchaný korpus s jemným kešu-kokosovým krémem a domácí jahodovou marmeládou, je bohatě zdobený šťavnatým letním ovocem. Ideální prázdninový dezert pro výjimečné chvíle plné radosti.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

veganotic veganotic

Náročný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 40 min

70 min (30 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

dortová forma o průměru zhruba 24 cm

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 949 kJ /
4 051 kcal
Bílkoviny47,25 g
Tuky223,85 g
Vláknina10,03 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 2,06 g
Sůl2,22 g
Sacharidy456,82 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kešu ořechy důkladně rozmixujeme s jogurtem, aby vznikla hladká směs. Podle chuti přidáme moučkový cukr a citronovou šťávu. Kokosový olej rozpustíme a za stálého mixování ho pomalu vlijeme do krému. Hotovou směs uložíme do lednice a necháme ztuhnout. Krok 2: Troubu předehřejeme na 180 °C. Dortovou formu vymažeme a vysypeme moukou, případně ji vyložíme pečicím papírem. Krok 3: Na přípravu korpusu vyšleháme rostlinný tuk s cukrem a vanilkou do světlého nadýchaného krému. Krok 4: V další míse promícháme mouku, kypřicí prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Krok 5: Ve větším hrnku spojíme jogurt, vodu, ocet a jablečné pyré. Krok 6: Do mísy s vyšlehaným cukrem a tukem prosejeme asi třetinu moučné směsi, jemně promícháme a přidáme polovinu tekutých ingrediencí. Opět vše lehce promícháme. Krok 7: Přidáme další třetinu moučné směsi, poté zbytek tekutých ingrediencí a nakonec zbylou mouku. Po každém přidání směs jemně promícháme vařečkou nebo stěrkou, dokud nezískáme hladké těsto bez velkých hrudek. Krok 8: Těsto vlijeme do připravené formy, povrch uhladíme a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C (nebo na 160 °C s horkovzduchem). Pečeme asi 35–40 minut. Před vytažením z trouby provedeme test špejlí – pokud vyjde čistá, máme hotovo. Krok 9: Zatímco bude korpus chladnout, dokončíme krém. Vychlazené kokosové mléko vyšleháme (se ztužovačem, pokud ho použijeme) do nadýchané šlehačky. Poté po lžících přidáme ztuhlý kešu-jogurtový krém a důkladně zašleháme. Budeme ochutnávat, dokud nedosáhneme požadované chuti a konzistence. Nepoužijeme nutně celý krém, postačí zhruba polovina až dvě třetiny. Hotový šlehačkový krém uložíme do lednice a necháme ho dobře ztuhnout. Krok 10: Vychladlý korpus rozkrojíme na polovinu. Spodní část potřeme silnější vrstvou jahodové marmelády. Na marmeládu navrstvíme šlehačkový krém (použijeme ho s mírou, po přiložení horní části korpusu se krém mírně rozteče do stran). Nakonec poklademe kousky čerstvých jahod. Krok 11: Horní část korpusu jemně přiložíme a dort podle nálady ozdobíme zbylým krémem. Pokud zvolíme jednodušší variantu, postačí lehké poprášení moučkovým cukrem. Hotový dort uložíme do chladu. Krok 12: Dort připravíme ideálně den předem, aby měl dostatek času na rozležení a zpevnění krému.

TIP: Jak na přípravu ozdobného ovocného kaviáru

Zveřejněno 23. 9. 2015

Poznámka autorky veganotic

Recept na korpus je na jeden menší dort. Pro velikost dortu na obrázku (forma cca 24 cm) ingredience v receptu zdvojte. Pokud použijeme dvojitou dávku, prodloužíme dobu pečení na zhruba jednu hodinu.

Mé další recepty najdete na http://www.veganotic.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Klasický Viktoriin dort s ovocem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/801g

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Klasický Viktoriin dort s ovocem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/801g

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Tématické fráze:
ovocné dorty recepty, ovocné dorty obrázky, dorty recepty, ovocný dort, dort s ovocem, viktoriin piškotový dort, dort victoria, ovocný dort recept, ovocný dort obrázky, recept na ovocný dort, viktoriin koláč, recepty ovocné dorty, dort s ovocem recepty, dorty s ovocem, mixování ostružiny se zakysanou smetanou, dort s ovocem obrazky, dorty s ovocem recepty, světlý korpus na dort recept, nahý dort s ovocem obrázky, krém na dort klasický

Suroviny:
mouka polohrubá, cukr krupice, máslo rostlinné, jogurt rostlinný, voda perlivá, přesnídávka jablečná, extrakt vanilkový, kypřící prášek do pečiva, ocet jablečný, soda jedlá, sůl, mléko kokosové, jogurt rostlinný, oříšky kešu, olej kokosový, cukr moučkový, ztužovač šlehačky, šťáva citronová, jahodová marmeláda, jahody, tuk, mouka

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu