Voňavý rýžový koláč
Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 22 592 kJ / 5 400 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 122,02 g |
| Tuky | 228,48 g |
| Vláknina | 17,97 g |
| Cholesterol | 1,80 g |
| Sodík | 858 mg |
| Sůl | 1,83 g |
| Sacharidy | 704,83 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve máslem vymažeme rozkládací dortovou formu o průměru 28 cm.
Krok 2: Na křehké těsto utřeme máslo s moučkovým cukrem, přidáme špetku soli, mouku, vanilkovou esenci, citronovou kůru a žloutky. Nejlépe to jde rukou. Až směs vypadá jako hrubá drobenka, přidáme vodu nebo mléko a prohněteme, až těsto drží tvar. S hnětením se to ovšem nesmí přehnat, těsto má být lehce drobivé a křehké. Proto se nesnažte o elasticitu. Zabalte je do folie či mikrotenového sáčku a nechejte alespoň na hodinu odpočinout v chladničce. Chlazení je v tomto receptu důležité.
Krok 3: Po vytažení z lednice těsto rozválejte a vložte do formy. Povytáhněte těsto až ke krajům. Předehřejte troubu na 180°C a pečte korpus lehce do zlatava, trvá to asi 12 minut. Vyjměte formu z trouby a zesilte ji na 200°C.
Krok 4: Na přípravu náplně vezměte vyšší kastrol nejlépe se silnějším dnem. Rozpusťte máslo a přihoďte k němu zrníčka ze dvou vanilkových lusků a pomerančovou kůru a chvilku prosmahněte (dokud nezačne krásně a lákavě vonět).
Krok 5: Pak přisypte rýži s cukrem, promíchejte a nalijte víno. Míchejte a až se odvaří, přilívejte po naběračkách mléko, vždy rýži jemně míchejte a počkejte s další várkou mléka až co se ta první vstřebá. Rýže nebude zcela měkká - dojde v troubě. Nechte kaši chvilku chladnout a pak vmíchejte vejce.
Krok 6: Hotový rýžový puding navršte na předpečený korpus, zaprašte moučkovým cukrem a vložte do trouby asi na dvacet minut, dokud nezezlátne. Hotový chutná nejlépe s créme fraiche a posypaný kůrou z citronu či pomeranče (pomeranč je lepší).
Zveřejněno 28. 4. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Voňavý rýžový koláč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2ROK
Moje poznámka
Voňavý rýžový koláč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2ROK
Nejnovější recepty
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 5 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 11 hodinami
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 16 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno 20. 12. 2025 16:30:01
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno 20. 12. 2025 13:16:10
Fíkové kostky
Přidáno 20. 12. 2025 13:01:11
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kokosová očka
Sima1996 před 49 minutami
Likérové špičky
Sahula před 2 hodinami
Kávové úlky
MichaelaSr před 3 hodinami
Likérové špičky s vaječným koňakem
Sahula před 3 hodinami
Telecí pečeně s bylinkami
Kajkajak před 3 hodinami
Marokánky - měkké a vláčné
Josi_25 před 4 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
BinaSa před 4 hodinami
Ořechové řezy děda
nenutilova68 před 4 hodinami
Domácí vánočka
Slaninova.L. před 4 hodinami
Tématické fráze:
rýžový koláč,
koláč z rýžové mouky,
rýžové koláčky,
ryzovy kolac recept,
sladký rýžový koláč,
rýžový puding,
rýžové těsto,
rýžové koláčky recept,
vonave a krehke kure recept,
rýžový korpus,
rýžová mouka recepty,
rýžový koláček,
rýžové koláče,
voňavé a křehké kuře,
rýžový pudink recept,
koláč z rýže,
recept na ryzovy kolac,
kolac ryze,
rýžová mouka recept,
korpus na ryzovy kolac
Suroviny:
mouka hladká,
máslo,
cukr moučkový,
mléko,
žloutek,
citron,
esence vanilková,
rýže,
cukr písek,
máslo,
lusk vanilkový,
pomeranče,
mléko plnotučné,
víno bílé,
vejce,
cukr moučkový
Komentáře (3)