Voňavý rýžový koláč
Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 22 592 kJ / 5 400 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 122,02 g |
Tuky | 228,48 g |
Vláknina | 17,97 g |
Cholesterol | 1,80 g |
Sodík | 858 mg |
Sůl | 1,83 g |
Sacharidy | 704,83 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve máslem vymažeme rozkládací dortovou formu o průměru 28 cm.
Krok 2: Na křehké těsto utřeme máslo s moučkovým cukrem, přidáme špetku soli, mouku, vanilkovou esenci, citronovou kůru a žloutky. Nejlépe to jde rukou. Až směs vypadá jako hrubá drobenka, přidáme vodu nebo mléko a prohněteme, až těsto drží tvar. S hnětením se to ovšem nesmí přehnat, těsto má být lehce drobivé a křehké. Proto se nesnažte o elasticitu. Zabalte je do folie či mikrotenového sáčku a nechejte alespoň na hodinu odpočinout v chladničce. Chlazení je v tomto receptu důležité.
Krok 3: Po vytažení z lednice těsto rozválejte a vložte do formy. Povytáhněte těsto až ke krajům. Předehřejte troubu na 180°C a pečte korpus lehce do zlatava, trvá to asi 12 minut. Vyjměte formu z trouby a zesilte ji na 200°C.
Krok 4: Na přípravu náplně vezměte vyšší kastrol nejlépe se silnějším dnem. Rozpusťte máslo a přihoďte k němu zrníčka ze dvou vanilkových lusků a pomerančovou kůru a chvilku prosmahněte (dokud nezačne krásně a lákavě vonět).
Krok 5: Pak přisypte rýži s cukrem, promíchejte a nalijte víno. Míchejte a až se odvaří, přilívejte po naběračkách mléko, vždy rýži jemně míchejte a počkejte s další várkou mléka až co se ta první vstřebá. Rýže nebude zcela měkká - dojde v troubě. Nechte kaši chvilku chladnout a pak vmíchejte vejce.
Krok 6: Hotový rýžový puding navršte na předpečený korpus, zaprašte moučkovým cukrem a vložte do trouby asi na dvacet minut, dokud nezezlátne. Hotový chutná nejlépe s créme fraiche a posypaný kůrou z citronu či pomeranče (pomeranč je lepší).
Zveřejněno 28. 4. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Voňavý rýžový koláč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2ROK
Moje poznámka
Voňavý rýžový koláč
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2ROK
Nejnovější recepty
Hrušková marmeláda
Přidáno před 5 hodinami
Králík s houbovou smetanovou omáčkou
Přidáno před 13 hodinami
Líné koláče
Přidáno před 17 hodinami
Tvarohový koláč s ovocem podle Kristíny Nemčkové
Přidáno 17. 8. 2025 17:11:35
Zapečený květák s chorizovou krustou
Přidáno 17. 8. 2025 15:31:28
Cuketovo-dýňová omáčka s koprem
Přidáno 17. 8. 2025 15:22:10
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bílkový chlebíček
rybarka007 před 1 hodinou
Cuketové řezy se zakysanou smetanou
Veronikalll před 1 hodinou
Rajská omáčka
Jirka6363 před 1 hodinou
Drobenka na koláč
david.kroupa před 3 hodinami
Broskvové čatní
RadkaR před 4 hodinami
Vepřová plec na rajčatech, pórku a řapíkatém celeru
demska26 před 4 hodinami
Mleté vepřové maso na Kunovjance
Zdena.t před 6 hodinami
Falešný španělský ptáček
Kattyy před 6 hodinami
Tématické fráze:
rýžový koláč,
koláč z rýžové mouky,
rýžové koláčky,
ryzovy kolac recept,
sladký rýžový koláč,
rýžový puding,
rýžové těsto,
rýžové koláčky recept,
vonave a krehke kure recept,
rýžový korpus,
rýžová mouka recepty,
rýžový koláček,
rýžové koláče,
voňavé a křehké kuře,
rýžový pudink recept,
koláč z rýže,
recept na ryzovy kolac,
kolac ryze,
rýžová mouka recept,
korpus na ryzovy kolac
Suroviny:
mouka hladká,
máslo,
cukr moučkový,
mléko,
žloutek,
citron,
esence vanilková,
rýže,
cukr písek,
máslo,
lusk vanilkový,
pomeranče,
mléko plnotučné,
víno bílé,
vejce,
cukr moučkový
Komentáře (3)