Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sirup ze smrkových výhonků (pro Janinu)

Zkuste si doma připravit tradiční a vyzkoušený recept našich babiček. Usnadňuje vykašlávání, rozpouští hleny, uvolňuje dýchací cesty. Sirup ze smrkových výhonků lehce nahradí všechny drahé přípravky z lékárny.

Hodnocení receptu je 5,0 (46×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min bez doby odležení

30 min (30 min příprava, bez doby odležení)

29. 4. 2009 22:02

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Na průdušky, kašel, zvyšuje imunitu, rozpouští hleny, zmírňuje revma, tiší bolesti končetin, svalů a záněty šlach, podporuje prokrvení kůže. Užívá se 1 polévková lžíce každé ráno. Pokud je to onemocnění chronické a stále se vrací v určité době, je dobré užívat preventivně a tak se zabrání "rozjetí" nemoci!

Recept je z rodinné pokladnice našich receptů z bylinek, které se dědí po generace!!!

Sirup má velmi příjemnou chuť a výborný je také proti kašli!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Marcela

10. 6. 2013 15:35

Bibince.: Dobrý den,chci se zeptat ty sklenice jak se naloží se nesmí vůbec ty tři týdny otevírat? nic s tím dělat ani třepat nebo míchat zkoušet chut atd?Naložila jsem v neděli bydlíme na horách a tak se to ještě dalo ty výhony a zadělala tu potravin.folii taková ta stahovací jako by a dala ještě gumičku ale jako by když na to svítí tak je sklínka i folie zapařená není to špatně nevyměnit to raději za plastové víčko?

aja

10. 6. 2013 15:15

Bibince. Zdravím. Tak jsem zkoušela chut sirupu a je to jakoby nakyslé mnělo by to asi chutnat sladce že jo? jinak barvu to má prusvitnou ale asi z toho nic nebude zda se mi jako by se v té sklínce začínal tvořit z jedné strany kal. sklínku jsem uzavřela plastovým víčkem jak byvá přímo na ty sklínky myslíte že to mohlo být špatně? je lepší uzavřít potravinovou folií? to mi doporučovala kamarádka tak nevím. Děkuji

tejaja tejaja

9. 6. 2013 21:06

jarda:nemal si použiť fóliu, celé to musí dýchať, Fólia neprepustí vzduch, preto ti to splesnivelo. Rozhodne nemôžeš použiť nič iné ako celofán. Vyhoď to. Zo strieborného smreku to neide, potrebuješ normálny smrek. ;-)
Sirup nesmie mať žiadnu alkoholovú príchuť, nesmie prekysnúť.

Bibinka Bibinka

9. 6. 2013 20:47

jarda:Jardo, to je mi vážně líto, ale já bych to zaručeně vylila vzhledem k plísni, která tam byla-plísně jsou pěkný potvory. Příště opravdu dej celofán, ač to tak nevypadá, asi je to nutné, všimla jsem si totiž, že těm, komu to zkysalo, nebo zplesnivělo, měli také náhrady za celofán:-( Jinak ten stříbrný, to ti nepovím, s tím nemám žádnou zkušenost a že bude jiné chuti, to určitě. Tak ať se podruhé povede:yes:;-)

jarda

9. 6. 2013 19:24

Zdravim, prosim chtel jsem se zeptat.. Vyzkousel jsem tenhle recept a jen jsem misto celofanu pouzil potravinovou folii.. Ale ted po dvou tydnech se mi na vrchnich vetvickach objevila malicka plisen tak jsem to opatrne odebrel a scedil jenze to ma dost alkoholovou vuni, chut je moc dobra ale myslim ze mi to silne zkvasilo coz asi neni dobre ze?? A chtel jsem se jeste zeptat jestli se to da udelat i ze stribrneho smrku?? protoze ten mam na zahrade a nemusel bych do lesa..

Bibinka Bibinka

5. 6. 2013 16:35

aja:Ajo, jediné, co mě napadá, by bylo smrkové víno a dokonce perlivé:-D;-)pokud tomu nic jiného nebude, mělo by to být cítit alkoholem.

aja

5. 6. 2013 14:42

Bibince. děkuji Vám za odpoved snad se to bude dát použít plísen tam nikde není jen ty bublinky a víčko je vždy nafouklé když ho nadzvednu vypustím vzduch tak to zasyčí prostě jak u kvašení.mje babička to kdysi taky dělala a větvičky jak to kleslo tak taky přidávala ale už si nepamatuji zda jí to taky kvasilo či né.mám ješte jednu malou sklínku tam jsem to nepřidávala je to naloženo týden a taky jsou tam bublinky jako by to syčí čili asi kvasí tak nevím. mám to nechat vše ty 2 týdny či tři? děkuji Vám mockrát.

Bibinka Bibinka

3. 6. 2013 17:27

aja:Ajo, teď už se prakticky nedá dělat nic, než to nechat proběhnout tím časem naložení, nebyl určitě dobrý nápad s tim přidáním větviček po týdnu:-( Ono si to sedá, jak se uvolňuje ta tekutina z těch větviček, pokud to není plesnivé, nezapáchá to, nechte to do konce, ty bublinky nemusí nic znamenat a uvidíte, jakou to bude mít chuť-držím palečky:yes:;-)

aja

3. 6. 2013 13:32

top recepty.czBibinka:Dobrý den mám naložené taky výhonky asi 14 dnů naložila jsem hodně to kleslo tak po týdnu ještě doložila do plna tak potom doložení tj.ten týden,ale začínají se mi tam tvořit bublinky jako by to začínalo kvasit i ta vůně.ale přitom zkoušela jsem na prst a chut to má dobrou tak nevím.myslíte že to bude dobré a použitelné? čím to může být? je i málo slunce.tak ještě není cukr dole rozpuštěn

Bibinka Bibinka

30. 5. 2013 13:00

iveta.sedova: Ivetko, především tě vítám v naší Topkové rodině a přeji ti, aby se ti tu líbilo;-):-K
Už to tu někdo psal, taky se to stalo a já to vysvětluji, že buď se tam dostala nějaká špína, která zkvasila, třeba větvičky špatně umyté, dobře přikryté celofánem, aby tam nešel vzduch, jinak už teda nevím, ale ta čistota je hodně důležitá;-) Je mi to líto, ale něco si asi nedodržela.....:-(pokus se znova, nové větvičky ještě jsou, mám živý plot a na něm je větviček plno, díky počasí...já ti budu držet palce;-):yes:

iveta.sedova

30. 5. 2013 12:42

Bibinka:Ještě jednou připisuji komentář, omylem jsem ho vložila do poznámek....
Co dělám špatně, když mi meducína ze smrkových výhonků v lednici kvasí?
Děkuji moc za radu, Iveta.

Bibinka Bibinka

27. 5. 2013 16:15

Fidlosek:Díky, že máte zájem o recept;-) Ano sirup se jen přecedí do lahve a dá se do lednice, nebo do chladna a jinak já jsem zvyklá u takových věcí přikrývat celofánem a zagumičkovat, ale myslím, že by se to zazátkovat mohlo, ale nemám s tím zkušenost, u nás v rodině se to dělalo vždycky takhle. Zítra v lese lovu zdar a koukejte i po houbách-rostou;-):yes:

Fidlosek

27. 5. 2013 15:39

Bibinko,chystám se na Váš recept, jen mi prosím poraďte s uchováním hotového sirupu - loni jsem dělala podobný z jitrocele a on mi v lednici do podzimu zplesnivěl. Opravdu se to jen přecedí do sklenic a uloží do lednice? A ještě jedna otázka - ten celofán se dává přes hrdlo sklenice a utáhne se to gumou? Nebyl by lepší přímo uzávěr na danou láhev? Děkuji moc za odpověď. Zítra se chystám do lesa...

Bibinka Bibinka

7. 5. 2013 19:52

Beata:Beatko, byla jsem se ti podívat v zahradě jak jsou smrky na tom-většinou už jsou zbarvený jako ty starší větvičky, tak to nejde poznat, ale tak 1/3 stromů je ještě má, tak by se prakticky daly ještě natrhat. Nejlepší doba je brzské jaro;-)

Beata

7. 5. 2013 18:55

lidi kdy se zbiraji?

1 7 8 9 10 11 16

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: sirup z jehličí sirup z mladého jehličí sirup ze smrkového jehličí med z jehličí smrčkový sirup sirup ze smrkového jehličí recept sirup z jehličí recept smrkové špičky recept na sirup z jehličí sirup z borovice recept borovicový sirup recept med z mladého jehličí med ze smrkového jehličí sirup ze smrcku borovicový med recept sirup z mladého jehličí recept med z borovice recept med z smrkového jehličí šťáva ze smrkových větviček smrčkový med

Suroviny: výhonky ze smrkových větviček, cukr krystal, citron bio

TopRecepty.cz

Sirup ze smrkových výhonků (pro Janinu)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/j25R