Obyčejná domácí zelňačka

Polévky Doba přípravy: 120 6 názorů

Polévky Doba přípravy: 120 6 názorů

Suroviny 10 porcí

1 kg domácí kyselé zelí
1 větší cibule
4 stroužky česneku
3 brambory
300 g vepřového plecka
400 g vepřového karé
100 g čerstvých hub
50 g sušených hub
300 g uzeného kolena
500 g domácí uzené klobásy
200 g domácí uzené slaniny
3 PL domácího vepřového sádla
10 kuliček celého pepře
3 kuličky nového koření
2 feferonky nebo chilli papričky
paprika červená mletá
sůl, mletý pepř, cukr
majoránka

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnca vložíme prekrojenú domácu kyslú kapustu, bravčové pliecko, bravčové kare, domácu klobásu, cesnak, cibuľu, feferónku , čili papričku, čierne korenie celé , čierne korenie nové a dáme variť. Keď je mäso polomäkké, pridáme huby.

  2. Uvarené mäso, kolenienko a klobásu vyberieme, nakrájame ... mäso oberieme od kosti a chvíľu necháme bokom.

  3. Na bravčovéj masti orestujeme cibuľu, slaninku, do ktorej pridáme 2 polievkove lyžice mletej červenéj papriky.

  4. Do kapustnice pridáme rajbané zemiaky, nakrájané mäso, klobásu a opraženu cibuľu so slaninou.

  5. Necháme prevrieť, pridáme soľ, mleté čierne korenie, 2 pol. lyžice cukru po okraji hrnca.

  6. Kapustnicu vypneme, pridáme majoránku a o chvíľu môžme servírovať :-)

    Podávame s čerstvým chlebom

Poznámka od kuchařky

V regionálnych receptoch kapustnice sú značné rozdiely. V každom kraji, údolí i dedine sa varí kapustnica trochu inak.

Každý má tu svoju, každého ho je dobra , iný kraj , iný zvyk , iná kapustnica. Predstavujem Vám tu moju :-P nie prvú a určite nie poslednú.

PS: Môžme pridať pár sušených sliviek, nakoniec podávať s kyslou smotanou. Čím staršia kapustnica - tým lepšia chuť ;-)

Komentáře k receptu Obyčejná domácí zelňačka

  • Shukvacik Shukvacik(autor receptu)

    Ivosisko: Shukvacik je prezývka ;-) začala to kedysi ako šuko , shukvak a nakoniec Shukvacik :-D. Rajbane zemiaky bolo myslené = surové zemiaky rajbane ako na zemiakovu babu a to je vlastné aj zahustovadlo kapustnice. Čierne korenie nové je tak ako si napísal :yes:;-)

    Odpovědět

  • Ivosisko Ivosisko

    Shukvaciku (prosím Tě, promiň mi moji zvědavost, ale to je přezdívka nebo jméno? a co znamená?), jsem pro každý špás a Tvá polévka mě do dost velké míry zaujala. Až mi na účtu přibudou nějaké prostředky, tak ji zcela určitě vyzkouším :-)
    Úpřímně řečeno, chtěl bych vidět tu složitější či náročnější variantu :-)
    Jen mi dovol pár technických dotazů: rajbané = rozmačkané? čierne korenie nové = obyč. nové koření? ničím nezahušťujeme? Ale jinak :yes::-Q:yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    No, tak ta je obyčejně neobyčejná!!:-Q :yes:

    Odpovědět

  • Shukvacik Shukvacik(autor receptu)

    Naozaj u nás je taká obyčajná :-) :-K

    Odpovědět

  • Ivace64 Ivace64

    jejda, to je surovin,tak to dělám asi jednodušší, méně surovin a opravdu je dobrá.. Dobrá ta Tvá určitě bude, ale levná asi moc nebude, viď..:-)

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Krásný recept:yes:, ale zrovna obyčejná z tolika surovin mi moc nepřijde.:-O Ale dobrá bude <3:yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: domácí zelňačka domácí recepty zelňačka zelňačka se slaninou recept na domácí zelnačku bila kapustnica obycejna zelnacka bila dodomácí zelňačka domácí zelňačka bez klobasy domacinzelnacka zelnacka z kolena zelnačka bez klobásy domaci zelnacka se slninou obyčejná bílá zelnačka domaci zelnacka recept rajbane zelnačka polévka obzcejna zelňačka z vepřového kolena zelnacka s uzenym z plecka bila zelnacka zkolena zelnacka recept domácí