Opilé jablečné hrudky

Hella Kuchařka: Hella

Doba přípravy: 10 min + pečení 100 ks Moučníky , Drobné pečivo 1 názor

Suroviny

175 g hladké mouky
100 g hnědého cukru¨
150 g másla (Hery)
50 g ořechů nebo mandlí
1 vejce
1 lžička prášku do pečiva
2 jablka
50 g rozinek namočených v rumu
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na lžíci másla opražíme nahrubo sekané ořechy nebo mandle a necháme vychladnout.

  2. Zbylé máslo utřeme s cukrem (nerozpustí se ), přidáme vejce a našleháme do pěny. Přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva, vejce, ořechy, rozinky, na kostičky (tak 1/2 cm i menší) pokrájená jablka a nabobtnalé rozinky i s tekutinou. Nejlépe rukama hmotu v míse propracujeme, nepoužívejte mixer, jablka by se rozpadla.

  3. Lžičkou nabírejte hromádky o velikosti ořechu a ukládejte je s mírným rozestupem na plech vyložený papírem. Pečte dorůžova ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 15 min.

Poznámka

Pokud nemáte v předstihu namočené rozinky v rumu, rychle si je připravíte, když je nasypete do hrnku, zalijete horkou vodou a necháte lehce přejít varem. Pak vodu vylijte (budete překvapeni, jak je špinavá), rozinky přelijte trochou rumu, promíchejte a znovu nechte prohřát. Pak nechte na talířku vychladnout.

Teplé pečivo po rumu sice voní, ale alkohol už z něj pečením vyprchal, jen těsto nakypřil. Pokud chcete péct bez alkoholu, nahraďte rum citronovou šťávou se stejným postupem naložení.

Zdroj: Knihovnička Recepty 8/2015

V původním receptu na "originální nejoblíbenější německou laskominu" se doporučuje péct na oplatkách. Pekla jsem jen na papíru, nepřilepilo se to, ani nerozteklo, jen mírně nabylo.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 8 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Opilé jablečné hrudky

Tématické fráze: jablečné hrudky s ořechy jablkove hrudky jablečný hrudky pečené v troubě hrudky s orechya jablky ořechové hrudky s s jablky ořechové hrudky s jablky banan orech hrudky cukrovi jablecne hrudky nejlepsi jablecne recepty na peceni

Zapomněl/a jsem heslo