

Jablkový dort s ořechy a čokoládou
Suroviny
- Těsto:
- 500 g jablek
- citronová šťáva z 1 citrónu
- 5 vajec
- 200 g cukru moučka
- 200 g másla
- 200 g polohrubé mouky
- 1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva
- 50 g sekaných vlašských oříšků
- 50 g sekané čokolády na vaření
- Náplň:
- 1 kostka tvarohu
- 1 žloutek
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce moučkového cukru
- Na potření:
- marmeláda podle chuti
- smetana ke šlehání
- ztužovač šlehačky
- Na ozdobu:
- hoblinky hořké čokolády
- kolečka banánů
Postup přípravy receptu
Jablka nastrouháme, necháme chvilku odstát a vylijeme přebytečnou šťávu. Pokapeme citronovou šťávou.
Vejce oddělíme, žloutky, máslo a cukr utřeme do pěny. Přimícháme mouku smíchanou s kypřícím práškem, ořechy a čokoládu. Nakonec přimícháme jablka a tuhý sníh ušlehaný ze 2 bílků, lehce promícháme.
Upečený a vychladlý dort rozřízneme podélně tak, aby nám vznikly 3 pláty. Každý plát potřeme marmeládou a tvarohovou náplní, kterou připravíme tak, že jen smícháme všechny ingredience.
Když máme pláty natřené, povrch dortu potřeme ještě trochou marmelády a ušlehanou domácí šlehačkou. Posypeme hoblinkami čokolády a ozdobíme kolečky banánů. Dáme vychladnout.
Poznámka od kuchařky
Pokud chcete jen něco rychlého, můžete těsto nalít na plech a upéct jako koláč. Povrch pak stačí polít rozpuštěnou čokoládou na vaření.