

Jiná bramborová kaše
Suroviny 2 porce
- 3 brambory (tedy asi 300 g)
- 2 špetky soli
- 1000 ml vody
- 100 ml hovězího vývaru
- 1/2 mrkve
- 100 ml mléka
- máslo
Postup přípravy receptu
Brambory nakrájíme na drobnější kousky a vaříme v osolené vodě asi 15 minut. Přilijeme vývar a přidáme podélně překrojenou mrkev. Vaříme ještě 10 minut. Brambory slijeme (mrkev vyhodíme), přidáme kousek másla a šťouchadlem rozmělníme.
Přidáme převařené mléko a prošleháme do kaše. Podáváme třeba s opečenou sekanou. Kaši ještě omastíme kouskem másla.
Poznámka od kuchařky
Váhal jsem, jestli s takovou triviální kaší sem můžu přijít. Ale už jsem zkoušel kaši s pestem (https://www.toprecepty.cz/recept/48782-bramborova-...) i kaši s česnekem. I tahle kaše byla dobrá, třeba ji zkusíte. Recept také s fotopostupem na http://www.mojetara.cz/recipe/jina-bramborova-kase...
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Jiná bramborová kaše
-
casino: Používám i řapíkatý celer a další přísady, a dva velcí panáci vývaru stačí na přidání chuti, aspoň mně to stačilo
-
mojetara:
No, použití vývaru mi v rcp nepřijde moc účelné, leč spíše účelové, ale naštěstí neračte být žádná popudlivá dvacítkatak si dovolím ještě jednu otázku:
Dva panáci vývaru nestojí takřka za řeč, ale nezkoušel jste místo kanalýzy vývaru použít pro ochucení bramborové kaše ex post dačo voňavého? Třeba libeček by mohl do jisté míry imitovat hovězí vývar?
Nadja:
Také vodu z brambor (občas) zbůhdarma nevylévám
https://www.toprecepty.cz/recept/37870-cesnekova-p... -
Nadja: Jo, doplnil jsem já, casino mě nachytal. Vařím brambory tak 20 max 25 minut do měkka (vždycky je dobrá zkouška vidličkou) a 5 dělám kolem kaše (asi tak). Takže součet vaření je pak 30. Ale to je orientačně a v případě brambor si to myslím každý nastaví podle sebe, síly svého vařiče. Na jednom mém to jde rychleji a druhý se loudá
-
casino: v surovinách je 100 ml hovězího vývaru (pokud to nebylo doplněno po Tvém komentíku).
Mne ale zaráží dlouhá doba vaření brambor - 25 minut. Já brambory vařím 15, max. 20 minut a bohatě to stačí, i když jsou nakrájeny na větší kusy.
A tu vodu s vývarem bych nevylévala, byla by z ní dobrá česnečka.
-
casino: Pink, načapán!
-
Pouze v postupu stojí psáno: "Přilijeme vývar..."
No, jaký, který, čí, z čehože vývar, proč, he? -
Tiež robievam kašu s mrkvou, samozrejme rozmačkám spolu, vtedy pridávam aj strúčik cesnaku...a kašu so zelerom, vtedy cesnak nedávam. Milujem to k dusenému hovädziemu.
-
Mně to triviální nepřipadá, dobrý nápad. Mám už taky vyzkoušeno s mrkví i celerem, dohromady i každé zvlášť. Zeleninu rozhodně nevyhazuju, to by byla škoda. Skvěle se dá udělat i super dietní verze například pro žlučníkáře bez mléka a másla jen s vodou, ve které se zelenina a brambory vařily. Dá se přidat i neochucené pomazánkové máslo.
-
PaCaOl: JO! I tuhle variantu podniknu, ne, že by samotné brambory nebyly dobré, ale proč si občas nedat trochu jinou chutnou verzi
-
Běžně dělám bramborovou kaši s mrkví, tu mrkev nevyhazuji rozmačkám s brambory, nebo verze s celerem, výborná