Karamelové větrníky (a žloutkové věnečky) z cukrárny
Karamelové větrníky a žloutkové věnečky jako z cukrárny můžete připravit současně z jednoho těsta. Příprava je sice náročnější, ovšem podle tohoto detailního postupu ji jistě zvládnete. Odměnou vám budou slova obdivu a chvály.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 13 202 kJ / 3 156 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 66,40 g |
Tuky | 142,21 g |
Vláknina | 6,00 g |
Cholesterol | 1,30 g |
Sodík | 500 mg |
Sůl | 1,05 g |
Sacharidy | 399,50 g |
Postup přípravy
Tu rozehřejeme a případně doředíme vodou (přesné množství se nedá určit, každá firma prodává fondán jinak tuhý, je lepší začít s malým množstvím). Takto připravená poleva je hotová na věnečky. Na větrníky se dobarvuje a dochucuje kulérem (postup podobný jako na karamelový základ do šlehačky - utavit cukr a do karamelu vlít horkou vodu). Krok 7: Dohotovení věnečků: na spodní část korpusů nastříkáme žloutkový krém. Vrchní část potáhneme (namočíme) v rozehřáté fondánové polevě a položíme na krém. Krok 8: Dohotovení větrníků: na spodní část korpusu nejprve nastříkáme žloutkovou šlehačku (nebo žloutkový krém), pak vrstvu karamelové šlehačky. Vrchní část namočíme v kulérem obarvené fondánové polevě a položíme na krém.
Zveřejněno 25. 1. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Karamelové větrníky (a žloutkové věnečky) z cukrárny
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7q71
Moje poznámka
Karamelové větrníky (a žloutkové věnečky) z cukrárny
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7q71
Nejnovější recepty
Cuketové sushi
Přidáno před 3 hodinami
Panenka v kopru
Přidáno před 4 hodinami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 13 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno 15. 6. 2025 17:48
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno 15. 6. 2025 17:17
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno 15. 6. 2025 17:10
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Špenátová polévka
brtna před 1 hodinou
Fazolkové lusky na smetaně
ZuzkaBob před 1 hodinou
Gulášová polévka z mletého masa
Anna.Milkova před 2 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Zu.bart před 2 hodinami
Kulajda z cukety
Romana20 před 2 hodinami
Jahodový koktejl s mátou
MarcelaPa před 3 hodinami
Obrácené vepřové řízky z trouby
wimra před 4 hodinami
Bublanina z majonézy
Sarka13 před 5 hodinami
Tvarohové muffiny
Sefiragold před 5 hodinami
Lehký rýžový salát s ledovým salátem
jelima091 před 5 hodinami
Tématické fráze:
fondánová poleva na věnečky recept,
karamelový fondán,
fondán na věnečky recept,
vetrnik recept cukrarsky,
fondánová poleva na větrníky,
žloutková šlehačka,
fondán na věnečky,
fondán poleva na větrníky,
základní žloutkový krém,
větrníky jako z cukrárny,
fondan na větrníky,
karamel na věnečky,
cukrarske vetrniky,
karamelová poleva na věnečky,
základní recept na karamel,
karamelový fondán recept,
fondánová poleva na věnečky,
karamelové věnečky,
žloutkové věnečky,
větrníky recept podle normy
Suroviny:
voda,
mouka hladká,
vejce,
olej rostlinný,
sůl,
mléko plnotučné,
pudinkový prášek,
máslo,
žloutek,
cukr,
rum,
krém,
smetana ke šlehání,
cukr krupice,
smetana ke šlehání,
poleva,
Komentáře (13)
Poleva je z moučkového cukru - udělá se karamel z trošky cukru a vody a ten se pak smíchá se zbytkem cukru.
http://blongie007.blog.cz/1004/zakladni-zloutkovy-...
I mistr Vrabec jako Základní žloutkový krém uvádí ten ze žloutků (=bez pudinku).
Ono totiž záleží, kdo ty normy napsal, mají více autorů a nejsou jednotné
Naštěstí jsem amatér a nemusím se normami řídit. Když už se s tím doma peču, udělám si ty poctivé
Základní žloutkový krém byl název pro toto v cukrářských normách. Přidala jsem to raději i do poznámky, aby tu tedy nedocházelo k nějaké mystifikaci. Možná se to předtím a nebo potom učili jinak. Já už v oboru nejsem co jsem pryč ze školy, pečení už je jenom relax a koníček a změnit se mohlo leccos... Ale my jsme se to učili takto. Samozřejmě původně byl žloutkový krém ze žloutků, o to se tu s nikým nebudu přít. Nicméně za mě už se v cukrárnách vařil pudink se žloutkem, tudíž recept je napsaný tak jak je, jak ho znám já. Pointa receptu byla, že jsem si v cukrárně dobrý větrník nedala už pár let (většinou všude ošidí šlehačku, na které to stojí), měla jsem na něj chuť, udělala jsem si ho doma, tak jak jsme ho dělávali my na praxi. Řekla jsem si, proč bych sem nedala recept s karamelovou šlehačkou, když ve většině receptů je karamelový pudink nebo salko. Průběžně jsem fotila, aby to co nebude jasné z receptu, bylo třeba jasné z fotek... Věnovala jsem tomu čas, který jsem mohla věnovat třeba svým dvěma malým dětem. Skutečně by mě ani nenapadlo, kolik vášně tu způsobí jeden název, který je (byl?) takhle zavedený. Nevadí mno. Recept se dostal k těm, ke kterým se dostat měl. Jinak je vše už snad vysvětleno v poznámkách, příp. v komentářích a tím bych to asi ukončila.
Jj, máte recht
Annabel:
Jj, máte recht a omlouvám se
Váš krém jsem blbě pochopil jako nedokonalý cukrářský krém (Crema pasticcera)
No a k vašemu "Pro dobrotu na žebrotu" snad pouze: Promiňte, velebnosti...
Toto fakt není Základní žloutkový krém
Přítel Google toho obvykle nakecá ještě víc než přítelkyně wiki
No, Sherlock by řekl: Jak prosté..., stačí vymazat slůvko "základní"
Potahování fondánem
Vhodné je fondán nahřívat, rozmíchat a ředit v misce na vodní lázni a i při potahování ho udržovat tekutý na horké vodní lázni. V praxi se vršek korpusu vrchní stranou zlehka omočí ve fondánu, přebytečný fondán se otře o hranu misky a vršek se na chvilku odloží na mřížku. Přebytek fondánu steče a vršek se uloží na naplněný spodek. (tu mřížku lze samozřejmě vynechat)
Ale i toto vás na učňáku asi učili, že