Dort pro klenotnici

Suroviny

Ořechový korpus:
4 vejce
150 g krupicového cukru
100 g polohrubé mouky
100 g mletých ořechů
1/2 prášku do pečiva
10 lžic oleje
10 lžic vlažné vody
Světlý korpus:
3 vejce
120 g krupicového cukru
150 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
7 lžic oleje
7 lžic vlažné vody
Krém:
500 g mascarpone,
2 smetana na šlehání 33%
2 vanilkové cukry
2 ztužovače do šlehačky
moučkový cukr podle chuti
rybízová marmeláda
Potahová hmota:
500 g moučkového cukru
250 g sušeného mléka
2 lžíce vlažné vody
2 lžíce tekutého medu
1 lžíce oleje
1 lžíce mandlové tresti
potravinářské barvivo

Postup přípravy receptu

  1. Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, po lžících zašleháme olej. Mouku, ořechy, prášek do pečiva smícháme dohromady a na střídačku s vodou lehce vmícháme do vaječné pěny. Vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a na 165°C pečeme asi 50 minut. Stejně postupujeme u světlého korpusu.

  2. Smetanu vyšleháme s cukry a ztužovači do patřičné hustoty. Potom zašleháme mascarpone.

  3. Vychladlý ořechový korpus rozkrojíme na dva pláty, potřeme marmeládou, krémem a dáme na něj světlý korpus, potřeme marmeládou a krémem, nahoru zase dáme ořechový korpus. Trochu krému necháme, tím potřeme celý povrch a boky dortu. Dáme do chladna ztuhnout.

  4. Mezitím uděláme marcipán, cukr s mlékem prosejeme na vál, přidáme vodu, olej, med, tresť a vypracujeme hladkou tuhou hmotu. Vodu nepřidáváme, ale ruce si máčíme ve vodě asi tak 3-4x.

  5. Mezi dvěma mikroteny hmotu rozválíme na sílu asi 4 mm a potáhneme celý dort, uhladíme. Ze zbytku marcipánu barvíme a tvoříme ozdoby na dotvoření dortu. Na dort je přilepujeme pouze tak, že místo potřeme trochu vodou, ale ne moc.

Komentáře k receptu Dort pro klenotnici

K receptu nejsou žádné komentáře.