Velikonoční aspiková vejce

Anna Kocikova Kuchařka:

Doba přípravy: cca 30 minut+ tuhnutí cca 8 kusů, záleží na velikosti skořápek Studená kuchyně 22 názorů

534

Suroviny

350 ml sladkokyselého okurkového nálevu
200 g šunky
20 g sypké želatiny
3 lžíce sterilovaného hrášku
2 lžíce drobně nasekaných lístků petrželky
1 menší na skus uvařená mrkev
8 nerozklepnutých syrových vajec
podle vlastí chuti cukr a ocet na dochucení
trochu stolního oleje na vymazání skořápek
tenký štětec nebo vatová tyčinka
Recept si zatím oblíbilo 34 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vaječné skořápky umyjeme, na širším konci nožíkem naťukáme malinkou dírku a tu opatrně zvětšíme na průměr cca 2 cm.

  2. Obsah ze skořápek vylijeme do misky a uchováme na pozdější použití.
    Skořápky důkladně vypláchneme horkou vodou (můžeme si pomoci ukazováčkem, který se do otvoru hezky vejde a dosáhne na dno i do stran) a dáme je vysušit.

  3. Vysušené vnitřky skořápek pomocí štětečku zlehka vytřeme olejem (pro snadnější oloupání) a postavíme je do obalu na vejce.

  4. V kastrůlku zahřejeme okurkový nálev, vmícháme želatinu a necháme 10 minut nabobtnat.

  5. Mezitím do mísy nakrájíme na velice drobné kostičky šunku a mrkev. Přidáme hrášek a petrželku, vše promícháme a touto směsí pomocí kávové lžičky naplníme vaječné skořápky.

  6. Nabobtnalou želatinu malinko zahřejeme, metličkou důkladně promícháme a nalijeme do naplněných skořápek.

  7. Opačným koncem kávové lžičky můžeme obsah ve skořápkách opatrně promíchat, aby se želatina dostala přes nakrájené suroviny hezky ke dnu.
    Dáme do lednice na 3 hodiny ztuhnout, můžeme nechat i přes noc, chutě se lépe propojí.

  8. Můžeme také připravit „bílou verzi“vajíček. Do mísy s nakrájenými surovinami přimícháme 3 lžíce tatarky, nebo majonézy. Tato várka vyjde přibližně na 9 -10 vaječných skořápek.

Poznámka

Už 11 let mailem koluje recept na aspik, ztuhnutý ve vaječných skořápkách.

V receptu jsou jiné suroviny, chybí gramáže, takže jsem si vše odvážila, odměřila a upravila podle sebe a naší chuti.

Místo šunky můžete použít libovolný druh vařeného či pečeného masa a zeleninu podle toho, jakou máte rádi.

Chuť nálevu je na každém z vás.

Můžete také použít návod přímo na sáčku od želatiny.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 340 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Velikonoční aspiková vejce

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Prpcek: A já mám radost z komentáře;-)Děkuji:-K:-8

    Odpovědět

  • Prpcek Prpcek

    Nejdříve musím říci, že nemám rád želatinu a nepoužívám ji, ale recept se mi moc líbí. Kdo umí, ten prostě umí. A navíc ta prezentace, to je paráda. Z takových receptů mám radost. :-K

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Marie Švarcová : :-KMilan P.: :-KVelice děkuji za milé komentáře,potěšily mě :-8

    Odpovědět

  • Milan P. Milan P.

    Nádhera.
    Mám jen jedno slovo: SMEKÁM !!!
    Milan P.

    Odpovědět

  • Marie Švarcová Marie Švarcová (neregistrovaný)

    :yes::yes: moc hezké <3

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Frantiska: děkuji:-Ktaké preferuji kompletní recepty:-8
    Jsem ráda,že se Vám recept i fotky líbí:-8Za komentáře všem děkuji:-K

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    Děkuji za recept. Mam rada recepty, kde je uvedeny pocet ci vaha surovin.

    Odpovědět

  • Hambro Hambro

    Nenapadlo mě, že můj komentář bude brán jako jedovatá kritika. myslela jsem to jen jako konstatování, nic víc a už vůbec ne jako důvod k nějaké diskusi. Omlouvám se těm, kterým moje reakce vadila a doufám, že tímto vše skončí. :-K

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Hambro: Ano - Jana R. tu byla s podobným receptem dříve. No a? Tento je dotažen do podrobnějšího popisu a určitě jsou mnohem přijatelnější dvoje podobná vajíčka než deset totožných třesených buchet nebo hrnkových koláčů. Recepty podobné jsou vítány, přidávat je může kdokoliv, mohla bys třeba nějaký přidat i ty, místo té jedovaté kritiky.

    Jana Remkova: proč jsi překvapená? Že jsi se našla v podobných? Opakuji - a proč ne? No a? Na Labužníku je např. recept totožný s tvým už deset let;-)

    Ke vkládání podobných receptů bylo již několikráte řečeno vše, stanovisko majitelů Topek je jasné a je zbytečné znovu otevírat naprosto neplodnou diskuzi.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Hambro: Leni :-) nápad jsem viděla kdysi pradávno (to ještě ani TR nebyly) v nějakém časopise, nemá cenu se přít, čí je;-) dívala jsem se i na druhý recept. Podle mě je tento jiný (a i kdyby nebyl, majitelům TR více velmi podobných receptů nevadí). Tenhle recept je i s gramáží a třeba bez zbytečně přidaného masoxu....

    Jen doufám, že se tu teď nerozběhne zcela zbytečná debata okolo podobnných receptů - tohle je už dávno vyřešeno a kdo chce, najde si ve starších diskuzích.:-K

    Odpovědět

  • Hambro Hambro

    Jana Remková s tímto hezkým nápadem tu byla mnohem dřív. Anna Kociková (a nejen ona) zde tolikrát bojovala proti opakovaným receptům, upozorňovala na vyhledávač. Je zvláštní, že ona sama je může přidávat a ještě je za to chválená. Stačilo přidat fotku k receptu Jany.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Jana Remkova: mne sa zdalo, že už si pridávala, že som to videla.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Moc pěkné, Drahuš, nádherná čistá, jarní fotka :-K:yes:

    Odpovědět

  • krkovicka.x krkovicka.x

    Super :yes:

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo