Velikonoční aspiková vejce

Studená kuchyně Doba přípravy: cca 30 minut+ tuhnutí 22 názorů

Studená kuchyně Doba přípravy: cca 30 minut+ tuhnutí 22 názorů

Suroviny cca 8 kusů, záleží na velikosti skořápek

350 ml sladkokyselého okurkového nálevu
200 g šunky
20 g sypké želatiny
3 lžíce sterilovaného hrášku
2 lžíce drobně nasekaných lístků petrželky
1 menší na skus uvařená mrkev
8 nerozklepnutých syrových vajec
podle vlastí chuti cukr a ocet na dochucení
trochu stolního oleje na vymazání skořápek
tenký štětec nebo vatová tyčinka

Postup přípravy receptu

  1. Vaječné skořápky umyjeme, na širším konci nožíkem naťukáme malinkou dírku a tu opatrně zvětšíme na průměr cca 2 cm.

  2. Obsah ze skořápek vylijeme do misky a uchováme na pozdější použití.
    Skořápky důkladně vypláchneme horkou vodou (můžeme si pomoci ukazováčkem, který se do otvoru hezky vejde a dosáhne na dno i do stran) a dáme je vysušit.

  3. Vysušené vnitřky skořápek pomocí štětečku zlehka vytřeme olejem (pro snadnější oloupání) a postavíme je do obalu na vejce.

  4. V kastrůlku zahřejeme okurkový nálev, vmícháme želatinu a necháme 10 minut nabobtnat.

  5. Mezitím do mísy nakrájíme na velice drobné kostičky šunku a mrkev. Přidáme hrášek a petrželku, vše promícháme a touto směsí pomocí kávové lžičky naplníme vaječné skořápky.

  6. Nabobtnalou želatinu malinko zahřejeme, metličkou důkladně promícháme a nalijeme do naplněných skořápek.

  7. Opačným koncem kávové lžičky můžeme obsah ve skořápkách opatrně promíchat, aby se želatina dostala přes nakrájené suroviny hezky ke dnu.
    Dáme do lednice na 3 hodiny ztuhnout, můžeme nechat i přes noc, chutě se lépe propojí.

  8. Můžeme také připravit „bílou verzi“vajíček. Do mísy s nakrájenými surovinami přimícháme 3 lžíce tatarky, nebo majonézy. Tato várka vyjde přibližně na 9 -10 vaječných skořápek.

Poznámka od kuchařky

Už 11 let mailem koluje recept na aspik, ztuhnutý ve vaječných skořápkách.

V receptu jsou jiné suroviny, chybí gramáže, takže jsem si vše odvážila, odměřila a upravila podle sebe a naší chuti.

Místo šunky můžete použít libovolný druh vařeného či pečeného masa a zeleninu podle toho, jakou máte rádi.

Chuť nálevu je na každém z vás.

Můžete také použít návod přímo na sáčku od želatiny.

Komentáře k receptu Velikonoční aspiková vejce

  • Prpcek: A já mám radost z komentáře;-)Děkuji:-K:-8

    Odpovědět

  • Prpcek Prpcek

    Nejdříve musím říci, že nemám rád želatinu a nepoužívám ji, ale recept se mi moc líbí. Kdo umí, ten prostě umí. A navíc ta prezentace, to je paráda. Z takových receptů mám radost. :-K

    Odpovědět

  • Marie Švarcová : :-KMilan P.: :-KVelice děkuji za milé komentáře,potěšily mě :-8

    Odpovědět

  • Milan P. Milan P.

    Nádhera.
    Mám jen jedno slovo: SMEKÁM !!!
    Milan P.

    Odpovědět

  • Marie Švarcová Marie Švarcová (neregistrovaný)

    :yes::yes: moc hezké <3

    Odpovědět

  • Frantiska: děkuji:-Ktaké preferuji kompletní recepty:-8
    Jsem ráda,že se Vám recept i fotky líbí:-8Za komentáře všem děkuji:-K

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    Děkuji za recept. Mam rada recepty, kde je uvedeny pocet ci vaha surovin.

    Odpovědět

  • Hambro Hambro

    Nenapadlo mě, že můj komentář bude brán jako jedovatá kritika. myslela jsem to jen jako konstatování, nic víc a už vůbec ne jako důvod k nějaké diskusi. Omlouvám se těm, kterým moje reakce vadila a doufám, že tímto vše skončí. :-K

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Hambro: Ano - Jana R. tu byla s podobným receptem dříve. No a? Tento je dotažen do podrobnějšího popisu a určitě jsou mnohem přijatelnější dvoje podobná vajíčka než deset totožných třesených buchet nebo hrnkových koláčů. Recepty podobné jsou vítány, přidávat je může kdokoliv, mohla bys třeba nějaký přidat i ty, místo té jedovaté kritiky.

    Jana Remkova: proč jsi překvapená? Že jsi se našla v podobných? Opakuji - a proč ne? No a? Na Labužníku je např. recept totožný s tvým už deset let;-)

    Ke vkládání podobných receptů bylo již několikráte řečeno vše, stanovisko majitelů Topek je jasné a je zbytečné znovu otevírat naprosto neplodnou diskuzi.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen (moderátorka)

    Hambro: Leni :-) nápad jsem viděla kdysi pradávno (to ještě ani TR nebyly) v nějakém časopise, nemá cenu se přít, čí je;-) dívala jsem se i na druhý recept. Podle mě je tento jiný (a i kdyby nebyl, majitelům TR více velmi podobných receptů nevadí). Tenhle recept je i s gramáží a třeba bez zbytečně přidaného masoxu....

    Jen doufám, že se tu teď nerozběhne zcela zbytečná debata okolo podobnných receptů - tohle je už dávno vyřešeno a kdo chce, najde si ve starších diskuzích.:-K

    Odpovědět

  • Hambro Hambro

    Jana Remková s tímto hezkým nápadem tu byla mnohem dřív. Anna Kociková (a nejen ona) zde tolikrát bojovala proti opakovaným receptům, upozorňovala na vyhledávač. Je zvláštní, že ona sama je může přidávat a ještě je za to chválená. Stačilo přidat fotku k receptu Jany.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka (moderátorka)

    Jana Remkova: mne sa zdalo, že už si pridávala, že som to videla.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen (moderátorka)

    Moc pěkné, Drahuš, nádherná čistá, jarní fotka :-K:yes:

    Odpovědět

  • krkovicka.x krkovicka.x

    Super :yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

Předchozí 1 2

Tématické fráze: vejce v aspiku aspiková roláda velikonoční recepty recept vejce v aspiku velikonočni vejce tresena buchta recept na ruské vejce v aspiku vajicka v aspiku váječný aspiku ruská vejce v aspiku aspiky recepty recepty vejce v aspiku velikonoční aspiková vajíčka použití vaječných skořápek velikonoční vejce recept aspik ve skořápce aspiková miska velikonoce vejce recepty na ruske vejce v zelatyne priprava aspiku