

Koláč s rebarborou a nektarinkami
Suroviny
- 500 g očištěné a na kousky nakrájené rebarbory
- 700 g vypeckovaných a na kostičky nakrájených nektarinek (cca 12 kusů)
- 250 g tuku
- 7 vajec
- celkem 300 g ovocného cukru (Fruktoza)
- 30 g umělého sladidla (celé lze nahradit asi 350 g cukru krupice)
- 6 mletých hřebíčků
- 250 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 60 g Solamylu
- 200 ml smetany
- citronová kůra z 1/2 citronu
- citronová šťáva z 1/2 malého citronku
- tuk na vymazání plechu
- kokos nebo mouka na vysypání plechu
Postup přípravy receptu
Na kousky nakrájenou rebarboru dáme do misky a promícháme se 60 g fruktozy (nebo 100 g cukr krupice) a mletým hřebíčkem a necháme v chladu „marinovat“ asi 50 min. Nektarinky rovněž nakrájíme na kostičky, pokapeme citronovou šťávou a odložíme do chladu.
Tuk ušleháme do pěny s 200 g fruktozy a 30 g diacukru Clara (nebo 250 g cukru krupice), postupně zašleháváme 4 celá vejce.
Mouku smícháme s práškem do pečiva a solamylem, citronovou kůrou a opatrně vmícháme do směsi. Těsto rozetřeme na vymazaný vysypaný plech (stačí s nízkým okrajem) a na těsto poklademe kousky rebarbory a nektarinek (nejprve necháme přebytečnou šťávu vykapat, scedit).
3 Zbylá vejce rozdělíme na žloutek a bílek. 3 žloutky rozšleháme se smetanou a polijeme povrch těsta s ovocem. Upečeme koláč v předehřáté troubě na 20 °C asi 35 min.
Ze zbylých 3 bílků ušleháme sníh se zbytkem cukru, přidáme citronovou šťávu.
Zhruba po těch 35 minutách plech velmi opatrně vyndáme a pokryjeme jej sněhovými kopečky, které vykrajujeme třeba lžičkou. Opatrně vrátíme do trouby a pečeme ještě asi 7 minut do zrůžovění.
Uvádím záměrně i diacukr, aby mohli i diabetici – jinak ovocný cukr - fruktoza je celkově zdravější pro všechny.
Recept vznikl díky nutnosti okamžitě likvidovat nektarinky a rebarboru. Inspirací byl pro mě koláč z broskví a rebarbory např. na www.expresskuchařka.cz a jiné
Poznámka od kuchařky
Mně se sníh nepovedl „díky zatoulanému kousíčku žloutku“, proto fotka úplně neodpovídá popisu, ale měly by být znatelné takové sněhové čepičky (něco jako bezé), i když já mám jen polotuhý sníh, přesto to chutná velmi dobře.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Koláč s rebarborou a nektarinkami
-
už aby byly nektarinky :) recept vypada uzasne
-
S tím plechem - špatně jsem odhadla druh plechu, já na koláč dala ten běžný a s vyššími okraji, tak na tenhle v pohodě stačí s nízkými kraji nebo i jen klasický kulatý. A protože mi smetana stekla trochu i pod kraje koláče, okraje se poněkud spekly, tak jsem je ořízla a pro fotku udělala kruh, ale byla bych si tu práci ušetřila, kdybych zvolila rovnou kulatý nebo nižšší.
-
Souhlasím s Boubelindou - zajímavá kombinace. Já jsem pekla jen rebarbora - jablíčka, ale tohle neznám.
Jen jsem se, spagetko, chtěla ještě zeptat, když se dívám na fotky - těsto stačí na plech a ještě do kulaté formy ?
-
Zajímavá kombinace
. Už je v oblíbených.
-
Teda spagi, to je krásná kombinace ta rebarbora a s nektarinkami!!
+
-
Špagetko, taky se mi líbí ta kombinace rebarbory s nektarinkami
ta rebarbora je sama o sobě dost kyselá tak ty nektarinky tu kyselost asi trochu zjemní
+
-
miluji ovocné koláče, jen nemám rebarboru
-
Špagetko, rebarbora je chuťově výborná a v kombinaci s nektarinkami, no to už ani nejde pojmenovat
taky jsem uvažovala o kiwi, to by taky mohlo být dobré. A že tam není ten bílek znát
z toho si nic nedělej, mě se to taky kolikrát stalo a ten tvůj koláč bude dobrý i bez toho. Dávám ti jasnýho bodíka
-
Určitě vyzkouším, vypadá moc pěkně a je fajn, že tam jsou i nektarinky.
-
Spagetko, já si tam ten sníh stejně představila
a vím, že tento moučník musí chutnat dobře, i v této podobě, jak jsi ho vyfotila. Dobře jdou dohromady rebarbora s nektarinkami,dobrá směsice chuti. Také dělám koláč se sněhovou čepicí..zatím jen na jablečné nádivce, ale tento recept také vyzkouším, jen sehnat rebarboru
.Ukládám a dávám bodík