Koláč s rebarborou a nektarinkami

spagetka Kuchařka:

Doba přípravy: asi 80 min. PT1H20M Moučníky , Řezy s ovocem, bublaniny 10 názorů

58

Suroviny

500 g očištěné a na kousky nakrájené rebarbory
700 g vypeckovaných a na kostičky nakrájených nektarinek (cca 12 kusů)
250 g tuku
7 vajec
celkem 300 g ovocného cukru (Fruktoza)
30 g umělého sladidla (celé lze nahradit asi 350 g cukru krupice)
6 mletých hřebíčků
250 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
60 g Solamylu
200 ml smetany
citronová kůra z 1/2 citronu
citronová šťáva z 1/2 malého citronku
tuk na vymazání plechu
kokos nebo mouka na vysypání plechu
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na kousky nakrájenou rebarboru dáme do misky a promícháme se 60 g fruktozy (nebo 100 g cukr krupice) a mletým hřebíčkem a necháme v chladu „marinovat“ asi 50 min. Nektarinky rovněž nakrájíme na kostičky, pokapeme citronovou šťávou a odložíme do chladu.

  2. Tuk ušleháme do pěny s 200 g fruktozy a 30 g diacukru Clara (nebo 250 g cukru krupice), postupně zašleháváme 4 celá vejce.

  3. Mouku smícháme s práškem do pečiva a solamylem, citronovou kůrou a opatrně vmícháme do směsi. Těsto rozetřeme na vymazaný vysypaný plech (stačí s nízkým okrajem) a na těsto poklademe kousky rebarbory a nektarinek (nejprve necháme přebytečnou šťávu vykapat, scedit).

  4. 3 Zbylá vejce rozdělíme na žloutek a bílek. 3 žloutky rozšleháme se smetanou a polijeme povrch těsta s ovocem. Upečeme koláč v předehřáté troubě na 20 °C asi 35 min.

  5. Ze zbylých 3 bílků ušleháme sníh se zbytkem cukru, přidáme citronovou šťávu.

  6. Zhruba po těch 35 minutách plech velmi opatrně vyndáme a pokryjeme jej sněhovými kopečky, které vykrajujeme třeba lžičkou. Opatrně vrátíme do trouby a pečeme ještě asi 7 minut do zrůžovění.

  7. Uvádím záměrně i diacukr, aby mohli i diabetici – jinak ovocný cukr - fruktoza je celkově zdravější pro všechny.

  8. Recept vznikl díky nutnosti okamžitě likvidovat nektarinky a rebarboru. Inspirací byl pro mě koláč z broskví a rebarbory např. na www.expresskuchařka.cz a jiné

Poznámka

Mně se sníh nepovedl „díky zatoulanému kousíčku žloutku“, proto fotka úplně neodpovídá popisu, ale měly by být znatelné takové sněhové čepičky (něco jako bezé), i když já mám jen polotuhý sníh, přesto to chutná velmi dobře.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Koláč s rebarborou a nektarinkami

  • Frantiska Frantiska

    už aby byly nektarinky :) recept vypada uzasne

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    S tím plechem - špatně jsem odhadla druh plechu, já na koláč dala ten běžný a s vyššími okraji, tak na tenhle v pohodě stačí s nízkými kraji nebo i jen klasický kulatý. A protože mi smetana stekla trochu i pod kraje koláče, okraje se poněkud spekly, tak jsem je ořízla a pro fotku udělala kruh, ale byla bych si tu práci ušetřila, kdybych zvolila rovnou kulatý nebo nižšší.

    Odpovědět

  • maris maris

    Souhlasím s Boubelindou - zajímavá kombinace. Já jsem pekla jen rebarbora - jablíčka, ale tohle neznám.:-O Jen jsem se, spagetko, chtěla ještě zeptat, když se dívám na fotky - těsto stačí na plech a ještě do kulaté formy ?

    Odpovědět

  • Boubelinda Boubelinda

    Zajímavá kombinace:-O. Už je v oblíbených.:yes:

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    Teda spagi, to je krásná kombinace ta rebarbora a s nektarinkami!!:-p:yes:+

    Odpovědět

  • HankaPu HankaPu

    Špagetko, taky se mi líbí ta kombinace rebarbory s nektarinkami:yes: ta rebarbora je sama o sobě dost kyselá tak ty nektarinky tu kyselost asi trochu zjemní:yes::yes: +

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    miluji ovocné koláče, jen nemám rebarboru ;-(

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Špagetko, rebarbora je chuťově výborná a v kombinaci s nektarinkami, no to už ani nejde pojmenovat:-p;-)taky jsem uvažovala o kiwi, to by taky mohlo být dobré. A že tam není ten bílek znát:-?z toho si nic nedělej, mě se to taky kolikrát stalo a ten tvůj koláč bude dobrý i bez toho. Dávám ti jasnýho bodíka:yes:

    Odpovědět

  • Patricie Patricie

    Určitě vyzkouším, vypadá moc pěkně a je fajn, že tam jsou i nektarinky.:yes::-))

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Spagetko, já si tam ten sníh stejně představila:-)a vím, že tento moučník musí chutnat dobře, i v této podobě, jak jsi ho vyfotila. Dobře jdou dohromady rebarbora s nektarinkami,dobrá směsice chuti. Také dělám koláč se sněhovou čepicí..zatím jen na jablečné nádivce, ale tento recept také vyzkouším, jen sehnat rebarboru :-(.Ukládám a dávám bodík :yes:

    Odpovědět

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: kolac z rebarbory recepty z nektarinek koláč s nektarinkou rebarbora recepty koláč z nektarinek koláč s rebarborou co z nektarinek moučník z nektarinek kolace z rebarbory pečení s rebarborou koláč s nektarinek koláče s rebarborou pečení rebarbora kolač rebarbory ovocný koláč pro diabetiky rebarbora koláč recept na rebarboru nektarinky pečení pečeme pro diabetiky s rebarborou moučníky s nektarinkami

Zapomněl/a jsem heslo