

Uzený tolstolobik
Suroviny
- 3,5 kg tolstolobika
- 170 g soli
- 2 l převařené vody
Postup přípravy receptu
Tolstolobika nakrájíme na podkovy, uložíme do vhodné nádoby, zalijeme převařenou vodou, ve které jsme dobře rozmíchali odváženou sůl a necháme den odležet.
Před uzením každou rybí podkovu napíchneme na hák a všechny najednou je vložíme do vyhřáté udírny.
Udíme horkým kouřem, dřevo použijeme tvrdé, bukové. Asi za 5-6 hod jsou rybí podkovy vyuzeny do zlatohněda.
Poznámka od kuchařky
Podle rady M. Štěpničky u tolstolobika po vykuchání odřezáváme spodní část břicha, kde je uložen pouze tuk. Teprve pak krájíme na podkovy a dále upravujeme.
Uzený tolstolobik má úžasné maso. Příjemně tučné, s pevnějšími vlákny.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Uzený tolstolobik
-
cathleen:
" po vykuchání odřezáváme spodní část břicha,"
Jj,
Dělám i u kapra na smažení; zvláště u přerostlého jedince dokáže tuk nadělat polepšovnu v ústech
Prošel jsem pár rcp a o odstranění tuku nikde ani zmínka... -
Všem vám děkuji za milé komentáře
uzený tolstolobik je opravdu výjimečně chutná ryba - jiné sladkovodní už neudíme. Kapr je také výborný, ale tolstolobik nám přeci jen o dost víc chutná a udit třeba pstruha je nám líto - tuhle výbornou rybu si nejraději osmahneme jen tak, naprudko na pánvi
Takže si z každoročního výlovu, kam manžel s kamarádem jezdí, vyudíme velkého tolstolobika.... -
Dovoluji si udělit bodík, měla jsem čest tuto rybu uzenou jíst. Byla to božská mana v ústech, která zmizela jak pára nad hrncem.
-
To musela být neskutečná dobrota!
-
Ivuš, asi se dám na uzení, udírnu mám na zahradě, jenže dost velkou. Teď by se hodila i nějaká menší. Paráda.
-
cathleen: Ivo díky,za tip
máme postavenou letos udírnu,tak by se to příští rok hodilo,jen ho sehnat
-
Holky, děkuju
hosta: BYL, Jituš, zmizel velice rychle.
Simona Skolakova: Simčo, fantaziePokud někdy budeš moct, určitě zkus. My ho kupujeme jen na to uzení, ale zato pravidelně, každý rok.
-
Tak to bych ráda ochutnala
-
ten teda je
-