Uzený tolstolobik

Suroviny

3,5 kg tolstolobika
170 g soli
2 l převařené vody

Postup přípravy receptu

  1. Tolstolobika nakrájíme na podkovy, uložíme do vhodné nádoby, zalijeme převařenou vodou, ve které jsme dobře rozmíchali odváženou sůl a necháme den odležet.

  2. Před uzením každou rybí podkovu napíchneme na hák a všechny najednou je vložíme do vyhřáté udírny.

  3. Udíme horkým kouřem, dřevo použijeme tvrdé, bukové. Asi za 5-6 hod jsou rybí podkovy vyuzeny do zlatohněda.

Poznámka od kuchařky

Podle rady M. Štěpničky u tolstolobika po vykuchání odřezáváme spodní část břicha, kde je uložen pouze tuk. Teprve pak krájíme na podkovy a dále upravujeme.

Uzený tolstolobik má úžasné maso. Příjemně tučné, s pevnějšími vlákny.

Komentáře k receptu Uzený tolstolobik

  • casino casino

    cathleen:
    " po vykuchání odřezáváme spodní část břicha,"
    Jj, :yes:
    Dělám i u kapra na smažení; zvláště u přerostlého jedince dokáže tuk nadělat polepšovnu v ústech;-)
    Prošel jsem pár rcp a o odstranění tuku nikde ani zmínka... 8-(

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Všem vám děkuji za milé komentáře <3 uzený tolstolobik je opravdu výjimečně chutná ryba - jiné sladkovodní už neudíme. Kapr je také výborný, ale tolstolobik nám přeci jen o dost víc chutná a udit třeba pstruha je nám líto - tuhle výbornou rybu si nejraději osmahneme jen tak, naprudko na pánvi ;-)
    Takže si z každoročního výlovu, kam manžel s kamarádem jezdí, vyudíme velkého tolstolobika....

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    Dovoluji si udělit bodík, měla jsem čest tuto rybu uzenou jíst. Byla to božská mana v ústech, která zmizela jak pára nad hrncem. <3<3

    Odpovědět

  • clupmi clupmi

    To musela být neskutečná dobrota! :yes:

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(moderátorka)

    Ivuš, asi se dám na uzení, udírnu mám na zahradě, jenže dost velkou. Teď by se hodila i nějaká menší. Paráda.:yes:

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    cathleen: Ivo díky,za tip;-)máme postavenou letos udírnu,tak by se to příští rok hodilo,jen ho sehnat;-):yes::yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Holky, děkuju :-K

    hosta: BYL, Jituš, zmizel velice rychle.

    Simona Skolakova: Simčo, fantazie:-! Pokud někdy budeš moct, určitě zkus. My ho kupujeme jen na to uzení, ale zato pravidelně, každý rok.

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Tak to bych ráda ochutnala:-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • hosta hosta

    ten teda je:yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala

Tématické fráze: jak udit tolstolobika tolstolobik tolstolobik recept jak vyúdit tolstolobika tolstolobik recepty jak udit rybu tolstolobik uzený tolstolobyk recept na uzeného tolstolobika tostolobyk recept tolstolobik udíme tolstolobika ryba tolstolobik jak udit na tolstolobika ryba tolstolobik uzený grilovaný tolstolobik jak vykuchat tolstolobika recept na tolstolobika jak vyudit tostolobyka příprava tolstolobika na uzení recept na uzení pstruha