Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Perník na plech

Milujete vůni perníčků? Potom si zamilujete i tuto perníkovou buchtu na plech. V receptu je použita celozrnná žitná mouka, díky které je moučník zdravější a vláčnější. Po upečení můžete perník pocukrovat, polít čokoládou nebo citronovou polevou.

Hodnocení receptu je 4,5 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

heli3

Snadný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 45 min

75 min (30 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

plech o velikosti 40 × 30 cm

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 227 kJ /
4 595 kcal
Bílkoviny67,89 g
Tuky172,06 g
Vláknina60,00 g
Cholesterol 289 mg
Sodík 610 mg
Sůl1,46 g
Sacharidy663,83 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Plech vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Troubu předehřejeme na 150–160 °C. Krok 2: Mléko ohřejeme a rozpustíme v něm tuk a med. Necháme vychladnout a vmícháme vejce. Krok 3: Do mísy nasypeme prosátou mouku, cukr a kypřicí prášek do perníku. Přidáme mléko, ostatní přísady a vše promícháme. Krok 4: Těsto nalijeme do připraveného plechu a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 40–45 minut. Propečení těsta zkontrolujeme špejlí. Po vytažení by měla být čistá a suchá. Krok 5: Hotový perník necháme vychladnout a nakrájíme na řezy.

TIP: 16 oblíbených pokrmů s medem

Zveřejněno 1. 7. 2009

Poznámka autorky heli3

Perník můžeme vylepšit čokoládovou či citronovou polevou.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Perník na plech

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Q1EG

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Perník na plech

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Q1EG

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

Tenhle recept na perník mne velmi mile překvapil.Měla jsem trochu obavy z použití čistě žitné celozrnné mouky.Místo tuku jsem použila olej, cukr třtinový v menším množství a trochu kakaa.Posypala jsem kešu a lískovými oříšky a kousky datlí.Je velice chutný a šťavnatý a určitě jej zase ráda upeču :yes:

Štěpánka 14. 4. 2015 20:22
luxusní záležitost :)

Honza Uvíra 3. 3. 2012 19:57
Děti i manželka mi perník pochválily s konstatováním: Tato, máš lepší perník jak babička. Takže spokojenost:yes::-!:-!:-!:-*

Tématické fráze:
perník recept, litý perník na plech, perník na plech z celozrnné mouky, recept na perník, levny pernik, perník z hery, nejlepší bezlepkový perník, levný perník hrnkový, moucniky na plech, perník z žitné mouky, nejlepší vláčný perník, nejlepší perník, celozrnný perník, recept perník, perník ze žitné mouky, zitny pernik, perník, perník na plech z žitné mouky, lity pernik z zitne mouky, recept na perníky

Suroviny:
mouka celozrnná žitná, mléko, tuk rostlinný, cukr krupice, cukr vanilkový, prášek do perníku, vejce, ořechy, rozinky, med, tuk, mouka hrubá

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu