Lněný chleba s omládkem

Suroviny

Na omládek:
150 g vlažné vody
lžička sladěnky
15 g doždí
180 g hladké mouky
Dále:
190 g vody
2 lžíce oleje
troška drceného kmínu
1,5 lžičky soli
2 lžíce lněného semínka
100 g žitné chlebové mouky
220 g pšeničné chlebové mouky
60 g hladké mouky

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na omládek v míse dobře promícháme a zakryté necháme hodinu kynout.

  2. K hotovému omládku přidáme zbatek přichystaných surovin a uhněteme těsto, které opět necháme asi hodinu kynout.

  3. Vykynuté těsto rukama na vále propracujeme, uděláme z něj kulatý chleba, celý ho oválíme v mouce a takto pomoučený chleba uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií.
    Po stranách bochník žiletkou nebo ostrým nožem několikrát lehce nařízneme a necháme nakynout (45-60 min). Pak vsadíme do rozehřáté trouby. (230°C/30 min, dopéct při 200°C – asi 20-25 min).

Poznámka od kuchařky

Chleba je světlý, s tečkami lněného semínka a pevnou, ale ne tvrdou kůrkou.

Pekárnománie -> www.pekarnomanie.cz

Komentáře k receptu Lněný chleba s omládkem

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Johanka128: paráda :yes: a děkuji za fotky! :-K

    Odpovědět

  • Johanka128 Johanka128

    cathleen: Myslim, ze se povedl. Lnene seminko js nakonec mela mlete a nevim, jestli ho priste nedam trochu min. A trochu vic soli. Krasne drzel tvar :-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Johanka128: pokud nepíšu jinak, dávám celé ;-)

    Odpovědět

  • Johanka128 Johanka128

    cathleen: Tak jdu na to :-) Lněné semínko můžu dát celé nebo je lepší ho pomlít?

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Johanka128: ne, určitě nerozjede ;-) Chleba jsem nechala kynout (jako bochník, bez ošatky) přímo na plechu a tvar udržel pěkně.

    Odpovědět

  • Johanka128 Johanka128

    Tak omládek mi už kyne, ale přemýšlím, jestli se těsto v troubě nerozjede? Po přidání surovin ho nechám nakynout v misce, ošatku zatím nemám. A pak jen položím na plech? Nebo raději do kastrolu? Děkuju :-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    cathleen: a kým som behala po meste, múku (časť) som nechala namočenú, nech využijem aj autolýzu. :-8

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    magdalenka: :-O no krááása! :yes::yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Večer som zabudla umiešať staré cesto, tak som dnes siahla po tomto recepte. Po spracovaní omládku som odišla nakupovať, takže omládek pracoval asi dve hodiny, do cesta som potom dala ešte 1 PL "zbytkového" kvásku (z toho na vyhodenie) a pretože som nemala ľanové semeno, dala som tekvicové. Cesto krásne kyslo, dala som do ošatky a výsledok je skvelý! Piekla som z 1,5 dávky, inak zajtra by som musela určite piecť zas.
    Vyskúšala som zas jeden z tvojich skvelých receptov, môžem si odfajknúť :-8. S dovolením pridávam foto.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    emeritnicelnik: není to složité.
    Kdybych viděla v položené otázce zájem a ne stížnost nebo povel, rozepsala bych to několika svými slovy. Takhle - na krátkou otázku krátká odpověď.

    Odpovědět

  • emeritnicelnik emeritnicelnik

    Dík, tak to je moc složité.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

  • emeritnicelnik emeritnicelnik

    nevím co je omládek, ani sladěnka

    Odpovědět

  • Sudet Sudet

    Ukládám!!!!:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: lněný chleba chléb s omládkem lněný chléb recept bramborový chléb s omládkem lněný chleba recept chleba s omladkem psenicno zitny chleba s omladkem recepty na chleba s omladkem podmaslovy chleb s omladky