Slunečnicový chleba s omládkem

cathleen Kuchařka: cathleen

Slané pečivo 14 názorů

Suroviny

Na omládek:
100 g vlažné vody
malou lžičku sladěnky
12 g čerstvého droždí
130 g hladké mouky
- vše dobře smícháme a zakryté v míse necháme 60 minut kynout
Dále:
160 g vody
70 g slunečnicových semen
2,5 lžičky drceného kmínu
2 lžičky cukru
70 g změklého másla
2 lžičky soli
130 g žitné chlebové mouky
100 g pšeničné celozrnné mouky
150 g hladké mouky
půl lžičky kuléru pro barvu (nemusí být)
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. K vykynutému omládku přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme vykynout přibližně hodinu.

  2. Těsto propracujeme a uválíme bochník, na plechu necháme opět vykynout, potřeme vodou, sypneme dalšími semeny (nebo v nich bochník rovnou oválíme) a v dobře vyhřáté troubě upečeme (vkládáme do trouby vyhřáté na 220-230°C, po chvilce zmírníme na 200°C a dopečeme – celkem asi 45-55 minut, každá trouba peče jinak).
    Přesto, že je chleba vypečený, je celý, i s kůrkou, měkký (jako ten koupený).

Poznámka

Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz

Chuť slunečnice bude výraznější, pokud semínka před vmísením do těsta nasucho opražíme na pánvi. Jde to poměrně rychle, dejte si proto pozor na jejich připálení.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Slunečnicový chleba s omládkem

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    magdalenka: to máš pravdu :yes: už jsem to u některého receptu zmiňovala. Dopíšu i sem ;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    V poslednej dobe som piekla viac slnečnicových chlebov, jeden aj podľa tohoto receptu. Mám za to, že chlieb je chutnejší, ak slnečnicu pred pridaním do cesta na sucho opražíme na panvici.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Pred chvíľou som vytiahla z rúry...úžasne vonia a praskoce, chodím okolo a teším sa. Pridávam foto.
    (Piekla som z 1,5 dávky, vynechala som cukor aj maslo.)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    magdalenka: mám to stejně i na stránkách. Kdysi nám moc chutnal ten prodávaný slunečnicový bochníček, snažila jsem se ho napodobit - byl jakoby buchtovitý, plný semínek a trochu i nasládlý. Slunečnicových chlebů je tu určitě víc, vybereš si, který ti bude sedět nejlépe ;-) (Dnes by mi asi "buchtovitý" chleba už nechutnal a máslo bych do něj - už z principu :-D nedala. Ale - nebyla jsem sama, kdo ho pekl, pokud koukneš do komentářů.)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    cathleen: prosim, maslo a cukor naozaj do cesta??? Dik.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    eevza: :-) děkuji za zprávu! Jsem moc ráda, že chutná :-8

    Odpovědět

  • eevza eevza

    Je naprosto luxusní!!!<3:-O

    Odpovědět

  • eevza eevza

    cathleen: super moc děkuji! Dám vědět jak se povedl!<3

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    eevza: určitě. Jen - pokud by bylo semének opravdu hodně je třeba počítat s tím, že i ona si z těsta vezmou trochu vody ;-) (tak o lžíci, dvě vody přidat).

    Odpovědět

  • eevza eevza

    cathleen: moc dekuji! Určitě,pecu dost,hlavně to mám jako konicek,a tvoje recepty na pecivo přímo miluji. <3<3<3 ještě se mi nestalo,že by některý zklamal! Omladek už odpočívá u kamen, ještě zadelam na vánočky, ať nevyhřívám troubu zbytečně!???? ještě se zeptám můžu dát víc seminek? Nakoupila jsem vtipně ohromné množství. Mám je za dobrou cenu ;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    eevza: myslím, že pečení s omládkem se ti bude zamlouvat :-8 a pokud nepečeš pouze zřídka, doporučím sladěnku koupit. Po otevření musí být v lednici, zavřená, a pokud ji vždy budeš nabírat suchou, čistou lžičkou, vydrží beze změn daleko po datu spotřeby - řekli mi kdysi přímo ve sladovně.

    Odpovědět

  • eevza eevza

    cathleen: super moc děkuji! Jdu zadelat onladek a pripsat sladenku na seznam <3

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    eevza: místo sladěnky pomůže třeba i med, jen - sladěnka je přeci jen o fous lepší, obsahuje zbytky enzymů, které jsou potřebné pro rozjezd kvasinek.
    Ale na vyzkoušení práce s omládkem postačí ten med ;-)

    Odpovědět

  • eevza eevza

    Dobrý den, musí to být nutně sladenka? Emohla bych dat cukr? Děkuji za odpověď

    Odpovědět

Tématické fráze: chléb s omládkem chléb z omládku recepty z omladku chleba s omládkem lněný chléb s omládkem všechno co mám rádaslunecnicovy chleba slunečnicový chléb do trouby nejlepsi recept na chleba s omladkem recepty na chleba s omladkem dobry chleba s omladkem slunecnicovy chleba postup