Editčiny hřebeny

cathleen Kuchařka:

Moučníky , Kynuté 17 názorů

541

Suroviny

Těsto:
400 g hladké mouky
250 g másla (Hery)
1 žloutek
špetka soli
125 ml mléka
lžička cukru
citronová kůra
16-18 g čerstvého droždí
Nádivka:
1 bílek
cukr
rum
citronová kura
150 g mletých ořechů
Recept si zatím oblíbilo 41 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. 1/3 mouky (cca 130 g) zpracujeme s nastrouhaným (drobně nasekaným) tukem a uložíme do chladna.

  2. Do mléka přidáme cukr, 2-3 lžíce z odvážené mouky a droždí, umícháme a necháme ho v teple vzejít. Pak přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které také uložíme do chladu - i tam bude kynout.

  3. Po krátkém nakynutí těsto rozválíme, položíme na něj tukový bochánek, zabalíme do těsta a opatrně rozválíme do obdélníku.
    Složíme ho na třetiny, pak vzniklou užší nohavici lehce rozválíme (aby byla plošší) a také natřikrát složíme. Zabalené těsto uložíme na 30 minut kynout do lednice.

  4. Odpočinuté těsto opět rozválíme a složíme - třikrát do nohavice, tu pak lehce poválet a také natřikrát složit. Znovu odložíme do lednice na 30 minut.

  5. Těsto vytáhneme z lednice a rozválíme a popřekládáme potřetí a v lednici necháme už jen 10-15 minut.

  6. Těsto vyválíme na maličko pomoučněném stole do plátu, rozdělíme na obdélníčky (8-12), naplníme je ořechovou nádivkou, kterou připravíme smícháním všech surovin dohromady a obdélníčky přehneme.
    Oba okraje k sobě lehce přitiskneme a nožíkem nakrájíme "zuby".

  7. Hřebeny necháme na plechu dokynout, můžeme (a nemusíme) je svrchu potřít vejcem a upečeme je ve vyhřáté troubě dorůžova (200°C).

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 191 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Editčiny hřebeny

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    cathleen: Ani po částečném nakynutí nebylo vláčnější , nějak jsem to fakt zvojtila. Možná to bylo množstvím , protože to ten mísící hák nemísil , spíše převaloval v té veliké míse , jak bylo tuhé. ;-( Možná jsem měla nabrat odvahu a naředit to víc.No a já se tak těšila na ty kypré hřebeny a nic. Už jsou jenom dva ! Takže se to snědlo ! Kolik minut pečeš to napiš, pač určitě jsem to i vysušila a válet natenko nebo ????

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Veronika.Hrozna: to mě mrzí, Veru. s tou savostí mouky je to různé - nejraději zadělávám těsto z vody (to sis určitě všimla :-) ) Určitě jsi udělala dobře, žes mléko přidala, těsto by tužší být mělo - povolí při kynutí. Na plechu pak kyne těsto už jen krátce.
    Ráda bych je vyzkoušela jen z té vody - zadělám (možná hned o víkendu), vodu odměřím přesně a napíšu, dopíšu i do receptu ;-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Tak já se dneska odhodlala k tomuto pečení , moc dobře to nedopadlo ,ale nevím jestli mojí malou zkušeností s tímto těstem nebo receptem. Kynuté se mi moc nepodařilo, bylo hodně tuhé nešlo to vymísit v robotu, ač jsem přidala trošku mléka stejně bylo gumové,měla jsem asi dát víc mléka hned od začátku. Válení bylo tím pádem trošku těžké. Pak jsem postrádala přibližný údaj , kolik je to potřeba nechat nakonec kynout na plechu . Nechala jsem hodinu, moc se to nezvedlo ! Nelístkovalo jako na fotce, ani zdaleka. ;-(
    Také jelikož jsem to pekla poprvé , tak jsem to asi nechala déle v troubě , jako mělo být cca 35 minut, to bylo moc a vyschlo mi to. Jedlé to je , zbaští se to , ale příště si dám pozor , už budu vědět jak na to! Velmi chuťově dobré , ale mizerná kuchařka, to zvojtila. Do náplně jsem dala ještě 2 lžíce medu. Jo a na jako hrubo je potřeba těsto pře plněním vyválet , možná jsem to měla válet tence, no nevím.;-(

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    tejaja: Škoda ? Já už se vidím, nohy nahoře , káva a takových 5 nebo i 6 na talířku , a tak ti mi jich bude líto,že je od samé lítosti zbaštím.<3:yes:

    Odpovědět

  • mamenka mamenka

    Jedním slovem krása! Nikdy jsem doma nedělala listové těsto, ale asi mi to nedá a vyzkouším. Ukládám recept a děkuji.

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    Ivo - můj obdiv :-K:yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    cathleen a jeji zlaté ručičky;-)po dlouhé době jsem nakoukla a opět se mé oko potěšilo:yes::-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    cathleen: To sa teším, zaujímajú ma tie slané náplne. ;-)

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Souhlasím s Terezkou..:yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    tejaja: ono to právě moc sladké není, jen náplní a pak posypem na talíři :-8 Ale stejné těsto můžeš plnit i naslano - na to se teprve chystám ;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Nie som na sladké, ale toto je krásne. To je až škoda do toho zahryznúť. ;-):yes:

    Odpovědět

  • renulienka renulienka

  • mysulka mysulka

    Moc pěkné :yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Nadja: noo...zdlouhavá asi ano, ale výhodou je to, že ve výsledku (kdyby se sečetla) nezabere práce na něm moc času ;-) Výsledek pak opravdu stojí za to! :yes:

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    Plundrové těsto je moc dobré, ale nikdy jsem se k němu nedostala - zdá se mi jeho příprava příliš zdlouhavá. Vázané koláče z něj dělával jeden známý a byly nepopsatelně dobré. <3

    Odpovědět

1 2

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo