Moučník ze sušenek a chalvy s tvarohovou náplní a hruškami

Suroviny

Na korpus :
150 g kakaových sušenek (měla jsem kakaové věnečky)
80 g změklého másla
180 g oříškové chalvy
Na náplň:
8 menších hrušek (nebo 4 velké hrušky)
2 PL šťávy z citronu
750 g měkkého tvarohu
3 vejce
100 g moučkového cukru
2 vanilkové cukry
1 vanilkový puding
160 g rozpuštěného másla

Postup přípravy receptu

  1. V sáčku rozdrtíme sušenky a chalvu s oříšky (nebo v sekáčku) a smícháme se změklým máslem. Tuto hmotu dáme na chvíli do chladu.
    Hrušky oloupeme a zbavíme jádřince. Zakapeme šťávou z citronu, aby nezhnědly.

  2. Tvaroh vyšleháme s vejci, oběma cukry a pudinkovým práškem, který jsme rozmíchali ve vlažném másle. Pudink získá smícháním s vlažným rozpuštěným máslem na hustší konzistenci. Sušenkovou drť s chalvou a máslem upěchujeme do máslem vymazané koláčové keramické formy.

  3. Tvarohovou hmotu s pudinkem přemístíme na upěchovaný korpus a naskládáme na ni poloviny připravených hrušek. Pečeme v rozehřáté troubě na 160 stupňů cca 50 minut. Moučník posypeme drcenou chalvou.

Poznámka od kuchařky

Dostala jsem 800 g chalvy s oříšky. Tak jsem ji trochu zkusila zapracovat do korpusu.

Co je to chalva..

Mlsáte rádi a potom máte výčitky svědomí? Hledáte zdravější mlsání, které se hodí i do zdravého jídelníčku? Vyzkoušejte chalvu a jistě nebudete litovat - chalva patří mezi velké delikatesy! Navíc je velmi výživná a energeticky vydatná (proto stačí jen kousek na namlsání), obsahuje plno bílkovin, sacharidů i zdravých tuků, což u klasických sladkostí nebývá.

Co je to chalva?

Slovo chalva (halva) původem pochází z arabštiny. Ve světě se používá mnoho názvů. Chalva vyrobená z hrubé pšeničné krupice je populární v Indii, Turecku nebo Pákistánu. Jiné běžné typy chalvy se vyrábějí z tahini (pasta ze sezamových semínek). Je nejoblíbenější ve východní části Středozemního moře a Balkánu. Chalva může být vyrobena i z různých druhů semínek, například slunečnicová semena, ořechů, dokonce i fazolí, čočky a zeleniny - mrkev, dýně. U nás je k sehnání (i podle mě nejlépe chutná) klasická sezamová chalva.

Většina typů chalvy mají tuhou konzistenci, ale zakoupíte také chalvu drobivou nebo sušší (záleží na chuti - osobně preferuji ne příliš vysušenou chalvu, spíše vlhčí).

Komentáře k receptu Moučník ze sušenek a chalvy s tvarohovou náplní a hruškami

Tématické fráze: moucnik ze sušenek recepty z chalvy recepty s chalvou moučník z drcených sušenek tvarohový moučník chalva recept chalva recepty moučník z chalvy chalva v receptech recepty z oříškové chalvy na co použít chalvu co z chalvy moucnik ze sesenek chalva koláč s tvarohem moucnik ze susenek venecky řezy s chalvou moucnik ze sušenek s tvarohem orechovy moucnik s hruškami moučník chalva co je to chalva recepty