Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Gápeľský koláč

Hodnocení receptu je 5,0 (30×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

3. 2. 2018 10:10

Suroviny

Porce: cca 9 ks

Nutriční hodnoty

Energie11 560 kJ / 2 763 kcal
Bílkoviny90,43 g
Tuky23,39 g
Vláknina19,60 g
Cholesterol 282 mg
Sodík 261 mg
Sůl0,59 g
Sacharidy537,88 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Tieto gápeľské koláče pečie u nás jedna súkromná pekáreň a bežne ich dostať v obchodoch. Napadlo ma, že na tom nie je nič zložité a vyskúšala som to doma s domácim slivkovým lekvárom. Sú výborné, nesmiete šetriť škoricovým cukrom, radšej viac ako menej. Prvá chuť, ktorú musí človek cítiť, je práve ten škoricový cukor.

Ešte vysvetlenie k slovu gápeľ. Gápeľ je ťažné zariadenie, napr. u nás v Solivare bolo používané na ťahanie soľanky. Poháňali ho kone.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

tejaja tejaja

19. 3. 2018 20:13

verka8: Nie, žiadne vajíčko, do kysnutého cesta nie je nutné. Cesto má mať hustotu ako na klasický závin. ;-)

verka8

19. 3. 2018 17:02

Zeptam se zadny vajicko do testa?A jaka konzistance testa ma byt?Prijde mi,ze to mam moc ridky :-O

osmijanko

19. 2. 2018 19:02

kefír je super do cesta,a potieram aj tvarohom s hrozienkami a vanilkovým cukrom, ale aj slivkovým lekvárom s makom,orechové, či len domácim džemom do ktorého nastrúham muškátový orech,nutela s lieskovými orieškami,

tejaja tejaja

8. 2. 2018 20:13

Jana Dorazinová-Remková: Janka, upeč si, skutočne to nie je problém a je to aj rýchle.;-)

JanaDorazinova JanaDorazinova

8. 2. 2018 16:48

tejaja: škoda, že u nás jsem to neviděla, určitě bych koupila. Jednu dobu jsem dlouho sháněla tzv recept na skládanky. Matka mého manžela už byla hodně stará, měla kolem 90 let a vzpomínala, jak se dělaly. Já jsem tady myslím i něco takového nakonec přidávala, ale tohle se jim hodně podobá :-K

tejaja tejaja

8. 2. 2018 14:08

Tak ako som sľúbila, pridávam foto gápeľského koláča z obchodu. Balený aj na voľno predávaný. ;-)

tejaja tejaja

7. 2. 2018 20:47

SilviaD: /Dakujem. Som rada, že to chutilo rodinke. :-K

SilviaD SilviaD

7. 2. 2018 12:06

Piekla som ich včera. Rodinná rada schválila :-), že dobré -môže byť :yes:. Cestíčko mi vypracovala pekárnička. Pridala som doňho lyžicu kyslej smotany. Dobre sa s ním robilo. Ja som ho vyvaľkala, natrela, celé najprv preložila a potom nakrájala krájačom na pizzu na pásy. Išlo to rýchlo a dobre. Mala som domáci slivkový lekvár tak trošku tiekol ale žiadna katastrofa - papier na pečenie to istí. Pre decká na desiatu super.

RubyRom RubyRom

5. 2. 2018 17:50

Pěkné :yes::yes:

tejaja tejaja

4. 2. 2018 09:35

bofinka: Nemyslím, že obalom, u nás sa predáva aj na voľno, aj balený a ten tiež nie je lesklý. Postup, ktorý si našla je rýchly, dobrý, ale po vyskúšaní prvý raz by som zvolila to, že najprv narezať, potom natrieť lekvárom. Bolo by to krajšie.:-K;-) Chutné to je, jedna z mála sladkých vecí, ktoré mi chutia. :-D

bofinka

4. 2. 2018 09:28

tejaja: Leskly povrch je zpusobeny urcite obalem.
Nasla jsem tento : www.pluska.sk/dobre-jedlo/mucniky/nech-vas-podoba-nepomyli-gapelske-kolace-nie-su-klasicky-zavin.html
Zde postup je trochu jinya, rekla bych vice prakticky. Nejprve se plat testa potre povidly, "prehne" do zavinu, posype skorici a cukrem, teprve pak kraji.
V kazdem pripade urcite vyborna zalezitost:-!

tejaja tejaja

4. 2. 2018 08:31

Ďakujem za milé komentáre.:-K
cathleen: Pozrela som tvoj link a keď pôjdem do obchodu, a kúpim z obchodu, tak odfotím ten náš. Je prehnutý len 2x a zdá sa mi prirodzenejší. Ten na obrázku mi pripomína lupačky (aj tým lesklým povrchom), to, čo sa predáva u nás, je skôr také domáckejšie. Nemyslím si, že cesto by malo byť pevnejšie, z čisto hladkej múky by bolo príliš mäkké, ale zase len z polohrubej tvrdšie ako ho poznám z obchodu. Preto som múku namixovala, myslím, že sa veľmi približuje tomu z obchodu, čo sa predáva u nás. ;-) Díky za názor. :-K

Angel 666 Angel 666

3. 2. 2018 22:53

Nádhera ;-):yes:

hospodyne

3. 2. 2018 13:51

Znám z domu, stařenka i mamka je dělávaly z " hladového" těsta, málo tuku. Když jsem byla malá, chutnala mi povidla připečená na plech. Sama jsem je ale nikdy nepekla.:-K

casino casino

3. 2. 2018 12:30

cathleen:
Pevnější těsto?
No, nemyslím si to:-)

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: gapelske so slivkovým lekvárom koláče staré recepty pluska dobré - jedlo gapelsky koláče leskly povrch na zavin zakusok s lekvarom domaci gapelsky kolac gápelský koláč s tvarohem top kolac staré koláče koláčky 50 let staré recepty pluska dobré - jedlo mucniky top recepty

Suroviny: mouka polohrubá, mouka hladká, cukr, olej, mléko, droždí, sůl, povidla švestková, cukr skořice, vejce

TopRecepty.cz

Gápeľský koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lly1