Gápeľský koláč

tejaja Kuchařka:

cca 9 ks Moučníky , Kynuté, Ostatní 17 názorů

529

Suroviny

Těsto:
200 g polohrubé mouky
400 g hladké mouky
80 g cukru
½ hrnku oleje
1,5 hrnku mléka
20 g droždí
špetka soli
Dále:
cca 400 ml švestkových povidel
4 skořicové cukry
1 vejce na potření
Recept si zatím oblíbilo 29 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z prísad vypracujeme hladké cesto a necháme ho 30 min kysnúť.

  2. Potom cesto vyvaľkáme na tenko (max 5 mm) na obdĺžnik široký približne 30 cm. Cesto potrieme lekvárom, posypeme 2 balíčkami škoricového cukru a narežeme na pásy asi 5x30 cm.
    Každý pás prehneme tak, že najprv prehneme 1/3 pásu cez lekvár a potom z opačnej strany prehneme zase 1/3 (dostaneme 3 vrstvy cesta, medzi ktorými sú 2 vrstvy lekváru).
    Druhá možnosť je najprv narezať cesto na pásy a až potom ich natrieť lekvárom (asi 5 mm do kraja) a posypať škoricovým cukrom. Po odskúšaní sa mi vidí táto možnosť lepšia.

  3. Zložené koláče prenesieme opatrne na plech, potrieme rozšľahaným vajíčkom a husto posypeme zvyšnými 2 balíčkami škoricového cukru.

  4. Pečieme na 180°C dohneda. Necháme úplne vychladnúť, až potom konzumujeme ako z obchodu kúpené plnené šatôčky, lúpačky a pod.

Poznámka

Tieto gápeľské koláče pečie u nás jedna súkromná pekáreň a bežne ich dostať v obchodoch. Napadlo ma, že na tom nie je nič zložité a vyskúšala som to doma s domácim slivkovým lekvárom. Sú výborné, nesmiete šetriť škoricovým cukrom, radšej viac ako menej. Prvá chuť, ktorú musí človek cítiť, je práve ten škoricový cukor.

Ešte vysvetlenie k slovu gápeľ. Gápeľ je ťažné zariadenie, napr. u nás v Solivare bolo používané na ťahanie soľanky. Poháňali ho kone.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 241 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Gápeľský koláč

  • osmijanko osmijanko

    kefír je super do cesta,a potieram aj tvarohom s hrozienkami a vanilkovým cukrom, ale aj slivkovým lekvárom s makom,orechové, či len domácim džemom do ktorého nastrúham muškátový orech,nutela s lieskovými orieškami,

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Jana Dorazinová-Remková: Janka, upeč si, skutočne to nie je problém a je to aj rýchle.;-)

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    tejaja: škoda, že u nás jsem to neviděla, určitě bych koupila. Jednu dobu jsem dlouho sháněla tzv recept na skládanky. Matka mého manžela už byla hodně stará, měla kolem 90 let a vzpomínala, jak se dělaly. Já jsem tady myslím i něco takového nakonec přidávala, ale tohle se jim hodně podobá :-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Tak ako som sľúbila, pridávam foto gápeľského koláča z obchodu. Balený aj na voľno predávaný. ;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    SilviaD: /Dakujem. Som rada, že to chutilo rodinke. :-K

    Odpovědět

  • SilviaD SilviaD

    Piekla som ich včera. Rodinná rada schválila :-), že dobré -môže byť :yes:. Cestíčko mi vypracovala pekárnička. Pridala som doňho lyžicu kyslej smotany. Dobre sa s ním robilo. Ja som ho vyvaľkala, natrela, celé najprv preložila a potom nakrájala krájačom na pizzu na pásy. Išlo to rýchlo a dobre. Mala som domáci slivkový lekvár tak trošku tiekol ale žiadna katastrofa - papier na pečenie to istí. Pre decká na desiatu super.

    Odpovědět

  • RubyRom RubyRom

    Pěkné :yes::yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    bofinka: Nemyslím, že obalom, u nás sa predáva aj na voľno, aj balený a ten tiež nie je lesklý. Postup, ktorý si našla je rýchly, dobrý, ale po vyskúšaní prvý raz by som zvolila to, že najprv narezať, potom natrieť lekvárom. Bolo by to krajšie.:-K;-) Chutné to je, jedna z mála sladkých vecí, ktoré mi chutia. :-D

    Odpovědět

  • bofinka bofinka

    tejaja: Leskly povrch je zpusobeny urcite obalem.
    Nasla jsem tento : http://www.pluska.sk/dobre-jedlo/mucniky/nech-vas-podoba-nepomyli-gapelske-kolace-nie-su-klasicky-zavin.html
    Zde postup je trochu jinya, rekla bych vice prakticky. Nejprve se plat testa potre povidly, "prehne" do zavinu, posype skorici a cukrem, teprve pak kraji.
    V kazdem pripade urcite vyborna zalezitost:-!

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Ďakujem za milé komentáre.:-K
    cathleen: Pozrela som tvoj link a keď pôjdem do obchodu, a kúpim z obchodu, tak odfotím ten náš. Je prehnutý len 2x a zdá sa mi prirodzenejší. Ten na obrázku mi pripomína lupačky (aj tým lesklým povrchom), to, čo sa predáva u nás, je skôr také domáckejšie. Nemyslím si, že cesto by malo byť pevnejšie, z čisto hladkej múky by bolo príliš mäkké, ale zase len z polohrubej tvrdšie ako ho poznám z obchodu. Preto som múku namixovala, myslím, že sa veľmi približuje tomu z obchodu, čo sa predáva u nás. ;-) Díky za názor. :-K

    Odpovědět

  • Angel 666 Angel 666

    Nádhera ;-):yes:

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    Znám z domu, stařenka i mamka je dělávaly z " hladového" těsta, málo tuku. Když jsem byla malá, chutnala mi povidla připečená na plech. Sama jsem je ale nikdy nepekla.:-K

    Odpovědět

  • casino casino

    cathleen:
    Pevnější těsto?
    No, nemyslím si to:-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Gápeľské koláče znám od vidění, a četla jsem o nich, že jméno mají podle vesnice Gápel, která patří pod Valaskú Belú, okres Prievidza ;-)
    Možná to chtělo maličko víc pevnější těsto (?), aby drželo tvar tak, jako mají ty originální "skládačky" http://www.zivotpo.sk/datap/image/12509/G%C3%A1pe%... ale výborné budou určitě i tyhle tvoje :yes:

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Líbí se mi..:yes::yes:

    Odpovědět

1 2

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: top recepty

Zapomněl/a jsem heslo