

Selská bramborová omeleta
Suroviny 1 porce
- brambory
- sůl
- pepř
- 1 vejce
- 1-2 stroužky česneku
- majoránka
- kmín
- sádlo/olej
Postup přípravy receptu
Brambory nastrouháme na hrubém struhadle a již nastrouhané poklademe na rozpálenou pánev (někdo použije sádlo/olej, já smažím na teflonu bez tuku), záměrně jsem neuvedl kolik brambor, protože každý máme jinak velkou pánev, skládám na celou pánev středně tenkou vrstvu.
Po chvilce smažení, kdy brambory jakoby sednou (spojí se), naskládám nahoru nakrájený česnek, pepř, sůl, kmín, majoránku. Po minutce zaliji vejcem, většinou stačí jedno, je tam spíše na spojení zbytku brambor, (kdo má hodně škrobové brambory, tak tam vejce ani dát nemusí). Jakmile vidím, že vespod jsou brambory zlatavé, můžu obrátit.
Cca po 5i minutách od obrácení by měla být placka hotová, jakmile spodek pěkně začne hnědnout, stahujeme.
Poznámka od kuchařky
V letních měsících do placky libovolně strouhám k bramborám cukety, patizony, okurky. Možná někdo řeknete, že je to příliš vodnaté, ale určitě zkuste, litovat nebudete. Česneku se taky nemusíte bát, nezhořkne, samozřejmě jej nemůžeme smažit na plný plamen :) Větší placka může být i samostatné jídlo, já je často používám jako přílohy místo bramboráků apod :)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Selská bramborová omeleta
-
Eja57: Ja si nepletiem omeletu s rösti. O chuti tohoto jedla nepochybujem.
-
magdalenka: no...od Přerova do Švýcarska je sice daleko, ale nicméně bez toho vejce to hodně připomíná ( nebo spíš skoro je) rösti - a to byla historicky SELSKÁ snídaně
...a aby to nebylo tak jednoduché, tak i rösti se dělají i z vařených i syrových brambor...
-
magdalenka: Když jsme byl malý bydlel jsem v Horní Moštěnici a tak se tam tomu říkalo, řekl bych, že jiný kraj, jiný mrav .. důležitý je, že je to dobrý a ne pod jakým jménem to kde znáte.
-
Mám dojem, že toto sedliacka omeleta nebude - tú robíme z uvarených zemiakov.
-
robievam aj ja a vyborne jedlo