Polévka z polníčku a rukoly s uzenou slaninou a krutony
Křupavé listy polníčku a rukoly obvykle používáme čerstvé do salátů. Můžeme z nich ale připravit i dobrou polévku, která zaujme krásnou zelenou barvou i zajímavou chutí. Podáváme ji s krutony, slaninou a zakysanou smetanou.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 920 kJ / 220 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 4,86 g |
Tuky | 3,16 g |
Vláknina | 10,32 g |
Cholesterol | 9 mg |
Sodík | 89 mg |
Sůl | 0,13 g |
Sacharidy | 39,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Polníček a rukolu dobře opereme. Brambory oloupeme a pokrájíme na kostky. Mrkev a housku na kolečka. Česnek na plátky.
Krok 2: V hrnci s trochou oleje zpěníme cibuli nakrájenou nadrobno. Přidáme mrkev, česnek a chvíli restujeme, než se česnek rozvoní. Dále přidáme brambory, polníček, rukolu a zalijeme vývarem. Osolíme, opepříme a vaříme do změknutí brambor a mrkve.
Krok 3: Mezitím na pánvi opražíme uzenou slaninu a na grilovací pánvi housku. Můžeme na sucho nebo s kapkou oleje.
Krok 4: Uvařenou polévku rozmixujeme a je-li potřeba, ještě dochutíme.
Krok 5: Rozdělíme na talíře, dozdobíme krutony, uškvařenou slaninou, kouskem zeleného polníčku, mrkve a pokapeme zakysanou smetanou.
Zveřejněno 23. 4. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Polévka z polníčku a rukoly s uzenou slaninou a krutony
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/q0mr
Moje poznámka
Polévka z polníčku a rukoly s uzenou slaninou a krutony
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/q0mr
Nejnovější recepty
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 2 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno před 17 hodinami
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno před 17 hodinami
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno před 17 hodinami
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno před 17 hodinami
Cuketové rolky plněné směsí masa, zeleniny a sýra
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Klasická bramboračka
Danakoukolova před 1 hodinou
Kedlubnové zelí
Merylas před 3 hodinami
Domácí rohlíky jako z pekárny
novakovajanna před 3 hodinami
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 19 hodinami
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 před 19 hodinami
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova před 21 hodinami
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik před 23 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 23 hodinami
Pivní výpečky s bramborovými noky
trdlo před 23 hodinami
Ražniči v zapékací misce
Valis 15. 6. 2025 10:50
Tématické fráze:
polnicek vari se?,
polévka z polníčku,
rukola spenat polévka,
špenát z z polníčku,
polevka rukola polníček,
polníček wikipedieje zdravi,
polévka s rukolou,
polníček recepty,
polníček top recepty,
polnicek polévka,
dava se rukola do polevky,
polniček a špenát polevka,
polévka polníček rukola,
recepty s uzenou slaninou,
polníček wiki,
hraskova polevka s rukolou
Suroviny:
polníček,
rukola,
brambory,
mrkev,
cibule,
česnek,
vývar zeleninový,
sůl,
pepř mletý,
olej,
houska,
špek uzený,
polníček,
smetana zakysaná
Komentáře (3)
A proč se dává do polévky, tedy PROČ SE VAŘÍ
Ze zdraví prospěšných důvodů, či kvůli zelené barvě
Kdysi jakýsi "Ajnštajn" na Wiki napsal, že má jemnou oříškovou chuť a teď se toto moudro papouškuje všude možně; asi je to stejné jako se železem ve špenátu, vzpomínáte?
Používám ho na salát, podobně jako listové saláty, ale ani při nejlepší vůli v polníčku oříšky necítím a necítím, snad jen náznak chuti zeleného hrášku...
No, pokud ale někdo sklízí polníček srpem (podobně jako já sklízím medvědí česnek kosou) a v marketu pak nevyhazuje 240,-/kg, tak je má úvaha bezpředmětná, že