Rohlíkový ovocný koláč aneb, když žemlovka už nebaví

Suroviny

6 starších rohlíků nebo zbylé vánočky, bochánku...
1 vanilkový cukr
cca 120 g moučkového cukru, dle sladkosti ovoce
300-350 ml mléka, dle potřeby
3 vejce
citronová kůra dle chuti
skořice - mletá dle chuti
1 hrnek drobenky (lze přidat kokos nebo ořechy)
čerstvé ovoce nebo okapané kompotované
ořechy, kokos nebo rozinky dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Starší rohlíky nebo vánočku, bochánek... buď nahrubo rozmixujeme v mixéru, nebo je pokrájíme na kostičky. Dáme je do mísy, pocákáme je směsí žloutků, rozmíchaných v mléce a necháme nasát. Kdo chce, může trošku mléka nahradit rumem.

  2. Rohlíky osladíme cukry, ochutíme citronovou kůrou nebo skořicí dle chuti, do směsi můžeme přidat i hrst kokosu nebo mletých ořechů. Nakonec do rohlíkové směsi zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků a "těsto" nandáme do koláčové formy o průměru cca 32 cm, vymazané máslem a vysypané hrubou moukou nebo strouhankou. Já pekl v remosce, kterou jsem vyložil pečícím papírem.

  3. Na těsto nandáme ovoce dle chuti a sezóny (hrušky, jablka, švestky, třešně...), přidat můžeme i v rumu máčené rozinky nebo brusinky, nasekané ořechy..., posypeme drobenkou, kterou též můžeme zpestřit kokosem nebo ořechy a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na cca 30 minut, dozlatova.

  4. Podáváme teplé i vychladlé, ke svačině či večeři nebo i jako zákusek ke kávě, s kopečkem zakysané smetany.

Komentáře k receptu Rohlíkový ovocný koláč aneb, když žemlovka už nebaví

Tématické fráze: ovocný koláč rohlíkový švestkový koláč rýžový nákyp s ovocem koláč s ovocem