Boženčina podkova

Jaromira18 Kuchařka: Jaromira18

Doba přípravy: 120 minut 16 porcí Dorty 0 názorů

Suroviny

Těsto na dort :
5 vajec
20 dkg polohrubé mouky
20 dkg moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 lžička prášku do pečiva
2 lžíce studené vody
2 lžíce oleje
2 lžíce rumu
Krém :
1 Hera máslová chutˇ
1/4 l mléka
25 dkg moučkového cukru
2 vrchovaté lžíce hladké mouky
2 vanilkové cukry
rumové aroma
Čokoládová poleva :
10 dkg čokolády na vaření
5 dkg tuku
2 lžíce 33% smetany na šlehání
Mléčný marcipán:
10 dkg sušeného polotučného mléka
4 dkg moučkového cukru
1 velká lžíce oleje
potravinářská barva
voda podle potřeby
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Dortovou formu vymažeme tukem a na dno dáme pečící papír, boky vysypeme polohrubou moukou. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do druhé mísy dáme žloutky, moučkový cukr, vanilkový cukr, rum, vodu, olej a vyšleháme do hustého krému. Pomalu přimícháme mouku, do které jsme dali prášek do pečiva a 1/4 sněhu. Naposledy lehce vmícháme zbytek sněhu. Těsto dáme do formy a pečeme ho v předem vyhřáté troubě na 150°C na 50 minut.

  2. Krém uděláme tak, že uvaříme hustou kaši z mléka, hladké mouky a vanilkových cukrů. Musíme dát pozor, aby se neudělaly hrudky. Heru vyšleháme s moučkovým cukrem a rumovým aroma do pěny a pomalu přidáváme po lžících vychladlou kaši. Vyšleháme nadýchaný krém, dáme vychladit do lednice. Připravíme mléčný marcipán a to tak, že do misky dáme sušené mléko, moučkový cukr a olej. Vše zamícháme a ve trošce vody rozmícháme potravinářskou barvu, podle potřeby vezmeme namíchané mléko a přidáme tolik vody, abychom měli tvárnou hmotu. Vypracujeme růže a to tak,že vykrojíme 3/4 kolečka, smotáme ho do ruličky a na to přilepíme přes sebe 3 vykrájená kolečka, upravíme je do tvaru růže a vykrojíme lístečky. Polevu uděláme tak, že rozkrájíme tuk a dáme ho do misky, na to nalámeme na kousky čokoládu a pomalu rozehřejeme v mikrovlnné troubě. Často mícháme. Umícháme do hladka, přidáme smetanu a vyšleháme. Polevu uděláme teprve tehdy, až budeme mít slepený dort.

  3. Studený korpus rozkrojíme na 3 díly, slepíme je krémem. Boky pomažeme krémem, posypeme kokosem. Vrch dortu polijeme polevou, necháme ztuhnout. Nakonec ozdobíme krémem a mléčným marcipánem .

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 10 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Boženčina podkova

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze: dorty podkova podkova recept velká podkova máslová recept na dortové těsto svatebni dorty podkovy kremove podkovy dorty krémové dorty podkova krém hera máslová pečení podkovy recept podkova recepty boženčina na dort podkova kremovy dort podkova dort krémový podkova těsto na dorty podkovy kuchařka pečení recepty na dorty do formy podkova kolecka z rulicek miska podkova dort narozeninova podkova