

Medáčky s ořechy
Suroviny Záleží na tom, kolik kousků dokážete sníst
- 2 lžíce medu
- 2 vejce
- 100 g cukru krupice
- 50 g másla
- 600 g hladké mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 dl mléka
- Krém:
- 500 g másla (nahrazuji cca 100-150 g Herou)
- 250 g moučkového cukru i méně
- 7 - 8 dl mléka
- 2 vanilkové pudinky
- 2 lžíce polohrubé mouky
- sekané vlašské ořechy na posypání
- trochu kávy na zvlhčení plátů
Postup přípravy receptu
Pečení: Směs - 2 lžíce medu, 2 velká vajíčka, 100 g pískového cukru, 50 g másla rozpustíme za stálého míchání ve vodní lázni (nejlepší je šlehat ručním šlehačem). Vmícháme do 600 g hladké mouky s 2 vrchovatými lžičkami stolní sody, přidáme 1 dl horkého mléka a zpracujeme těsto (ideální je opět ruční šlehač - míchací metly). Uložíme ho na teplém místě (v míse na hrnci s teplou vodou). Postupně vyválíme 6 tenkých placek na celý plech. Jde to ztuha - proto potřebujeme mít těsto teplé - ale výsledek bude pro Vás, Vaši rodinu i případné hosty odměnou. Placky upečeme na silněji vymazaném plechu (mastit pokaždé) nebo plech vyložíme pečícím papírem. Naskáčou-li na těstě na počátku pečení puchýře, propíchneme je vidličkou. Placky můžeme napéci několik dnů předem. Musíme však počítat s tím, že hotové řezy by se měly několik dní proležet.
Dohotovení: Nejméně dva dny před podáváním placky naplníme klasickým máslovým krémem s pudinkem: 500 g másla (nebo máslo s Herou) našleháme s 250 g práškového cukru a přidáme vychladlou prošlehanou kaši ze 7-8 dl mléka, 2 vanilkových pudinků a 2 zarovnaných lžic polohrubé mouky. Vybereme dvě nejlepší placky na spodek a vrch řezů (ty, které jsou například ulámané nebo křivé zarovnáme dovnitř, ztratí se), potřeme je silnou kávou (aby rychleji změkly), větší částí krému a spojíme. Pak je zatížíme pečícím plechem s lehkou zátěží a necháme do druhého dne "narovnat" a ztuhnout. Příští den namažeme na vrchní placku zbylý krém a posypeme ji rozsekanými vlašskými ořechy. - mohou být opražené. Krájíme na malé čtverečky. V chladu vydrží medáčky dlouho, čím déle, tím jsou lepší.
Poznámka od kuchařky
Tak dělám medové řezy podle tradičního rodinného receptu já. Návod na plnění řezů jsem už četla v dalších variantách (Valburga Vavřinová uvádí "medáky" v Malé encyklopedii Vánoc jako tradiční vánoční cukroví), například s přidáním zavařeniny, čokoládové nebo kávové polevy a něco také vyzkoušela. Ale jednoduchá máslová náplň s ořechy místo polevy mi připadá nejlepší.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Medáčky s ořechy
-
zdenka.s: jojo, Verča peče vánočku, to byla hodně dobrá akce
také pamatuji
-
zdenka.s:
Moc se stydím, ale takovou chválu si fakt nezasloužím.
Opravdu, jsou tady o moc lepší kuchařinky, než já!
A já taky děkuji, že se od nich mohu učit. -
Veronika.Hrozna : však se moc dobře pamatuji na tu srandu (sorry ) a o to víc nechápu
Vždyť podle Vašich receptů,komentářů ,fotek ty zlatý ruce máte a za tím si stojím -
zdenka.s: Já a zlaté ruce? Já tu pekla Vánočku v přímém přenosu, takové nemehlo já jsem!
-
Veronika.Hrozna : máte to nádherný, dokonalý
zlatý ruce
Moc mě lákají, ale těch šest placek bych asi nezvládlajá se znám
-
Simona Skolakova: Už se chladí. Dneska to byla opravdu fuška vyválet. Měla jsem přidat ještě trošku mléka do těsta, asi víc vzala hladká mouka. Jdu si napsat do poznámek, když budu péct příště. Vůbec to není složité, když to zvládnu já, tak ty levou zadní.
Obyčejně peču jeden den pláty a druhý dělám náplň a mažu. Začala jsem v 9 a do 11,15 už byla i náplň. Pak sem vařila kávu a namazala. Muselo to vsáknout a v půl 4 jsem plnila.
Moc nám to chutná, je to skvělý moučník, dlouho vydrží !
-
Na mne je to moc složité,nejsem zdatná kuchařka ani cukrářka,neumím to,ale smekám klobouk dolů,je to nádhera,moc se mi to líbí,škoda,že nelze vzít si kousek přes monitor
-
Zítra jdu upéct , už se na ně těším!
-
Po vytažení z mrazáku a rozmrazení, jako čerstvé ! Doporučuji rozmrazit na talíři zcela volně naskládané dál od sebe!
Mrazit na tácku, zmražené dát do krabice. -
Dajda: Dietní,
co to je , to jsem ještě neslyšela, kde to dostanu koupit?
-
Veronika.Hrozna: .... a jak to bylo dietní!
-
Dajda:
Nj, když jsem viděla to množství krému v míse , tak jsem z toho byla trošku rozšafná a nandávala jsem statečně.
, aby to nebylo suché.....
, nebylo!
-
Veronika.Hrozna: Mně se taky občas stalo, že mi krém nevystačil na horní vrstvu a přidělávala jsem nový.
-
Dajda: Já dělala přesně podle receptu 350 g máslo + 150 g Hera a když jsem dodělávala krém , tak už jenom máslo. Špatně jsem to odhadla při natírání, pekla jsem tento výborný koláček poprvé !
Mimochodem už není a jaký to byl veliký koláč, myslela jsem že bude aspoň 3-4 dny ,ale zastavila se dcera z práce.....tak jsem balila do krabičky. Blbost,
krabice to byla, žádná "krabička" zůstal kousek, akorát do mrazáku na odzkoušení , jaký bude když se rozmrazí !
-
Dajda: Ja som to zle pochopila, rozumela som tomu tak, že miesto masla -500 g - dáš 100 - 150 g Hery. (Posledne som však použila maslo a Salko.)