

Kynutý borůvkový koláč a makový závin
Suroviny
- Těsto:
- 1 kg hladké mouky
- 1/2 l mléka
- 300 ml oleje
- 6 žloutků
- 24 kostek cukru
- 1 kostka kvasnic
- špetka soli
- nápln do koláče:
- 500 g tvarohu(v kostce)
- mletý cukr(podle chuti)
- 1 vanilkový cukr
- 1 žloutek
- 1/2 sáčku vanilkového pudinku
- citronová kůra
- borůvky(čerstvé nebo kompotované)
- drobenka:
- 100 g polohrubé mouky
- 150 g mletého cukru
- 1 vanilkový cukr
- 50 g mletých mandlí
- 1 velká lžíce sádla
- nápln do závinu:
- mletý mák
- mletý cukr
- mléko
Postup přípravy receptu
Do velké mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli, promícháme a uděláme uprostřed důlek.
Do důlku nadrobíme kvasnice a zalijeme je trochou teplého mléka (mléko dáme spolu s cukrem na kamna ohřát, dokud se cukr nerozpustí, takže zahříváme pomalu na mírném ohni, aby nebylo moc horké) a necháme vzejít kvásek.
Potom přidáme žloutky, olej a zbytek mléka a vypracujeme těsto, které necháme pořádně vykynout.
Po vykynutí ještě jednou promísíme a po dalším vykynutí děláme koláče, záviny.
Připravíme si drobenku (mouku smícháme s cukry, mandlemi a přelijeme ji rozpuštěným sádlem a prsty utvoříme drobení), tvarohovou náplň (smícháním všech surovin) a makovou náplň (oslazený mák spaříme horkým mlékem a pořádně promícháme).
Z těsta si utvoříme čtyři stejné bochánky, ze dvou uděláme koláče a ze zbylých dvou záviny. Pečeme ve vyhřáté troubě na 150°C zhruba 25 minut, dokud nám těsto nezhnědne.
Poznámka od kuchařky
S těstem se pracuje velmi dobře, recept mám od své babičky a jiné kynuté těsto nedělám, protože toto je super. Krásně se zadělává, po upečení vydrží dlouho měkké.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kynutý borůvkový koláč a makový závin
-
Tak těsto je opravdu super,jen místo oleje jsem dala heru., dobře se s ním pracuje.
-
Tak takovy suprovy testo jak po uhneteni, pres kynuti az po upeceni jsem snad jeste nemela, je to nejlepsi testo a budu ho uz naporad pouzivat ... diky moc, kolace jsou LUXUS
-
Tak jedna obměna: těsto na plechu - než na koláč nandám ovoce i záviny před pčením potřít olejem, zůstane vláčnější. Ze stejného receptu jsem zkoušela udělat i buchty Honzovky, ty jsem ale pomastila jak před pečením, tak i v průběhu, zůstaly vláčné a skvělé!!!
-
Vyšlo to vše skvěle
Ptrošku mne zarazilo to množstí, ale podělili jsme babičky a všichni moc chválili
jinak to byla kynutá prvotina a těsto vyšlo skvěle
SUPER RECePT, dííííky
-
Dnes jsem zkoušela a mňamóóózní, perfektní těstíčko
Dělala jsem z poloviční dávky a vyšly mi z toho dva pořádné, chutné makové záviny...
-
-
Krásný koláč
+8
-
Mńááááám!!!!