Slepičí polévka se zeleninou a vaječno-žampiónovými knedlíčky

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Polévky 10 názorů

Suroviny

slepice (kuřecí díly, kuřecí droby apod.)
sůl
10 celých pepřů
4 kuličky nového koření
1 bobkový list
kořenová zelenina (mrkev, kousek celeru, petržel a dál podle možností ledničky – pórek, řapíkatý celer, kousek brokolice atd.)
4-5 žampionů
polévkové nudle
1-2 KL sušeného česneku
1 slepičí bujón
vaječno-žampiónové knedlíčky
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Slepici vaříme v osolené vodě, přidáme kuličky koření i bobkový list. Vaříme do změknutí masa, ale nepřeváříme, aby se maso dalo použít na další pokrmy. Já vařím v papiňáku asi 24-25 minut, hrnec odstavím a asi za 3 minuty z něj vypustím páru. Ale každý papiňák potřebuje jiný čas na uvaření jídla.

  2. Než se vývar uvaří, očistíme a pokrájíme zeleninu, oloupeme a na plátky nakrájíme žampiony a připravíme knedlíčky (v poznámce).

  3. Uvařenou slepici vyndáme na mísu nebo na talíř, necháme trochu zchladnout, odřežeme stehna a prsa a odebereme hrnek vývaru. Do vroucí polévky zkusíme zavařit 1 knedlíček a pokud se nerozvaří, přidáme je jeden po druhém všechny, přidáme i žampiony a zeleninu a necháme vařit 10 minut.

  4. Mezitím obereme maso zbylé na skeletu a vrátíme ho do polévky. Ke konci varu přidáme polévkové nudle, podle chuti 1-2 lžičky sušeného česneku a 1 slepičí bujón (ten můžete vynechat, já ho dávám proto, že dělám polévky více a po přidání bujónové kostky mi polévka ani v létě nezkysne). Polévku, pokud je to potřeba, dochutíme a máme hotovo.

Poznámka

Recept na žampiónové knedlíčky: https://www.toprecepty.cz/recept/60163-vajecno-zam...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Slepičí polévka se zeleninou a vaječno-žampiónovými knedlíčky

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Tejaja: Díky!:-8 Já zase jsem "polévková", polévky z vývarů i ze zeleniny, to mám ráda každý den.:-D

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    MamlajdaD: :-) Aj dobrá kuchárka niekedy pobabre recept. A tie knedlíčky sú výborné, o tom niet čo diskutovať. Ako som už písala, určite ich použijem aj do iných polievok, možno práve kvôli nim začnem variť viac polievky, pre mňa totiž nie sú dôležité ani nutné. :-D:-D;-)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Tejaja: Nemohu uvěřit :-O! Taková pochvala:yes::-D;-)? No nevím, jestli si jí zasloužím, jsem skoro v šoku, to jsem nečekala. Terezko, skoro jsem se z té chvály rozbrečela. Radostí! Já nevím, jak ti poděkovat, i když myslím, že zase tak moc dobrá nejsem, i když se snažím:-8. Jsou tu desítky a desítky mnohem lepších kuchařek. Víš, já té vaší skupině těch předních kuchařek v duchu (pro sebe) říkám "matadorky", (ono to sice ve španělštině znamená zápasníka s býky, ale v obecném pojetí je to označení pro předáka, vůdce a to mám na mysli, přední, tedy ty nejlepší kuchařky). A pochvala od takové kuchařky mne fakt moc těší, je to pocta a mám z toho opravdovou radost! Děkuji!:-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    MamlajdaD: Ďakujem Anička, keď som si popozerala tvoje recepty, mám pocit, že sa stanem tvojim dvorným kuchárom a fotografom. ;-) :-D Sú veľmi dobré. :yes:

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Tejaja: Terezičko, děkuji za vyzkoušení :-K, jsem moc ráda, že ti chutnalo.;-):-8 A ještě větší dík za ty tvoje parádní fotky, :yes::-D. Ani nevíš, co to pro mne znamená, že jsi mi to nafotila. :-K Mám radost a šťastný den :-D;-):-D Ještě jednou díky!!!

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Odskúšané, ochutnané a musím popvedať, že výborné. Niťovky do polievky som už nedávala, stačia knedlíčky. Robila som ich malé, aby to pekne vyzeralo. Chuťovo sú výborné. :yes:;-)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Lenunka: Děkuji za komentář.:-D;-) Máš pravdu, bylo to přesně tak myšleno, jak píšeš. A co se týká doby vaření - no já jsem si musela koupit před nedávnem nový papiňák, ten starý dosloužil. A k mému překvapení teď vařím různá masa za skoro poloviční dobu, než dříve. Ze začátku jsem pár věcí převařila, např. slepice najednou nešla vyndat z vývaru jinak než děrovanou naběračkou, jak se celá rozsypala:-O:-D:-D:-D Ve starém papiňáku jsem jí vařila 3/4 hoďky. Takže to má každý s tím vařením jinak ;-):-8 Zdravím a přeju příjemný víkend:-K

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    já jsem recept pochopila tak, že vývar děláme ze slepice, a pokud nemáme, a máme třeba kuřecí díly na polévku, tak uděláme vývar z nich, protože je to určitě lepší než jen voda :-), ne že se tam má dát obojí
    jinak já slepici v papiňáku dělám vždycky nejméně hodinu, ale možná jsem jen měla vždycky štěstí na nějakou zaslouženou nosnici :-D:-D:-D:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Simona Skolaková: Děkuji za váš názor. Myslím, že by to z toho kuřete nemuselo být zas špatné, když zrovna není po ruce slípka. I když to bude trochu jiná chuť. Bylo to myšleno jako možnost, prostě jiná variace. A bujon nikomu nevnucuji, napsala jsem, že ho lze vynechat a proč já ho tam dala. Ale když se recept nelíbí, tak s tím nic nenadělám. :-( Přeji hezký den!

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Tak se nějak v tom ztrácím:-(buď dělám ze slepice,a nebo z kuřete,ale podle mne je to velký rozdíl;-);-)a dávat ještě bujon tak to už si nedovedu vůbec představit:-(Nic proti autorce nemám,ale slepičí vývar je úplně něco jiného,než vařit vývar z kuřete;-(,tak za mne tento receptík bohužel né!!!!

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo