Ovarové koleno a 4 jídla z vařeného kolena
Vepřové koleno asi není zrovna běžný kus masa v našich kuchyních, v dnešní době nás ale může zaujmout svou relativně nízkou cenou. Tento recept vám nabídne 4 tipy jak si s ním v kuchyni poradit.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 832 kJ / 199 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 7,16 g |
Tuky | 2,77 g |
Vláknina | 15,63 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 198 mg |
Sůl | 0,45 g |
Sacharidy | 31,62 g |
Postup přípravy
Krok 1: Ovarové koleno:
Nejprve koleno dobře očistíme, případně „oholíme“ ostrým nožem štětiny a dobře omyjeme. Očištěné a umyté vepřové koleno prokrojíme podélně v masitější části až ke kosti, aby se snáz uvařilo. Dáme do papiňáku, zalijeme vařící vodou z konvice, osolíme a přidáme koření, celou oloupanou cibuli a několik oloupaných stroužků česneku. Vaříme doměkka, ale není dobré maso moc převařit. V papiňáku to bude trvat zhruba 40 minut. Krok 2: Minutkový „kolenový“ gulášek:
Na oleji osmahneme cibuli do zlatova, přidáme mouku a opečeme, aby vznikla jíška. Tu zasypeme trochou papriky, a troškou gulášového koření, necháme zpěnit a podlijeme vývarem z kolena. Prolisujeme česnek, opepříme a případně přisolíme a necháme chvíli vařit. Zatím pokrájíme zbylé maso z kolene, přidáme do omáčky a ještě chvíli vaříme, aby maso dostalo chuť guláše. Nakonec přidáme majoránku. Pokud je vývar příliš slaný, rozkrájíme do guláše 1-2 oloupané pokrájené brambory. Krok 3: Vepřové maso v mrkvi (v kedlubnách):
Na kousku másla zpěníme cibulku a přidáme 2-3 lžičky cukru. Když cukr trochu zežloutne, zalijeme vývarem z kolena a přidáme na kostičky pokrájenou mrkev, opepříme a případně přisolíme. Dusíme pod pokličkou, až mrkev změkne. Ke konci přidáme na kostičky pokrájené vařené vepřové maso z kolene. Zahustíme hotovou jíškou nebo moukou (záklechtkou). Podáváme s knedlíkem nebo s bramborem. Krok 4: Kastrůlkový sulc:
Do kastrolku dáme maso a kůži - obojí nadrobno pokrájené nebo umleté na mlýnku s velkými oky, zalijeme trochu vývarem, hodně osolíme a opepříme. Sulc je lepší trochu přesolit a přepepřit, jinak nebude mít vůbec žádnou chuť. Přilijeme maximálně 20 ml octa. Necháme vařit pomalým varem asi 15-20 minut. Pak odstavíme a přidáme na kostičky nakrájenou kyselou okurku. Můžeme také přidat doměkka uvařenou a na kolečka, půlměsíčky nebo kostičky pokrájenou mrkev. Těsně předtím než sulc stáhneme z plotýnky, přidáme ještě drobně pokrájenou hodně malou cibulku. Vychladlý sulc dáme ztuhnout do druhého dne do ledničky. Krok 5: Kastrůlková tlačenka:
Kůže drobounce pokrájíme, případně můžeme umlít nebo rozsekat mixérem. Libové maso nakrájíme na větší kostky, vše dáme do kastrůlku, zalijeme vývarem tak ,aby vše bylo potopené, osolíme a opepříme, prolisujeme jeden stroužek česneku, dochutíme majoránkou. Dochucení by mělo být „přehnané“, vše více slané, více opepřené, jinak by tlačenka byla po vychladnutí bez chuti. Vše povaříme tím nejslabším varem, asi tak půl hodiny. Necháme vychladnout a uložíme do druhého dne do ledničky.
Nejprve koleno dobře očistíme, případně „oholíme“ ostrým nožem štětiny a dobře omyjeme. Očištěné a umyté vepřové koleno prokrojíme podélně v masitější části až ke kosti, aby se snáz uvařilo. Dáme do papiňáku, zalijeme vařící vodou z konvice, osolíme a přidáme koření, celou oloupanou cibuli a několik oloupaných stroužků česneku. Vaříme doměkka, ale není dobré maso moc převařit. V papiňáku to bude trvat zhruba 40 minut. Krok 2: Minutkový „kolenový“ gulášek:
Na oleji osmahneme cibuli do zlatova, přidáme mouku a opečeme, aby vznikla jíška. Tu zasypeme trochou papriky, a troškou gulášového koření, necháme zpěnit a podlijeme vývarem z kolena. Prolisujeme česnek, opepříme a případně přisolíme a necháme chvíli vařit. Zatím pokrájíme zbylé maso z kolene, přidáme do omáčky a ještě chvíli vaříme, aby maso dostalo chuť guláše. Nakonec přidáme majoránku. Pokud je vývar příliš slaný, rozkrájíme do guláše 1-2 oloupané pokrájené brambory. Krok 3: Vepřové maso v mrkvi (v kedlubnách):
Na kousku másla zpěníme cibulku a přidáme 2-3 lžičky cukru. Když cukr trochu zežloutne, zalijeme vývarem z kolena a přidáme na kostičky pokrájenou mrkev, opepříme a případně přisolíme. Dusíme pod pokličkou, až mrkev změkne. Ke konci přidáme na kostičky pokrájené vařené vepřové maso z kolene. Zahustíme hotovou jíškou nebo moukou (záklechtkou). Podáváme s knedlíkem nebo s bramborem. Krok 4: Kastrůlkový sulc:
Do kastrolku dáme maso a kůži - obojí nadrobno pokrájené nebo umleté na mlýnku s velkými oky, zalijeme trochu vývarem, hodně osolíme a opepříme. Sulc je lepší trochu přesolit a přepepřit, jinak nebude mít vůbec žádnou chuť. Přilijeme maximálně 20 ml octa. Necháme vařit pomalým varem asi 15-20 minut. Pak odstavíme a přidáme na kostičky nakrájenou kyselou okurku. Můžeme také přidat doměkka uvařenou a na kolečka, půlměsíčky nebo kostičky pokrájenou mrkev. Těsně předtím než sulc stáhneme z plotýnky, přidáme ještě drobně pokrájenou hodně malou cibulku. Vychladlý sulc dáme ztuhnout do druhého dne do ledničky. Krok 5: Kastrůlková tlačenka:
Kůže drobounce pokrájíme, případně můžeme umlít nebo rozsekat mixérem. Libové maso nakrájíme na větší kostky, vše dáme do kastrůlku, zalijeme vývarem tak ,aby vše bylo potopené, osolíme a opepříme, prolisujeme jeden stroužek česneku, dochutíme majoránkou. Dochucení by mělo být „přehnané“, vše více slané, více opepřené, jinak by tlačenka byla po vychladnutí bez chuti. Vše povaříme tím nejslabším varem, asi tak půl hodiny. Necháme vychladnout a uložíme do druhého dne do ledničky.
Zveřejněno 23. 9. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Ovarové koleno a 4 jídla z vařeného kolena
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/GljK
Moje poznámka
Ovarové koleno a 4 jídla z vařeného kolena
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/GljK
Nejnovější recepty
Bílá cibulová omáčka se zeleninou
Přidáno před 9 hodinami
Kakaový koláč s rebarborou a kokosem
Přidáno před 9 hodinami
Mrkvová buchta z remosky
Přidáno před 10 hodinami
Ragú z kančího masa na švestkách
Přidáno před 10 hodinami
Pšenično-žitný domácí chlėb
Přidáno před 10 hodinami
Tagliatelle se špenátem, kuřecím masem a sýrovou omáčkou
Přidáno před 10 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bramborová polévka s houbami
martina.mickova88 před 19 minutami
Vepřová plec na hořčici a barevném pepři
Kacabenka před 1 hodinou
Krupicová kaše
Veronika_1 před 1 hodinou
Kakaová bábovka s tvarohem
Sluncejasne před 2 hodinami
Boloňské špagety
Toxic runner před 2 hodinami
Chilli hovězí
Antonausprag před 2 hodinami
Domácí krtkův dort
Kuba_cooks před 3 hodinami
Slané palačinky zapečené se šunkou a italským sýrem
Jan Nemec před 4 hodinami
Ořechová bábovka
SUMAVA před 4 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
Truhlik12 před 7 hodinami
Tématické fráze:
ovarové koleno,
zadní ovarové vepřové koleno,
recept na ovarové koleno,
vařené koleno sulc,
kdyz zbyde maso z ovaru,
jak udelat ovarove koleno,
vařené koleno,
recept z ovarového kolena,
ovarova kolena,
recepty z ovarového kolena,
recpt z vařeného kolene,
recept ovarové koleno,
ovarové na kolena,
recept ovarový na talíře,
ovarovy sulc,
zbylé ovarové maso,
zbyle ovarové koleno,
gulášek z ovarové koleno,
veprove koleno zadni ovar,
ovarové koleno v papiňáku
Suroviny:
koleno vepřové,
sůl,
pepř,
koření nové koření,
bobkový list,
cibule,
česnek,
koleno vepřové,
vývar masový,
sádlo,
paprika sušená sladká,
paprika sušená pálivá,
koření gulášové,
česnek,
sůl,
pepř mletý,
mouka,
majoránka,
koleno vepřové,
koleno vepřové,
máslo,
cibule,
cukr,
mrkev,
pepř mletý,
sůl,
mouka hladká,
maso vařené,
koleno vepřové,
ocet,
sůl,
pepř mletý,
okurky sterilované,
mrkev,
cibulka,
koleno vepřové,
vývar masový,
sůl,
pepř mletý,
česnek,
majoránka
Komentáře (8)