Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí vepřová šunka ve skle - polokonzerva

Domácí šunku můžete připravit i bez šunkovaru. Odměnou za trpělivost při zdlouhavější přípravě vám bude zavařená vepřová šunka, která vydrží delší dobu a využijete ji do spousty pokrmů.

Hodnocení receptu je 5,0 (38×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 190 min Doba přípravy: 70 min Doba tepelné úpravy: 120 min bez doby odležení masa a mezičasu mezi prvním a druhým sterilováním

190 min (70 min příprava + 120 min tepelná úprava, bez doby odležení masa a mezičasu mezi prvním a druhým sterilováním)

11. 1. 2020 16:39

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

5 sklenic o objemu 330 ml

Nutriční hodnoty

Energie6 156 kJ / 1 471 kcal
Bílkoviny252,10 g
Tuky38,40 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 480 mg
Sodík 8,63 g
Sůl16,20 g
Sacharidy29,31 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Zdroj receptu: Vaříme a udíme doma.

Použila jsem sklenice od vepřového masa zakoupeného v Lídlu, ale tyto sklenice jdou zakoupit i samostatně v Domácích potřebách. Mají rovné stěny, což je důležité pro následné vyklopení hotové šunky, jsou o objemu 330 ml. V kuchařce se píše, že takto připravená šunka je typickou polokonzervou. Takže se musí uchovávat v chladu a je určena k rychlejší spotřebě, než třeba maso opakovaně sterilované při 100°C.

Možná recept uvítají ti, kteří nevlastní šunkovar. Nebo kdo ho sice má, ale nepotřebuje najednou kilogram šunky. Jedna sklenice obsahuje zhruba 230 g šunky. Takže můžeme mít zásobu a postupně je otvírat dle potřeby. Šunka je ve sklenicích soudržná, jen je třeba masovou směs důkladně prohníst, až je lepkavá a pak dobře utlačit. Používám dřevěný tlouk, který překryji potr. fólií nebo mikrotenem, ať pak mám usnadněné jeho umývání.

Šunku půjde takto vyrobit i z kuřecího masa, pro šťavnatost nejraději používám kuřecí stehenní maso.

Množství soli nebo poměry si může každý upravit podle sebe. Na 1kg masa se celkem většinou dává od 20 do 24 g soli. Tím je myšleno jak obyčejná sůl, tak i s Pragandou dohromady v různém poměru. Tady je použito 1,2 kg masa a celkově 25 g soli. Samozřejmě, že se může množství i snížit. Praganda jde solí nahradit, ale šunka nebude růžová, ale spíš šedivá a bude mít i jinou chuť. Ale zase opačně, místo obyčejné soli se může použít pouze Praganda. Každý má možnost výběru. :-) Praganda je k dostání v drogeriích, např. drogerii Teta.

Budu moc ráda za vaše zkušenosti a názory, jestli takto někdo šunku připravuje. Hlavně by mě zajímala trvanlivost. Polokonzerva by měla vydržet půlrok, za předpokladu uchování v chladničce.

DODATEK: Vrátila jsem se po čase k receptu s tím, že opravdu v chladničce vydrží až 7 měsíců. Déle jsem uchovávat nezkoušela.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

mzappi

14. 5. 2020 10:05

Dobrý den, děkuji Vám za recept. Sice mám šunkovar, ale ještě staršího typu bez teploměru a tak v něm nerada šunku připravuji a stejně kilo šunky nesníme tak rychle... Mám však otázku na Vaše zavařování šunky, dáváte sklenice do klasického zavařovacího hrnce, kde si hlídáte teplotu sama? A nebo zaváříte v automatickém zavařovacím hrnci s digitálním displejem typu Professor. Nemám jistotu, jestli teplota vody v tomto modernějším hrnci odpovídá teplotě napsané na displeji. Mám strach, aby skutečná teplota nebyla vyšší než těch 80°C. Děkuji Vám za odpověď či radu. mzappi

Merylas Merylas

22. 4. 2020 19:28

casino: No, kdysi jsem klepala taky, ale mnohdy je už pak nešlo znovu použít.

casino casino

22. 4. 2020 19:22

H.Hruzova:
Já utahuji s citem - ono se to ještě přicucne:-)
Pokud nejde povolit, tak 2x, 3x klepnu hranou víčka přes utěrku o podložku :yes:

Merylas Merylas

22. 4. 2020 19:02

H.Hruzova: Já zatahuji, co mi tak nějak ženská síla dovolí. Ono to jde jen tzv. na doraz. Dnes jsem otvírala předposlední skleničku z této dávky, kterou jsem dělala 10. ledna. Šunka je v pořádku. Chtěla jsem právě zjistit, jak dlouho vydrží. Když někdy chci otevřít zavařeniny s těmito víčky a moc to nejde, tak sklenici otočím a na chvíli ponořím do horké až skoro vařící vody. Stačí málo, cca 1,5 - 2 cm v kastrůlku. Víčko se teplem trochu roztáhne a sklenice pak jde otevřít. Problém mám spíše u domácích marmelád.

H.Hruzova

22. 4. 2020 11:25

Sklenicku utahnout poradne celou silou nebo jen utahnout akorat at se to zatahne samo? ????

Merylas Merylas

13. 1. 2020 11:38

MamlajdaD: Tak doufám, že recept nezklame. ;-) Pro mě je tahle šunka ve sklenicích výhodná tím, že vydrží déle, než dělaná v šunkovaru. Ta je pak určená k rychlé spotřebě, dělávám ji, když třeba čekám návštěvu. Taky musím dokoupit sklenice, ty vepřovky zase tak moc nekupuju. A taktéž zdravím. :-K

MamlajdaD MamlajdaD

11. 1. 2020 18:33

Merylas: Prima, že jsi sem přidala tento recept. ;-):-D Já dělám šunku v šunkovaru už hodně let, nejvíc nám chutná (mně i rodině) právě tahle medová šunka, jen dávám o malinko méně té soli, také nedávám jen pragandu, dávám napůl sůl + pragandu, ale to už je detail. Mám udělátko, se kterým můžu dělat i jen půl kg šunky, ale to mně zase nestojí za tu práci. Tohle si určitě udělám, mám ty rovné sklenice (koupila jsem si je právě na masové konzervy a mám i ještě nižší, pro jednu osobu jako dělané). Až nakoupím maso, hned se do toho pustím. Moc díky za recept. :yes: <3:-D:yes: Zdravím! :-K:-K

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Další recepty

Tématické fráze: domácí šunka do sklenice domácí medová šunka recept šunka ve sklenici domaci veprova sunka šunka do sklenic jak uchovávat maso ve skle recept na domácí šunku ve sklenici veprova sunka domácí šunka ve ve sklenici do. aci šunka domaci sunka ve sklenici šunka do sklenice recept na šunku ve ve sklenici sulc se šunkou vepřová šunka do sklenice šunka konzerva domaci sulc do skla domácí šunka bez soli domácí šunka recept domácí šunka recepty dosklenic

Suroviny: maso vepřové, sůl, praganda, med tekutý, voda

TopRecepty.cz

Domácí vepřová šunka ve skle - polokonzerva

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5YrY