

Pizza s červenou řepou a hlívou ústřičnou
Suroviny Velký plech-podle jedlíků
- 1 velké těsto na pizzu rozválené na papíru (vyjde na velký plech)
- 400 g Mysliveckého salámu (2x200 g balení z LIdlu)
- 150 g oravské či anglické slaniny
- 3 rajčata
- 1 sklenice italské červené omáčky na těstoviny nebo plechovka krájených rajčat
- 1 velká předvařená červená řepa
- 200 g sýru Gouda
- 150 g jiného tvrdého sýru
- 150 ml dobrého kečupu (já dávám Heinz)
- 1 hrst oregana (dobromysl), sušené nebo čerstvé
- olivový olej
- 1 balení hlívy ústřičné nebo 250 g žampionů
- sůl
- pepř
- Na ozdobu a dochucení:
- svazeček petrželky
- kroužky cibule
- 12 lístků rukoly
Postup přípravy receptu
Řepu vcelku uvaříme do poloměkka, oloupeme a nastrouháme na větších slzách. Právě tak nastrouháme sýry, každý zvlášť. Těsto rozvineme na plech i s papírem, tence potřeme olivovým olejem.
A začneme obkládat a zdobit:
1. vrstva - polovina italské omáčky ze sklenice, posypaná oreganem a pepřem
2. vrstva - strouhaný druhý sýr
3. vrstva - nastrouhaná řepa, může se nepatrně přisolit
4. vrstva - rozprostřít oba balíčky Mysliveckého salámu
5. vrstva - druhá polovina italské omáčky
6. vrstva - na tenko nakrájené měkké části hlívy
7. vrstva - 2/3 nastrouhané goudy
8. vrstva - slaninu překrojit na třetiny a poklást celý povrch pizzy
9. vrstva - rajčata nakrájená na kolečka, rozdělit po celé ploše
10. vrstva - do mezer mezi rajčaty nastříkat proužky kečupu
11. vrstva - posypat zbylým sýremRozehřejeme troubu na 200°C. Pečeme v horní polovině trouby na 190°C, po 15 min na 180°C. Hotová je, až se začnou rajčata scvrkávat a na povrchu nejsou mokrá, nejméně 25 min. Je hodně naplněná, musí se dobře propéci těsto. Pak nakrájíme cibulku na kolečka, pokrájíme bylinky, posypeme pizzu nebo posypeme každou porci zvlášť.
Poznámka od kuchařky
Červená řepa je zdravá a ne každý ji má rád. Tak hledám způsob, kam ji nenápadně přidávat, aby tam nebyla cítit nebo nepřevládala její chuť. Já ji mám ráda naloženou a také do boršče. Ale může se přidat leckde. V pizze byla vynikající a jsem ráda, že to vyšlo.
Tvrdé části hlívy jsem nakrájela, dala na máslo na cibulku, přidala trochu drceného kmínu, osolila, šoupla tam jedno vejce a snědla to bez chleba.
Pizzové těsto kupuji, neboť je připravené, jen obložit. Zkoušela jsem pár receptů, ale žádný nebyl ten pravý. Tak jsem to vzdala.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Pizza s červenou řepou a hlívou ústřičnou
-
janky3: no me jde o to, ze podle velikosti plechu mi prijde, ze surovin neni moc :) jak píšou někteří v předchozích komentarich :) A že si možná neuvedomili, ze nejde o beznou pizzu pro jednoho az dva lidi, ale velky plech pro více lidi.
-
casino: Mám ráda šťavnatou pizzu, která se nemusí zapíjet.
-
bofinka: Myslíte si opravdu, že červená řepa zatěžuje žaludek? Možná by bylo dobré něco si o tom přečíst. Třeba na internetu nebo časopisech o zdraví. Ale je to na každém, jestli řepu jí nebo nejí. Dělím se jen o nápad.
-
Frantiska: Můj plech měří 45x34 cm, je akorát do mé trouby, ale obsahově je to přibližně stejné s vaším. Nepochopila jsem o co vám jde, ale nakrájela jsem z toho 20 kousků, jako jsou na talíři na fotce, a myslím že je toho opravdu dost.
-
velky plech má rozměr 37,5 x 43 cm, takze nez tu budete vypisovat, jak je to strasne moc, tak se na nej radsi podivejte.
-
Domnívám se, že autorka to s množstvím náplně poněkud přepískla
No, já mám "italskou školu"ale jak se říká: Proti gustu ... ..., že
-
bofinka: nemyslím, že je tato pizza určená jen pro jednoho jedlíka, aby měla řepa jakkoliv velká vliv na jeho žaludek
osobně se mi recept líbí, s manželem máme rádi pizzu navysoko, dcera s rodinou preferuje spíš typu Margarita a rodičům je to, naštěstí, jednoJinak bych ji musela připravovat natřikrát
-
Eja57: No, aby nekdo pojedl jednu vetsi cervenou repu, bych mu osobne zaludek az takto nezatezovala
-
Eja57: Já miluji pizzu se spoustou žampionů. Pokud někdy koupím pizzu mraženou, tak se čtyřmi druhy sýrů. Tenhle Myslivecký salám je jediný, který mi v pizze chutná. Jinak uzeniny nekupuji. Jen šunku. A občas hodně libovou Oravskou slaninu.
-
Já mám ráda tenoučkou pizzu s minimem oblohy - sugo, mozzarella, bazalka a hotovo.....ale tohle bude táááák dobbrýýýýý