Slané tyčky (variabilní těsto)

cathleen Kuchařka: cathleen

Slané pečivo 12 názorů

Suroviny

Těsto:
100-110 g vody
200 g hladké mouky (nebo smíchat hladkou a chlebovou)
20 g oleje
3/4-1 rovná lžička soli
7-9 g čerstvého droždí
Na ochucení:
1) sůl a koření (mletý pepř, paprika sladká i pálivá, kari a pro odvážné – chilli vločky). Použijete-li kořenící směsi, pamatujte, že je v nich poměrně dost soli a těsto solte opatrně.
2) obyčejný celý kmín, sezam, mák, lněná semínka na povrch těsta. Posypete jimi celý rozválený plát a znovu přejedete válečkem, aby se posyp s povrchem těsta dobře spojil. Teprve pak těsto rozkrájíte na tyčky.
3) strouhaný sýr, drobně sekaná sušená šunka, rozmarýn nebo olivy do těsta. Při zadělávání můžete do těsta přidat trochu brynzy, strouhaných nebo drobně krájených syrečků, sekané nebo mleté škvarky.
Recept si zatím oblíbilo 23 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Postup je opravdu snadný a jednoduchý – všechny suroviny smícháme dohromady a příjemně měkké těsto necháme 25-35 minut odpočinout.
    Pak ho prohněteme a válečkem rozválíme na nevelký obdélník, cca 20×25 cm. Znovu necháme 10 minut odpočinout a rádýlkem na pizzu nebo nožem rozkrájíme na 1,5-2 cm široké proužky.

  2. Při přenášení na plech proužky v rukou natáhneme na šířku plechu (a tím zároveň ztenčíme) nebo je můžeme v prstech několikrát zkroutit (jako bychom chtěli proužek vyždímat) – během kynutí a pečení se taková tyčka nafoukne téměř dokulata.

  3. Na plechu budou tyčky poměrně rychle vykynuté, pečeme je při 200°C/cca 10-12 minut.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 59 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Slané tyčky (variabilní těsto)

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Marie Svarcova: to mě těší:-*

    Odpovědět

  • Marie Svarcova Marie Svarcova

    :yes::yes::yes: zrovna se mi hodí - díky :-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Eja57: urcite. Mam tu neco podobneho jako pizza tycky, jen ta napln je umixovana a na testo natřená ;-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Cat - dělám z lístkového, jeden plát pokryji nastrouhaným sýrem, šunkou apod., přikryji druhým plátem, nechám chvíli v chladu, nakrájím na proužky a "vyždímám" teda zatočím...šlo by to i tady? nechat dokynout?

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Cathleen: Moje remoska je bohužel už dávno v remoskovém nebíčku, dostala jsem jí od mojí tetičky jako svatební dar v roce 1960! A po nové už dlouho pokukuji, jen jsem se ještě nerozhoupala. Ale stejně bych si koupila tu menší, ta velká je pro mně "sirotečka" moc veliká. ;-) Tak to risknu s otevřeným oknem a digestoří. Zatím se recept nedočkavě vrtí v oblíbených a čeká, až si ty syrečky koupím! :-D:-D Moc zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Dajda: nevím, jestli doopravdy kvalitnější je, ale mně se to zdá (myslím si to) už pár let. Už třeba jen to, že droždí z kostky jde špatně rozdrobit, je jakoby mazlavé. Raději pracuji s droždím váženým, pokud si můžu vybrat.

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    cathleen: Tak to je záviděníhodné, a to nejen v době koro-moru. To my Pražáci z těch našich hyper-super-marketů neznáme.
    Jen v létě, když jsme na malém městě, kupuju si droždí v místní pekárně. Připadá mi lepší než ty prefabrikované 42 g kostičky. To ale budeš cathleen vědět lépe než já, zda je opravdu kvalitnější. ;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    MamlajdaD: díky :-) Co ty syrečkové upéct nadvakrát ve velké remosce venku, mimo dům?

    Dajda: u nás naštěstí o droždí nouze nebyla, v blízkém krámku se už roky prodává droždí na váhu :-8

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    magdalenka: děkuji <3 ty obyčejné tyčky, které tu a tam potkávám, jsou vlastně téměř vždy stejné těsto, jen jinak ochucené. Tak jsem vyzkoušela a odměřila tohle, dá se opravdu pokaždé jinak ochutit. A tyčky jsou hotové šup šup! ;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Skvele popísané! Tá variabilita by ma nenapadla.:-8

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Čerstvé droždí, to zní jako mana nebeská! :-8 Dnes jsem ho po dlouhé době viděla běžně v regálu supermarketu - svět se snad vrací do vyjetých kolejí! :-D

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    cathleen: Moc se mi líbí bod 3 - co vše lze do těsta přidat, :yes::-K a nejvíc asi přidání strouhaných nebo drobně pokrájených syrečků! To musím zkusit, snad si nezasmradím celou kuchyň! ;-):-D No teď v letním období lze péct při otevřených oknech, že jo! ;-):-8 Tak zatím do oblíbených! Zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo