Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 5 522 kJ / 1 320 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 29,07 g |
| Tuky | 41,90 g |
| Vláknina | 7,50 g |
| Cholesterol | 115 mg |
| Sodík | 3 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 202,86 g |
Postup přípravy
Krok 1: Na vál prosejeme mouku s cukrem. Uděláme důlek, do kterého vlijeme rozehřáté máslo. Příborovým nožem postupně zpracováváme, během toho přiléváme vodu s octem. Poté zpracováváme rukou. Až vznikne jednotná hmota, vložíme ji do misky. Do větší nádoby vlijeme horkou vodu, postavíme do ní misku s těstem. Do misky, kde je těsto, vložíme ještě jeden hrnec s horkou vodou, aby se těsto neustále zahřívalo a máslo bylo měkké. Těsto tak bude vláčné.
Krok 2: Necháme těsto půl hodinky odpočinout. Mezitím oloupaná a očištěná jablka na jemno nastrouháme do misky s cukrem, může být krystal nebo moučka, podle chuti se skořicí. Přidáme rozinky nebo oříšky, podle toho, co máte rádi. Směs zamícháme.
Krok 3: Připravíme plech a vymažeme tukem. Na vál nachystáme 3 díly těsta. Postupně vyválíme v tenký plát. Doprostřed klademe jablka a jemně rozetřeme. Přikryjeme tenkou vrstvou strouhanky a zakápneme olejem. Boky těsta ohneme dovnitř. Horní část závinu začneme zamotávat dolů. Spoj závinu musí ležet na dně. Takto přeneseme na plech a dáme péct do trouby na 220°na cca 25-30 minut, dokud zlehka neztmavnou. Po vytažení potřeme rozehřátým máslem a zasypeme cukrem.
Zveřejněno 15. 8. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jednoduchý, chutný jablečný závin
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vG3X
Moje poznámka
Jednoduchý, chutný jablečný závin
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vG3X
Nejnovější recepty
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno před 12 hodinami
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Přidáno 25. 12. 2025 18:13:53
Sladké snídaňové briošky
Přidáno 25. 12. 2025 17:48:09
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno 25. 12. 2025 17:18:18
Piškotový dort s tvarohovým krémem vhodný pro žlučníkáře
Přidáno 25. 12. 2025 15:36:31
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánoční poleno
Slaninova.L. před 1 hodinou
Sváteční kakao
Kajkajak před 1 hodinou
Polévka ze zbylé čočky
Vaha 1972 před 1 hodinou
Bramborová pomazánka
Kamuna před 2 hodinami
Sýrová kolečka
zonoro před 4 hodinami
Panenkové medailonky se žampionovou omáčkou
knihomolka před 6 hodinami
Maminčina svíčková - snadná i pro začátečníky
Iloonka před 7 hodinami
Tvarohová štola
Petra.J. před 8 hodinami
Vánočka s mandlemi a rozinkami po sto prvé
Pavlinaa před 8 hodinami
Těsto na bramborové knedlíky
lenka64892 před 8 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
máslo,
strouhanka,
olej,
ocet,
cukr moučkový,
máslo,
jablko,
skořice,
tuk
Komentáře (3)