"Houbové suflé" - skvostné papáníčko

Suroviny 4 porce

Na míchanici:
2-3 hrsti čerstvých lesních hub
(nehodí se mražené, a žampiony nebo sušené houby už vůbec ne!)
lžíce oleje
menší cibule
sůl, pepř
kmín
malý stroužek česneku
Na dokončení:
4 vejce
150 g sýra na strouhání (40-45%)
1 kelímek šlehačky (nebo 1 zakysaná smetana, pokud možno tučnější)
na vymazání zapékací nádoby olej nebo máslo
hrubou mouku nebo jemnou strouhanku na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Houby podusíme na tuku a cibulce, osolíme a okořeníme tak, jak jsme zvyklí, když děláme smaženici, raději trochu výrazněji. Vše podusíme (vajíčka do míchanice ovšem nedáváme!). Zapékací misku trochu vymastíme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou. Zapékací misku volte poněkud větší, houbová hmota při pečení nejdřív dost nabude, tak aby vám to nepřeteklo! Po zchladnutí upečené suflé zase poněkud klesne.

  2. Čtvrt litru šlehačky (pikantnější je podle mých zkušeností ale zakysanka), rozkvedláme se 4 syrovými vejci a 150 g dobrého nastrouhaného sýra. Přidáme podušené houby, vidličkou vše zlehka promícháme, podle potřeby dochutíme, nalejeme do zapékací misky a dáme péct do vyhřáté trouby na cca 175-180 ºC. Pečeme dozlatova tak, aby pokrm byl propečený i uvnitř (asi 35-40 minut). Pokrm je na povrchu zapečený do zlatohněda.

  3. Podávat můžeme s brambory, já ale dávám přednost krajíci chleba. Pestrost pokrmu dodáme obložením vhodnou zeleninou (plátky nebo dílky rajčete, plátky okurky, kolečky nebo proužky papriky apod.)

Poznámka od kuchařky

Recept mi před lety svěřila kamarádka Boženka jako rodinné stříbro, tak ho nikde na netu nehledejte, opravdu tam není. Boženka už na nás také kouká někde z obláčku. Ale recept její maminky je taková dobrota, že jsem se musela o něj podělit, byla by moc velká škoda, kdyby zanikl. Nechte si chutnat!

Toto jídlo nemá příliš fotogenický a pestrý vzhled, ale ta chuť je na mou duši nedostižná. Ovšem na hubnutí to zrovna není. :-)

Komentáře k receptu "Houbové suflé" - skvostné papáníčko

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    Pajaja: Zkusit to můžeš, ale pokud mohu radit, dej houby na cibulku tak zmrzlé, jak je vyndáš z mrazáku. :-) Já jsem to zkoušela a přesto, že jsem je dala hned na pánev s cibulkou, nebylo to úplně ono. Mražené houby pustí moc šťávy. V omáčce nebo v polévce to nevadí, naopak, ale tady se ta šťáva odpaří pryč a ta chuť už prostě není taková. Myslím, že opravdová dobrota to je jen když se jídlo udělá z čerstvých hub. ;-) Ale zkusit to můžeš, a pokud ano, tak napiš, prosím, jak ti chutnalo, budu moc ráda. ;-):-8 Díky za komentář a zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Pajaja Pajaja

    Moooc hezky recept a určitě vyzkouším. Nahrazovat lesní houby žampiony by mne nenapadlo, ale nevidím důvod, proč nepoužít houby mražené. :-O

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Uvozovky jsou skvělé, když člověk ví, že to není ono, tak je vloží a je vymalováno. Zde si myslím, že by stačily jen k tomu suflé, ale už to nechme a líbí se mi, jak se to zde v komentářích zvrtlo nakonec legraci a dobrou vůli se nehašteřit ;-):-):yes::-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    MamlajdaD: Dnes už je svatý kde, kdo ! Tak proč ne kuchař? Nevidím v tom žádnou překážku, celý život dělal jiným radost v refektáři, si myslím!:-D A samotné vaření je taky zázrak - syrová mrkev a na konec, je z ní třeba dort:-!

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    casino: no, hlavně se nenechávejte spálit. Nebo ať nechají aspoň kus paže :-D

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    casino: Ano, ten rozdíl jsem chápala už v momentě, když jsem uvozovky vkládala, proto jsem napsala v minulé odpovědi na váš komentář "asi jste to myslel trochu jinak". :-8 Ale já už jsem holt taková, jaká jsem. Starýho psa novým kouskům nenaučíš, a tak už taková nejspíš budu. ;-) :-8
    Jo a k tomu "blahořečení" co vy víte, jestli vám už celá řada kuchtíků a kuchtiček neblahořečili! ;-) Ale na vaší svatost to ale možná nebude stačit. Nebo jo? :-8:-K

    Odpovědět

  • casino casino

    "Houbové suflé"
    MamlajdaD: Eja57:
    Dámy, si děláte prču, že :-D
    Pokuste se zamyslet a určitě najdete významný významový rozdíl ve mezi výrazy "Houbové suflé" vs. Houbové "suflé" :-K
    MamlajdaD:
    S tím svatořečením jste to poněkud uspěchala...
    ...doposud, pokud je mi známo, jsem nebyl ani blahořečen :-D

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    Eja57: Pochvalu si nikterak nezasloužím, jak vidíš, tak s tím nápadem přišel casino. Ale dobrý, viď!? Udělal mne radost! :-D Casinovi nechám zahrát písničku na svatého Casina!! ;-):-D:-D:-K Měj se hezky! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    MamlajdaD: :yes::yes::yes:potlesk tu není:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    casino: Tak jsem tam ty uvozovky šoupla, asi jste to myslel trochu jinak, ale takhle to snad taky bude dobré! ;-):-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    casino: Člověče, voni jsou hlavička! :-D Skvělý nápad! (Mimochodem - já vím, že ten název není technicky vzato správný, ale ten recept takhle existuje už opravdu více než tu stovku let i s tím názvem!) A to mi zavazuje ho neměnit, ale uvozovky snad nikoho neurazí! ;-):-8 Ten váš nápad se mi líbí, hned ho jdu provést! Díky a zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • casino casino

    "Houbové suflé - skvostné papáníčko"
    Si tu připadám jako v pohádce...
    V tý o Chytrý horákyni...
    Je to suflé, není to suflé?
    Přitom by stačil jeden pár uvozovek v názvu a mezi ně zakotvit slovo suflé...
    No a všem, co si myslíme že máme pravdu, by rázem sklaplo :-8

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    Eja57: Nemusíš se omlouvat, já se nezlobím a jestli ano, tak ne na tebe, ale na sebe. Já mám k tomuto receptu zvláštní vztah jako na pomátku na mojí kamarádku, proto jsem ten postup i název tak bránila. Opravdu jsem ho původně ani nechtěla na Topky (ani kamkoliv jinam) přidávat. Kdyby nebylo té vypjaté doby, tak bych ho sem nikdy nedala a nevznikla by tudíž žádná debata okolo těch technických záležitostí. Věř nebo nevěř, mne fakt mrzí, že jsem ho přidala. No když jsem ho nestáhla hned, tak už to neudělám. Snad si alespoň někdo, kdo má nožnost ještě najít nějaké houby, pochutná. (A bílky nešlehat, aby to pěkně drželo pohromadě!:-D:-D;-)) Zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    Eja57: Cituji se " Tohle jsou dobré zapečené houby se smetanou a sýrem". Ani slovo o tom, že se mi recept nelíbí.
    Jen jsem si dovolila připodotknout, že suflé je určitý způsob přípravy, běžnější ve sladké než slané verzi. A proto jsem také zmiňovala jednoporcovky, pro suflé typické...kde časy přípravy jsou úplně jiné.
    Velice se omlouvám.

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autor receptu)

    Recept nesmažu, na to už je pozdě. Neměla jsem ho sem vůbec dávat, moje chyba. Loňského roku a letos celé léto a začátek podzimu jsem nutkání recept sem přidat odolala. Teď v té nemilé a vypjaté době, jsem si řekla, přidám ho, ať si děvčata pochutnají na něčem novém a hodně dobrém, dobré jídlo vždycky trochu spraví náladu. Jen jsem netušila, že název starého rodinného receptu zvedne takovou nevoli. V té rodině se to jídlo tak jmenuje a já ho měnit nebudu, už z úcty k ním.

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3