

Polévka z uzených ocásků
Suroviny
- 2 masité vepřové uzené ocásky
- kořenová zelenina: mrkev, menší petržel, kousek celeru
- sůl
- 8 kuliček pepře
- 1 bobkový list
- 2 kuličky nového koření
- 1palice česneku
- zelená nať dle chuti (pažitka, petrželka, celerová nať...)
- voda
- Dále dle chuti:
- vařená rýže, krutony, tarhoňa, vejce...
Postup přípravy receptu
Uzené ocásky vložíme do hrnce, přidáme očištěnou kořenovou zeleninu, větší část stroužků oloupaného česneku, které rozmáčkneme, koření, sůl (pozor na slanost ocásků) a přilijeme cca litr vody. Přivedeme k varu, zakryjeme poklicí a na mírném ohni zvolna vaříme do změknutí masa. Zhruba po půl hodině vaření vyndáme z polévky zeleninu na talíř, aby se nerozvařila a zůstala na skus.
Po změknutí masa ocásky vyndáme a vývar přecedíme do jiného hrnce. Do vývaru přidáme na menší kousky pokrájenou zeleninu (kdo moc zeleninu nemusí, přidá jen část), obrané a na menší kusy pokrájené maso z ocásků, nastrouhaný nebo rozetřený zbytek česneku, jemně nasekanou zelenou nať dle chuti a polévku necháme krátce přejít varem. Dle chuti dosolíme a opepříme.
Do polévky jako zavářku volíme dle chuti: předem vařenou rýži, tarhoňu, chlebové krutony nebo v polévce nakonec zavaříme dvě mírně rozšlehaná vejce. Případně si v polévce se zeleninou povaříme dvě středně velké oloupané brambory, které vyndáme se zeleninou a poté pokrájíme do hotové polévky.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Polévka z uzených ocásků
K receptu nejsou žádné komentáře.