

Pikantní makrelová pomazánka
Suroviny
- 1 uzená makrela
- 3 lžíce jemného tvarohu
- 2 lžíce majonézy
- 1 malá cibule
- 2 lžičky worcesteru
- 2 lžičky harissy nebo 1 chilli
- čerstvě mletý černý pepř
- dle chuti sůl
- citronová šťáva
- Dále volitelné:
- čerstvá petrželka
- nakládaná okurka
- vejce natvrdo vařené
Postup přípravy receptu
Makrelu otevřeme v řezu a odstraníme páteř, ocas i hlavu. Po malých částech vidličkou odebíráme z kůže maso, odstraníme všechny drobné kosti a dáme do misky. Přidáme tvaroh a majonézu. (Kdo nechce, může dát místo majonézy máslo pokojové teploty).
Cibuli rozpůlíme, sloupneme slupku a nasekáme nadrobno. Na sítku prolijeme vroucí vodou a hned zchladíme studenou, necháme okapat a přidáme do misky. Ochutíme worcesterovou omáčkou, harissou nebo chilli pastou, dle chuti osolíme a opepříme.
Můžeme zakápnout citronovou šťávou. Vše promícháme a můžeme podávat s vejcem v mističkách nebo namazané na pečivu. Zdobit můžeme měsíčky vařeného vejce, okurkou, paprikou, petrželkou nebo olivami, kapary, citronem, ale i ovocem - hruškou nebo jablkem apod. Pečivo volíme tentokrát raději světlé.