Jarní plněná sekaná s nádivkou a křepelčím vajíčkem

Mleté maso Doba přípravy: 90 minut. 0 názorů

Mleté maso Doba přípravy: 90 minut. 0 názorů

Suroviny 8 porcí

1 kg mletého masa (mix hovězí a vepřové)
2 starší rohlíky
100 ml mléka (bez laktózy) + na namočení rohlíků
3 vejce
čerstvá bylinka (hrst tymiánu)
2 cibule
3 stroužky česneku
hrst strouhanky
sůl, pepř
Nádivka:
3 rohlíky
3 vejce (žloutky + sníh z bílků)
100 ml mléka (bez laktózy)
hrst petrželky a bazalky
sůl
olej na vymazání pekáče
Do sekané:
18 křepelčích vajec, natvrdo uvařených
300 g slaniny, nakrájené na dlouhé a tenké plátky
olej

Postup přípravy receptu

  1. Maso vložte do mísy, přidejte nakrájené a v mléce namočené rohlíky. Osolte, opepřete a zalijte mlékem. Důkladně rukama směs propracujte. Díky mléku bude maso jemnější. Nechte alespoň hodinu (nebo přes noc) stát.

  2. Mezitím připravte nádivku podle receptu – rohlíky nakrájejte na plátky o síle cca 0,5 cm a mlékem je zvlhčete. Všechny zelené bylinky posekejte a přidejte k rohlíkům, pak ještě vejce a popřípadě ještě zvlhčete mlékem. Promíchejte důkladně a vmíchejte opatrně sníh. Dochuťte podle potřeby solí. Zároveň dejte vařit křepelčí vejce natvrdo přímo do sekané – vaří se 3 minuty. Dále na oleji orestujte najemno nakrájené cibule a v závěru restování přidejte i prolisované stroužky česneku. Nechte zcela vychladnout.

  3. Formu, ve které budete sekanou péct, vymažte trošku olejem a vyložte slaninou.
    A vraťte se k sekané, do které zapracujte bylinky, vejce, cibuli s česnekem a strouhanku. Směs důkladně, opět rukama propracujte.

  4. Do slaninou vyložené formy (na dno) rozložte rovnoměrně nejprve polovinu směsi na sekanou, dobře upěchujte. Pak přijde první polovinu nádivky, do níž vtlačte do středu za sebou vejce natvrdo. Zbytkem nádivky vejce obložte a dobře opět stlačte. Poslední vrstvu bude tvořit směs na sekanou.

  5. Vše dobře urovnejte, pomažte olejem a formu překryjte alobalem. Může se stát, že bude z formy vytékat tuk či šťáva, raději ji postavte na plech. Vložte do trouby rozpálené na 200 °C a pečte 45 minut.

  6. Poté formu vyjměte z trouby, sundejte alobal a překlopte sekanou na plech tak, aby byla slanina nahoře. Dopečte ještě 15 minut do zlatavé barvy. Před podáváním nechte sekanou chvilku odpočinout, bude se lépe krájet.

Poznámka od kuchařky

Recept byl připravován dle webu, prima.fresh.

Všechny recepty jsou i na FB ve skupině "Vaříme s Jirkou" (Cooking with Jirka).

https://www.facebook.com/groups/107167705971951/

Komentáře k receptu Jarní plněná sekaná s nádivkou a křepelčím vajíčkem

K receptu nejsou žádné komentáře.