Lískooříškové čtverečky
Máte rádi cukroví s lískovými oříšky? Vyzkoušejte sladké a křehké čtverečky s griliášovým krémem plným oříšků a vonícím po vanilce. Navodí tu správnou vánoční atmosféru, provoní dům a ozdobí vás stůl.
Suroviny pro 1 porce
1porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 27 588 kJ / 6 594 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 76,35 g |
Tuky | 457,58 g |
Vláknina | 27,26 g |
Cholesterol | 1,55 g |
Sodík | 148 mg |
Sůl | 0,49 g |
Sacharidy | 528,92 g |
Postup přípravy
Krok 1: Oříšky namelte a máslo nechejte změknout.
Krok 2: Všechny suroviny zpracujte do těsta, těsto nechte půl hodinky odpočinout v chladu. Poté z nějvyválejte placku a vykrajujte čtverečky nebo jiné tvary dle libosti.
Krok 3: Vykrojené tvary pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C do lehce zlatavé barvy.
Krok 4: Polovinu upečených čtverečků ozdobte čokoládovou polevou, půlkou lískového oříšku a nechte polevu zaschnout.
Krok 5: Čtverečky poté slepujte dva k sobě klasickým máslovým krémem, do kterého přimícháte mleté lískové oříšky nebo můžete použít krém griliášový.
Krok 6: Griliáš: Lískové oříšky opražte na sucho na pánvi dozlatova, poté je promněte v utěrce, abyste je zbavili slupek.
Krok 7: Na čisté pánvi na mírném plameni nechte rozpustit krupicový cukr na karamel. Jakmile dosáhne zlatavé barvy, přisypejte oříšky a hmotu nalijte na plech vyložený pečicím papírem.
Krok 8: Nechte vychladnout, pak nalámejte na kousky a v mixéru rozmixujte na jemno nebo v hmoždíři rozdrťte.
Krok 9: Griliášový krém: Vanilkový lusk podélně rozřízněte, do kastrůlku nalijte polovinu mléka, přidejte rozpůlený vanilkový lusk, cukr a za občasného míchání přiveďte k varu.
Krok 10: Ve zbytku mléka prošlehejte žloutek a škrob a za stálého míchání vlijte tenkým pramínkem do horkého mléka. Stále míchejte a zahřívejte, dokud hmota nezhoustne.
Krok 11: Stáhněte z plotny a vmíchejte 25 g másla. Nechte vychladnout, občas promíchejte.
Krok 12: Zbytek másla vyšlehejte do nadýchané pěny, po lžících přidávejte vanilkový základ a nakonec griliáš. Dle chuti dosladťe moučkovým cukrem, ale myslím, že doslazování není potřeba. Krém připravujte maximálně pár dnů před Vánocemi.
Zveřejněno 30. 11. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Lískooříškové čtverečky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rypB
Moje poznámka
Lískooříškové čtverečky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rypB
Nejnovější recepty
Brynzová pěna
Přidáno před 11 hodinami
Placičky z tresky a hrášku
Přidáno před 15 hodinami
Hermelín zapečený v zelenině
Přidáno 4. 5. 2025 05:13
Koláčky s hruškovými povidly
Přidáno 4. 5. 2025 05:04
Cuketová buchta s čokoládou Margot
Přidáno 4. 5. 2025 04:49
Nepečená roláda s kiwi
Přidáno 4. 5. 2025 04:34
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Celozrnné rohlíky s omládkem
Dajda před 1 hodinou
Chilli con carne
helusa27 před 1 hodinou
Velikonoční nádivka z letáku Albert
radekfiala před 11 hodinami
Sýrová pomazánka na topinky à la tatarák
Didi07 před 12 hodinami
Buchta z jogurtu
husarikovalenka před 14 hodinami
Těstovinový salát s tuňákem a vejcem
Lucie1001 před 14 hodinami
Hrášková polévka podle Pohlreicha
Verunka 81 před 14 hodinami
Salát Coleslaw
bublinka.1 před 15 hodinami
Kuřecí plátky v bylinkové omáčce
RomanaMonika před 15 hodinami
Bublanina II
Frana74 před 16 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
cukr moučkový,
ořechy lískové,
máslo,
žloutek,
mléko,
lusk vanilkový,
cukr krupice,
škrob kukuřičný,
žloutek,
máslo,
griliáš,
ořechy lískové,
cukr krupice
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.