Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Škvarečky ze odřezků vepřového

Hodnocení receptu je 4,1 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

neamy

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba tepelné úpravy: 60 min

60 min (60 min tepelná úprava)

Pomazánka z domácích škvarků patří k tomu, co zvláště mužští strávníci uvítají na čerstvém chlebu. Domácí příprava škvarků dá sice trochu práce, ale výsledek předčí všechna očekávání a strčí hravě do kapsy kupované produkty.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie21 196 kJ /
5 066 kcal
Bílkoviny115,51 g
Tuky511,23 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 651 mg
Sodík 676 mg
Sůl1,52 g
Sacharidy0,74 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso nakrájíme na malinké kousíčky, sádlo zbavíme kůže a take pokrájíme. Krok 2: Posolime, podlijeme jednou lžící vody. Nejdříve půl hodiny zahříváme pod pokličkou při střední teplotě. Potom odkryjeme a nechame vyškvařit. Občas promícháme. Mícháme do odpaření veškeré vody a do růžové barvy škvarků. Před koncem škvaření vmícháme mléko a nechame vyškvařit. Mléko dodá škvarkům stejnoměrné zbarvení. Krok 3: Škvarky, které se vytvoří, vytáhneme kovovým sítkem nebo opatrně přecedíme celý obsah přes kovové sítko do žáruvzdorné nádoby. Krok 4: Sádlo, ktere zbylo, nechame odstát, aby vychladlo. V lednici toto sádlo vydrží víc jak měsíc. Škvarky můžeme dále zpracovat třeba na pomazánku.

TIP: Škvarková pomazánka a jak na ni

Zveřejněno 10. 8. 2009

Poznámka autora neamy

Ze škvarků, které nám zbyly, můžeme udělat třeba škvarkovou pomazánku.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Škvarečky ze odřezků vepřového

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/D9Wy

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Škvarečky ze odřezků vepřového

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/D9Wy

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (28)

ludkyr: sádlo se musí zpočátku jen zvolna vařit a až pustí dost tuku, teprve zvýšit teplotu. Moje mamka, když jsme od někoho dostali krupičkovaté sádlo, říkala - chvátali na něj ;-)

Někdy se mi stane, že mám sádlo po ztuhnutí krupičkovaté. Někde jsem četla nějaký fígl, co v průběhu škvaření udělat, aby se to nestalo, ale bohužel jsem si to neschovala. Zná někdo recept na to aby sádlo nekrupičkovatělo?
Děkuji:-?

Neamy:-)vůbec si takhe neber:-).Kdo chce ten ochutná a o názvu nebude přemýšlet,věř mi;-).Nakonec tomu budou říkat sádlo od Neami a bude to;-):-D.Jinak přeji v takové kuchyni:-Ohodně příjemného vaření a určitě se tam můžete jeden od druhého hodně naučit;-).
Jinak tě moc vítám na Topkách a doufám že tu zůstaneš a připojíš se i do Pokecu a diskuzí;-).

tak jen abych se ospravedlnila, a doufam ze me naukamenujete. je mi 19 a zacla jsem varit pret 3 mesici a to v Anglii na baraku kde je 9 lidi a mame spolecnou kuchyn, takze moje kulinarske zazemi neni ruzove, ty recepty tu davam pro stejne zoufalce jako jsem ja, kteri se musi otacet ale jeste poradne nic neumi. o body mi vazne nejde, a nazev zmnenim kdyz to tu nekomu tak lezi v zaludku. ale jinak diky za dalsi tipy na jinak zpracovane sadlo.;-(

Hella, kedysi som kdesi v časopise videla sádlo ako darček, v keramickom hrnčeku a keď tá masť už skoro úplne stuhla, tak sa navrch opatrne položil bobkový list a celé čierne korenie. Veľmi sa mi to páčilo, tak som urobila takýto darček sestre. Masť bola jemne aromatizovaná, ale zase nie príliš, lebo to ochucovalo vlastne len zvrchu.;-):-))

Kdysi jsem zkoušela jeden recept na Voňavé sádlo. Když bylo napůl vyškvařené, přidával se bobkový list, celé nové koření. celý pepř, na kolečka pokrájená cibule a sůl. Bylo to zvláštní a velmi dobré, ale měla jsem to udělat z menší dávky. Bylo to totiž velmi aromatické a za chvíli už nám to lezlo krkem, tak jsem to spotřebovala pod maso.

Moje tchýně škvaří sádlo jedině z mletého sádla, ale má na to speciální kolečko do masového mlýnku - s většími otvory. Z toho jsou potom i ty "škvarky" - trochu jako škvarky. Pokusím se ho vyfotit ;-)

Světlanko, to je ale s tím namletím fakticky dobrej nápad:yes:,zapíšu si to za uši a vyzkouším, jen co budu škvařit-díky;-)

No já škvarky teda můžu:-p Ale škvarkový placky taky, takže by to bylo super. Určitě vyzkouším, díky za tip:yes:

Martysku, když vyloženě neškvaříš sádlo kvůli škvarkům, tak to určitě s tím mletím zkus...sádla je opravdu víc...nemáš sice škvarky jako-takové, ale v podstatě připravenou "směs" na pagáčky nebo na pomazánku...anebo "jen" škvarkové sádlo...

Já sádlo škvařím v pekárně na chleba na program marmeláda, podle možností sádla se musí nechat program běžet tak 2x-3x, takže to trvá dýl, ale je to bez práce a bez té vůně, tu nemusim, navíc jí můžu zapnout i venku na zahradě.
Dávám taky trochu vody nebo mlíka a přiznám se, že trochu solím. Na co ta sůl může mít vliv? Na řídnutí nebo na trvanlivost?
Namlít mě nenapadlo, dobrý tip, asi je z toho i víc sádla, ne?

Bibinko taky dávám mléko:-p:yes:jo a trochu kmínu:-p

Ach jo. Hned se pozná, že začne pršet a zkazí se počasí. Že je to znát ? Stačí mrknout do PC a ani není třeba koukat z okna .Ale nebojte. Prý teplo bude celý srpen. HI HI. Tak rychle podat ruce a jít něco dobrého uvařit. Václav

...zkuste sádlo nenakrájet na kostičky, ale pomlít na masovém mlýnku...nádherně se vyškvaří a zůstane Vám "základ na škvarkovou pomazánku"...vynikajíci na chleba...:yes::yes:...proč všechno dobré je tak strašně nezdravé:-(

Já dávám ke škvaření sádla mléko, které sevypeče, ovšem sádlo je přímo sněhově bílé a moc hezky to vypadá i chutná.

Načíst další komentáře (13)

Tématické fráze:
škvaření sádla, skvareni veproveho sadla, jak škvařit vepřové sádlo, škvaření sádla s mlékem, vepřové sádlo, řemenové sádlo, jak vyskvarit sadlo, vepřové sádlo na škvaření, škvaření sádla recept, lis na škvarky, škvaření sádla v domácí pekárně, vepřové škvarky, vyškvaření sádla, jak vyškvařit vepřové sádlo, domácí vepřové sádlo, jak škvařit sádlo, vepřove sadlo škvařeni, krupičkovaté sádlo, domácí vepřové škvarky, pomazánka z vepřového pečeného masa a škvařeného sádla

Suroviny:
maso vepřové, sádlo, sůl, voda, mléko

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu