Svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 26 642 kJ / 6 368 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 359,50 g |
Tuky | 308,67 g |
Vláknina | 55,49 g |
Cholesterol | 1,50 g |
Sodík | 1,83 g |
Sůl | 4,12 g |
Sacharidy | 511,36 g |
Postup přípravy
Po osmahnutí necháme odležet nejlépe do druhého dne. Krok 3: Druhý den dáme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme jednu hodinu.
Po upečení vyhodíme koření a rozmixujeme, přidáme smetanu, do které zamícháme polohrubou mouku a povaříme 10 minut. Hotovou omáčku dochutíme citronovou šťávou a na talíři dozdobíme brusinkami a šlehačkou. Krok 4: Houskový knedlík:
Do hlubší mísy si prosejeme mouku se špetkou soli a uprostřed uděláme důlek.
Do důlku rozdrobíme droždí, které posypeme lžičkou krupicového cukru. Krok 5: Na takto připravené droždí nalijeme 3-4 lžíce vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Během čekání na kvásek pokrájíme obě housky na drobné kostičky.
Ve zbylém mléce dobře rozšleháme vejce. Krok 6: Na vzešlý kvásek přilijeme mléko s rozšlehaným vejcem.
Nejlépe širší vařečkou dobře zpracujeme v těsto.
Přibližně po 3 minutách hnětení těsta přidáme pokrájené žemle. Krok 7: Těsto opět důkladně propracujeme vařečkou a nakonec lehce zaprášíme polohrubou moukou.
Mísu s těstem přikryjeme kuchyňskou utěrkou a necháme 40 minut kynout. Krok 8: Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál a rukami ještě chvíli prohněteme. Krok 9: Z hotového těsta připravíme dvě přibližně stejné šišky a necháme 10-15 minut odpočinout.
Nakynuté knedlíky vaříme v osolené vodě z každé strany 9 minut a poté vyjmeme opět na vál.
Uvařené houskové knedlíky nakrájíme pomocí režné nitě a servírujeme na talíř.
Zveřejněno 1. 11. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kRQxK
Moje poznámka
Svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kRQxK
Nejnovější recepty
Tenké palačinky plněné tvarohem
Přidáno před 12 hodinami
Olivový kořen bez hnětení
Přidáno před 16 hodinami
Letní kuře z grilu s bramborami z uhlí podle šéfkuchařky z Pilsner Urquell Experience
Přidáno před 18 hodinami
Kynuté knedlíky podle Těhotnýho kuchaře
Přidáno před 21 hodinami
Cuketový perník
Přidáno 7. 7. 2025 06:03
Zeleninové válečky pečené v troubě
Přidáno 6. 7. 2025 17:47
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Brusinky z rybízu
sidonie před 24 minutami
Chutné vafle
Eliška před 29 minutami
Tvarohová bublanina s ovocem
VeronikaHa před 10 hodinami
Babiččiny kynuté borůvkové knedlíky
iveta.kroul před 10 hodinami
Špenátová polévka
Valis před 11 hodinami
Rybí pomazánka moje
Valis před 11 hodinami
Kuřecí BBQ křidélka
Pedros před 12 hodinami
Kořeněná černá čočka s mrkví
Helen.salemiynah před 13 hodinami
Rybízová zmrzlina
Renata1101 před 13 hodinami
Meruňkový koláč s tvarohem a drobenkou
Natina před 15 hodinami
Suroviny:
panenka vepřová,
máslo,
petržel,
cibule,
mrkev,
celer,
citron,
olej,
cukr krupice,
ocet,
brusinky,
hořčice plnotučná,
vývar hovězí,
smetana,
mouka polohrubá,
koření nové koření,
pepř,
sůl,
bobkový list,
mouka polohrubá,
mléko,
droždí čerstvé,
vejce,
houska,
sůl,
cukr
Komentáře (1)