Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žloutkové vykrajované (foukané)

Žloutkové foukané cukroví je jedno z tradičních druhů, které nesmí nejen na vánočním stole chybět. Z pár surovin vykouzlíte opravdu lahodné kousky. Tajemstvím jejich nafouknutí je použití amonia, které dostanete koupit v drogerii.

Hodnocení receptu je 5,0 (4×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 10 min bez doby odležení v lednici

55 min (45 min příprava + 10 min tepelná úprava, bez doby odležení v lednici)

28. 11. 2022 11:29

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Nutriční hodnoty

Energie6 543 kJ / 1 564 kcal
Bílkoviny15,64 g
Tuky19,78 g
Vláknina1,20 g
Cholesterol 638 mg
Sodík 38 mg
Sůl0,10 g
Sacharidy330,24 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Recept jsem objevila na FB. Amonium se prodává v drogerii, je to pomůcka pro cukráře. Toto právě dává tomu receptu to, že to vyběhne (nafoukne se). Vyzkoušeno poprvé a určitě pro mne lepší recept a postup. Ty klasické do formiček - s nimi jsem měla problémy, všechny se nepovedly. U tohoto receptu vše vyšlo.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

janatka janatka

1. 12. 2023 14:04

mona13: Díky za názor a omlouvám se, že reaguji dlouho. Já opravdu peču na 150 °C. Zatím to vždy vyšlo podle mých představ. Každému to chutnalo.;-)

mona13

14. 12. 2022 11:14

janatka: Zřejmě při opisování vašeho receptu někdo špatně opisoval. Ale na receptu je stále 170C a vy píšete 150C v odpovědi na moji poznámku. Asi by to měl někdo opravit. FB nemám, čerpala jsem jen zde. Tak to vidím na šotka.
Jak jsem psala, recept nezatracuji, nově vyzkouším. Vážím si každého, kdo dá recept k dispozici ostatním. Doufám, že Vás to neodradí od dalších receptů.
Taky se mi stalo, že jsem poslala někde recept a někdo při opisování změnil množství mléka z 0,5 litru na 5 litrů.:-K

janatka janatka

14. 12. 2022 10:52

mona13: To si vůbec nejsem vědoma, že bych upravovala suroviny. Takto jsem to připravila podle tohoto receptu, který jsem našla na fb. Jen mne moderátorky poupravily suroviny, aby to nebylo rozházené, jinak je vše jak to bylo psané.
Žloutkové foukané
Večer : 3 žloutky utřít s 15 dkg cukr moučka a přimíchat jednu malou lžičku Amonia ( kupuje se v drogerii ) , dát do lednice odpočinout ????
Ráno , přimíchat 15 dkg cukr moučka a 4 dkg hladké mouky
Vyválet a vykrájet formičkou , na pečícím papíře péct na 150 st než vyběhnou ????
Moc mě mrzí, že jsi nebyla spokojená.:-O Pokaždé se netrefíme každému;-)

mona13

14. 12. 2022 10:21

Těšila jsem se na tento recept. Nejdříve recept byl 4 žloutky, 400 cukr ml, 1 mírně vrch.lžička amonia, 50 mouka hladká. Než jsem pekla, autorka recept opravila na 300 cukr, ostatní množství zůstalo. Udělala jsem těsto - bylo řídké, tak jsem musela přidávat cukr a mouku, abych mohla vyválet. Tak jsem po upečení znovu zkontrolovala recept a vida, už je to 3 žloutky,300 cukr, 1 káv.lž.amonia,40 mouka hl. Tak to zřejmě mělo být napoprvé. Nezatracuji recept a doufám, že až budu dělat příště, že se to povede. Protože amonium hodně nadzvedlo cukroví, dám jej příště tak 3/4 káv. lžičky max. Původní teplotu 170C jsem snížila na 150 C. Cukroví tolik nevyběhlo, peklo se o cosi déle, ale bylo pěkné. S teplotou 170C vyběhlo cukroví moc, vyvracelo se a praskalo.

janatka janatka

30. 11. 2022 20:53

JanaHl: Vůbec neumím poradit.:-( Snad někdo jiný!!?? Já jsem si také koupila amonium. Je to kvůli tomu, aby to krásně vyběhlo, tedy nafouklo se. Myslím, že ten prášek do pečiva to tak neudělá.:-)

JanaHl

30. 11. 2022 17:44

Můžu prosím místo amonia použít kypřící prášek s vinným kamenem? Chtěla bych to cukroví zkusit, ale amonium nemám.

maris maris

29. 11. 2022 13:44

U nás, už od mého dětství, toto cukroví taky patřilo k tomu, které prostě na Vánoce nesmělo chybět, ale poslední léta už taky ho nedělám, i pro nás je moc sladké a chutě se nám posunuly trochu jinam. To ale neznamená, že není výborné.:-) Máš ho krásné;-):-)

Marie Svarcova Marie Svarcova

29. 11. 2022 09:24

:-):yes: dělám tak rakvičky už cca 50 let podle receptu mé mamky. dovolila jsem si přidat foto, ten můj recept z r. 2017 jsem tu nenašla ale je naprosto stejný:-K

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Suroviny: žloutek, cukr moučkový, amonium, mouka hladká

TopRecepty.cz

Žloutkové vykrajované (foukané)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gJY4j