 
		
Punčový dort podle Josefa Maršálka
Punčový dort vznikl již někdy za první republiky, a to nejspíš velkou náhodou, jelikož jej cukráři připravovali ze zbytků korpusů jiných dortů. Ovšem dort z tohoto receptu není zbytkový, nýbrž dotažený do posledního detailu cukrářem Josefem Maršálkem.
Suroviny pro 1 kus
forma o průměru 24 cm, k pečení jsou potřeba dvě formy
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 32 859 kJ / 7 854 kcal | 
|---|---|
| Bílkoviny | 120,66 g | 
| Tuky | 236,32 g | 
| Vláknina | 19,15 g | 
| Cholesterol | 2,33 g | 
| Sodík | 1,83 g | 
| Sůl | 4,85 g | 
| Sacharidy | 1 209,63 g | 
Postup přípravy
	Krok 1: Na korpus nahřejeme ve vodní lázni vajíčka s cukrem a kurkumou a vyšleháme do husté pěny. Pak vešleháme olej a nakonec vmícháme zbylé ingredience tak, abychom neztratily objem.
	Krok 2: Polovinu hmoty nalejeme do papírem vyložené dortové formy, zbylou hmotu pastelově obarvíme dočervena a nalejeme do druhé formy, taktéž vyložené pečicím papírem. Oba korpusy pečeme při 170 °C asi 20-25 minut. Vyjmeme a necháme zcela vychladnout.
	Krok 3: Uvaříme sirup ze všech ingrediencí a necháme asi jednu minutu lehce probublávat. Scedíme.
	Krok 4: Každý korpus dvakrát prořízneme. Vzniknou tak vždy 3 pláty (celkem 6). Na dno dortové formy dáme papír a dovnitř vložíme nejdříve červený korpus a potřeme jej polovinou džemu. Na něj dáme žlutý korpus a prolejeme jej 1/4 horkého sirupu.
	Krok 5: Přiložíme červený korpus, prolejeme další 1/4 sirupu, poté na to dáme žlutý korpus a opět červený a opět řádně provlhčíme.
	Krok 6: Na poslední žlutý korpus natřeme zbylý džem a potřenou stranou jej přitiskneme na dort. Dort ve formě přikryjeme papírem, formu s dortem umístíme do vyššího talíře či zapékací formy, dobře povrch zatížíme (třeba mísou s vodou) a takto připravený dort necháme v lednici přes noc.
	Krok 7: Druhý den opatrně vyjmeme z formy a obrátíme vzhůru nohama tak, že spodní, červená vrstva bude nyní nahoře.
	Krok 8: Na polevu umícháme rozmačkané ovoce a cukr dohladka a lehce nahřejeme. Dort polevou polejeme a necháme ji elegantně stéct po stranách. Ještě před zaschnutím dozdobíme jedlými sušenými květy a mrazem sušeným ovocem.
Zveřejněno 16. 2. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
						 
					
Punčový dort podle Josefa Maršálka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lY2o6
Moje poznámka
					 
				
Punčový dort podle Josefa Maršálka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lY2o6
Nejnovější recepty
	
			 
	
Kuře na brusinkách
Přidáno před 1 hodinou
	
			 
	
	
Pizza s plněným okrajem
Přidáno před 5 hodinami
	
			 
	
Cibulačka s vínem
Přidáno před 12 hodinami
	
			 
	
Pikantní krémová dýňovka s mrkví a chilli
Přidáno před 16 hodinami
	
			 
	
Špagety s olivami a parmazánem
Přidáno před 17 hodinami
	
			 
	
Okoun nilský na česnekovém másle
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si
	
			 
		
	
	
			 
	
	
			 
	
	
			 
		
	
	
			 
	
	
			 
	
	
			 
	
	
			 
		
	
Nejnovější články
	
			 
		
	
			 
		
	
			 
		
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
	
			 
	
Dršťková polévka z předvařených drštěk
milan.pohy před 8 minutami
	
			 
	
	
Bublanina s jogurtem
Mary-Loo před 14 minutami
	
			 
	
	
Borůvkový koláč s tvarohem
soumar99 před 24 minutami
	
			 
	
Mechové muffiny
[email protected] před 34 minutami
	
			 
	
	
Fazolová polévka rychlá
Jirka33 před 46 minutami
	
			 
	
Frankfurtská polévka s bramborami
Eva z HK před 1 hodinou
	
			 
	
Šťouchané brambory s cibulkou a smetanou
Diesel před 2 hodinami
	
			 
	
	
Hrníčková cuketová buchta
mendorf před 14 hodinami
	
			 
	
	
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
TommyKoci před 14 hodinami
	
			 
	
	
Kanellbular - skořicové šneky
Dzollie před 15 hodinami
						Suroviny:
						
							vejce, 
						
						
							cukr krupice, 
						
						
							mouka hladká, 
						
						
							olej, 
						
						
							prášek do pečiva, 
						
						
							sůl, 
						
						
							kurkuma, 
						
						
							potravinářské barvivo gelové, 
						
						
							rum, 
						
						
							voda, 
						
						
							cukr krupice, 
						
						
							citron, 
						
						
							pomeranče, 
						
						
							skořice celá, 
						
						
							badyán, 
						
						
							cukr moučkový, 
						
						
							ovoce lesní, 
						
						
							jahodová marmeláda, 
						
						
							ovoce sušené
						
					
 
	 
 
 
			 Poslat na Messenger
					Poslat na Messenger
				 
 
 
 
 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
	 
 
 
 
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.