Punčový dort podle Josefa Maršálka
Punčový dort vznikl již někdy za první republiky, a to nejspíš velkou náhodou, jelikož jej cukráři připravovali ze zbytků korpusů jiných dortů. Ovšem dort z tohoto receptu není zbytkový, nýbrž dotažený do posledního detailu cukrářem Josefem Maršálkem.
Suroviny pro 1 kus
forma o průměru 24 cm, k pečení jsou potřeba dvě formy
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 32 859 kJ / 7 854 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 120,66 g |
Tuky | 236,32 g |
Vláknina | 19,15 g |
Cholesterol | 2,33 g |
Sodík | 1,83 g |
Sůl | 4,85 g |
Sacharidy | 1 209,63 g |
Postup přípravy
Krok 1: Na korpus nahřejeme ve vodní lázni vajíčka s cukrem a kurkumou a vyšleháme do husté pěny. Pak vešleháme olej a nakonec vmícháme zbylé ingredience tak, abychom neztratily objem.
Krok 2: Polovinu hmoty nalejeme do papírem vyložené dortové formy, zbylou hmotu pastelově obarvíme dočervena a nalejeme do druhé formy, taktéž vyložené pečicím papírem. Oba korpusy pečeme při 170 °C asi 20-25 minut. Vyjmeme a necháme zcela vychladnout.
Krok 3: Uvaříme sirup ze všech ingrediencí a necháme asi jednu minutu lehce probublávat. Scedíme.
Krok 4: Každý korpus dvakrát prořízneme. Vzniknou tak vždy 3 pláty (celkem 6). Na dno dortové formy dáme papír a dovnitř vložíme nejdříve červený korpus a potřeme jej polovinou džemu. Na něj dáme žlutý korpus a prolejeme jej 1/4 horkého sirupu.
Krok 5: Přiložíme červený korpus, prolejeme další 1/4 sirupu, poté na to dáme žlutý korpus a opět červený a opět řádně provlhčíme.
Krok 6: Na poslední žlutý korpus natřeme zbylý džem a potřenou stranou jej přitiskneme na dort. Dort ve formě přikryjeme papírem, formu s dortem umístíme do vyššího talíře či zapékací formy, dobře povrch zatížíme (třeba mísou s vodou) a takto připravený dort necháme v lednici přes noc.
Krok 7: Druhý den opatrně vyjmeme z formy a obrátíme vzhůru nohama tak, že spodní, červená vrstva bude nyní nahoře.
Krok 8: Na polevu umícháme rozmačkané ovoce a cukr dohladka a lehce nahřejeme. Dort polevou polejeme a necháme ji elegantně stéct po stranách. Ještě před zaschnutím dozdobíme jedlými sušenými květy a mrazem sušeným ovocem.
Zveřejněno 16. 2. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Punčový dort podle Josefa Maršálka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lY2o6
Moje poznámka
Punčový dort podle Josefa Maršálka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lY2o6
Nejnovější recepty
Indické kuřecí nudličky
Přidáno před 4 hodinami
Krkovička se sušenými rajčaty a hráškem
Přidáno před 14 hodinami
Kořenová zelenina ve sladkokyselém nálevu
Přidáno před 16 hodinami
Makový litý koláč se švestkami
Přidáno před 16 hodinami
Kuřecí špíz s bylinkovou marinádou
Přidáno před 16 hodinami
Salsa zavařená na zimu
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Polévka z hlávkového zelí
Pitan před 4 hodinami
Rychlý švestkový koláč
Macek13 před 5 hodinami
Špagety s mletým masem
Macek13 před 5 hodinami
Cuketové placičky
kachlicka77 před 6 hodinami
Jablkový koláč z jogurtu (s perníkovou drobenkou)
Sony.P před 7 hodinami
Karamelový dezert
thekumsen před 7 hodinami
Kuře pečené v máslové marinádě
jijana před 8 hodinami
Lasagne se špenátem
Sova1 před 8 hodinami
Uzený vývar s nudlemi a knedlíčky
barypb před 10 hodinami
Hrušková povidla na frgále
LeoBart před 10 hodinami
Suroviny:
vejce,
cukr krupice,
mouka hladká,
olej,
prášek do pečiva,
sůl,
kurkuma,
potravinářské barvivo gelové,
rum,
voda,
cukr krupice,
citron,
pomeranče,
skořice celá,
badyán,
cukr moučkový,
ovoce lesní,
jahodová marmeláda,
ovoce sušené
Komentáře (1)
K receptu nejsou žádné komentáře.