Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pomalu pečené kuře s nádivkou

Hodnocení receptu je 5,0 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Moanka Moanka

Středně náročný

Doba přípravy 300 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 240 min

300 min (60 min příprava + 240 min tepelná úprava)

Pomalu pečené kuře s nádivkou a kapustičkami je dobrota na nedělní oběd. Díky nízké teplotě a pomalému pečení zůstane v mase více šťávy. A díky mřížce se maso nikde nedusí a rovnoměrně se opeče.

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 443 kJ /
4 169 kcal
Bílkoviny77,13 g
Tuky344,32 g
Vláknina30,28 g
Cholesterol 1,99 g
Sodík 2,46 g
Sůl5,87 g
Sacharidy177,98 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kuře osolíme, opepříme a lehce posypeme kmínem. Pořádně osolíme i vnitřek kuřete. Česnek nakrájíme na plátky, citron ponecháme vcelku. Krok 2: Kuře naplníme bylinkami, citronem, česnekem a kmínem. Máslo nakrájíme na tenké plátky a vložíme kuřeti pod kůži. Kuře položíme na mřížku prsy nahoru (tak pod ním může cirkulovat vzduch). Pod kuře dáme plech na odkapávání šťávy, tou můžeme v průběhu pečení maso potírat. Pečeme 4 - 5 hodin na 70 °C. Krok 3: Potom kuře vyjmeme z trouby, tu rozpálíme na 230 °C (pokud možno v horkovzdušném režimu, tím se teplota ještě zvýší), kuře potřeme rozpuštěným máslem a dopečeme, aby byla kůrka křupavá a chytla hezkou barvu. Krok 4: Na nádivku si nakrájíme na kostičky zeleninu, šalotku a na drobno česnek. Vše krátce na másle orestujeme. Toastový chléb nakrájíme na kostky, přidáme k němu orestovanou zeleninu. Krok 5: Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky smícháme se 150 ml mléka a přilejeme do chlebové směsi. Bílky vyšleháme na snih a zlehka zapracujeme do nádivky. Osolíme, přidáme nastrouhaný muškátový oříšek a nasekanou petržel. Vše opatrně promícháme, podle potřeby ještě přidáme mléko, aby směs byla vláčná. Rozprostřeme ji do pekáčku vyloženého pečicím papírem a pečeme 20-30 minut (podle výšky nádivky) při 160 °C, až zpevní a zezlátne. Krok 6: Kapustičky rozebereme na jednotlivé lístky a krátce je orestujeme na másle, aby zůstaly křupavé. Lehce osolíme. Krok 7: Výpek z kuřete seškrabeme z pekáče (můžeme trošku podlít vodou a nechat odvařit) a dáme do rendlíku. Přivedeme k varu, odstavíme a lehce zahustíme 50-100 g studeného másla do lehce krémové konzistence. Podle chuti můžeme přidat bylinky. Krok 8: Na talíř dáme vždy porci nádivky a na ni pár lístků kapustiček, doplníme porcí masa. Nakonec vše přelijeme omáčkou.
Někdo podává i s bramborovou kaší.

Zveřejněno 19. 2. 2024

Poznámka autorky Moanka

Recept je z časopisu Apetit ze školy vaření šéfkuchaře Pavla Býčka.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pomalu pečené kuře s nádivkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NkYqK

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pomalu pečené kuře s nádivkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NkYqK

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Marie Svarcova: Moc děkuji za milý komentář. Vážím si toho… :-8
Měj se krásně… :-K

RubyRom: Děkuji… :-8
Měj se moc pěkně… :-K

zuzi777a: Moc děkuji za pěkný komentář. :-8 Jídlo bylo opravdu luxusní. Pan Pavel Býček k němu vaří i nastavovanou bramborovou kaši. To mi ale přišlo už až moc. :-) Ještě jednou děkuji a přeji hezký zbytek dne… :-K

:-)<3:yes::yes: moc krásně a dobře uvařeno :-K skvělé

Moc krásné :-K:yes::yes:

Tohle je je jidlo na sváteční stůl! Muselo být luxusní. Až se mi sliny sběhly. :-*

Suroviny:
kuře, sůl, pepř mletý, kmín drcený, rozmarýn, tymián, citron, česnek, máslo, máslo, zelenina kořenová, cibule šalotka, česnek, chléb toustový tmavý, vejce, mléko, ořech muškátový strouhaný, sůl, petrželka hladkolistá, kapusta růžičková, máslo, sůl

Přidat fotografie receptu