Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Provensálská rybí polévka podle Marka Raditsche

Lahodná voňavá provensálská polévka s majonézovou omáčkou Rouille, sýrem a bagetovými krutony vás překvapí dokonalou, lehce pikantní chutí. Jako základ poslouží silný rybí vývar, ve kterém zužitkujeme všechny kostry a odřezky z ryb použitých do dalších pokrmů.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Extrakurzy.cz

Středně náročný

Doba přípravy 105 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 60 min

105 min (45 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Na čirý rybí vývar používáme výhradně světlou zeleninu, ne mrkev, která by světlý vývar zabarvila, a také pozměnila jeho chuť. Použijeme 2 petržele, světlou část pórku, 1/4 celeru, menší polovinu fenyklu, u kterého necháme i nať, 1 větší cibuli a na větší kusy natrhanou petrželovou nať. Všechnu zeleninu nakrájíme na větší kusy a nať natrháme. Krok 2: V hrnci rozehřejeme lžíci másla a na něm orestujeme rybí hlavu a kostry. Všechnu zeleninu přidáme do hrnce k rybě a orestujeme. Okořeníme 2 bobkovými listy, 4–5 kuličkami nového koření, 3–4 celými pepři a 2 snítkami tymiánu. Podlijeme asi 100 ml suchého bílého vína a necháme vyvařit. Krok 3: Základ zalijeme asi 1 litrem studené vody. Od bodu varu necháme polévku táhnout (těsně pod bodem varu) nejdéle 20 minut. Při delším varu by se už uvolňovaly bílkoviny a vývar by měl tendenci se zakalit. Krok 4: Mezitím připravíme základ na provensálskou polévku. V hrnci rozehřejeme olivový olej. Čtvrtinu celeru a 2 mrkve nakrájíme na drobnější kostky a orestujeme na oleji. Na stejné kostičky nakrájíme větší část fenyklu a zelenou část pórku, obojí také přisypeme do hrnce. Přihodíme 2 rozmáčknuté stroužky česneku, 1/2 nahrubo nakrájené cibule a 4 nakrájená menší rajčata. Použijeme i špetku šafránu. Krok 5: K orestované zelenině vmícháme necelou lžíci rajčatového protlaku. Na dochucení použijeme špetku cayennského pepře. Podlijeme asi 100 ml suchého bílého vína a necháme základ provařit. Krok 6: Mezitím scedíme rybí vývar a vlijeme ho k zeleninovému základu. Dobře promícháme. Krok 7: V suchém pekáčku při 200 °C asi 15-20 minut pečeme papriku. Ještě horkou přemístíme do druhé nádoby, překryjeme fresh fólií a necháme asi 5 minut odležet, aby se zapařila. Pevnou slupku z papriky sloupneme, vybereme z ní semínka a papriku opláchneme pod tekoucí vodou. Krok 8: Plátky baget zlehka pokapeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a dáme na 5 minut dokřupava zapéct do trouby vyhřáté na 200 °C. Krok 9: Připravíme omáčku Rouille: Oloupanou papriku vložíme do vyšší nádoby, přidáme k ní 3 rozmáčknuté stroužky česneku a 2 natrhané krajíčky toustového chleba, ze kterých jsme odkrojili kůrky. Osolíme, zakápneme citronovou šťávou, přisypeme mletou uzenou papriku, sušené chilli a rozmixujeme na hladkou pastu. Pak pomalu přiléváme olivový olej a stále mixujeme, až vznikne hladká, krémová omáčka. Krok 10: Polévku rozmixujeme a dochutíme solí, pepřem a pomerančovou šťávou. Znovu rozmixujeme a podáváme. Krok 11: Na talíři polévku ozdobíme nasekanou petrželovou natí a podáváme s křupavými bagetovými krutonky, strouhaným parmezánem a omáčkou Rouille.

Zveřejněno 3. 12. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Provensálská rybí polévka podle Marka Raditsche

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n563Y

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Provensálská rybí polévka podle Marka Raditsche

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n563Y

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Suroviny:
hlava rybí, máslo, pórek, fenykl, cibule, celer, petržel, nať petrželová, pepř černý, koření nové koření, tymián, bobkový list, víno bílé suché, voda, olej olivový, celer, mrkev, fenykl, pórek, cibule, pepř, šafrán, rajče, protlak rajčatový, víno bílé suché, vývar rybí, šťáva pomerančová, pepř mletý, sůl, nať petrželová, bageta, parmazán, paprika, chléb toustový, česnek, olej olivový, chilli, paprika sušená uzená, šťáva citronová, pepř mletý, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu