Staročeský kuba
Staročeský kuba je tradiční pokrm, který se připravuje na Štědrý den jako postní jídlo. Sytá kombinace ječných krup, sušených hub, cibule a česneku patří k českým Vánocům stejně neodmyslitelně jako kapr či cukroví.
Postup přípravy
Krok 1: Kroupy několikrát propláchneme studenou vodou, vložíme do hrnce, zalijeme dostatečným množstvím vody, přidáme sůl, olej a vaříme asi 30–40 minut.
Krok 2: Houby zalijeme vroucí vodou a chvíli necháme stát. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Stroužky česneku prolisujeme.
Krok 3: Pekáček vymažeme sádlem. Troubu včas předehřejeme na 180 °C. Houby slijeme a necháme na sítku okapat.
Krok 4: Uvařené kroupy slijeme, propláchneme a vložíme do připraveného pekáčku.
Krok 5: V pánvi na sádle osmahneme cibuli dozlatova. Přidáme drcený kmín, sůl, pepř a prolisovaný česnek.
Krok 6: Cibulovou směs vmícháme ke kroupám společně s majoránkou, okapanými houbami.
Krok 7: Pekáček vložíme do trouby vyhřáté na 180 ºC. Zapékáme asi 30 minut.
Zveřejněno 18. 12. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Staročeský kuba
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QWgV9
Moje poznámka
Staročeský kuba
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QWgV9
Nejnovější recepty
Piškotové nepečené šišky
Přidáno před 13 hodinami
Vanilkové pralinky
Přidáno před 14 hodinami
Neapolský salát
Přidáno před 16 hodinami
Staročeský kuba
Přidáno před 17 hodinami
Hrachová polévka s krutony
Přidáno před 18 hodinami
Marinovaná kuřecí játra v omáčce se zeleninou
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kokosky
veveruska73 před 6 hodinami
Rumové kuličky z tatranek
Petik05 před 7 hodinami
Vánoční cukroví - křehké vanilkové rohlíčky
Danakoukolova před 9 hodinami
Išelské cukroví
Danakoukolova před 9 hodinami
Vosí hnízda
RNiklova před 9 hodinami
Jednohubky s pomazánkou z červené řepy
BinaSa před 9 hodinami
Vánočka Moniky Absolonové
Iricek před 9 hodinami
Hrášková polévka - jednoduše
jitkahot před 10 hodinami
Znojemská omáčka s vepřovým masem
TetianaCherneha před 10 hodinami
Nejlepší marokánky
H33inrich před 10 hodinami
Suroviny:
kroupy ječné,
olej,
houby sušené,
cibule,
kmín drcený,
česnek,
majoránka sušená,
sůl,
pepř mletý,
sádlo
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.