Cibulajda s kopřivami
Recept ještě nebyl hodnocenPolévka nejen zahřeje, zaplní žaludek, ale také dodá tělu pořádnou vzpruhu. Zvlášť, když ji připravíme ze silného hovězího vývaru, zeleniny a mladých jarních kopřiv.…
Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Polévka nejen zahřeje, zaplní žaludek, ale také dodá tělu pořádnou vzpruhu. Zvlášť, když ji připravíme ze silného hovězího vývaru, zeleniny a mladých jarních kopřiv.…
Nádivku připravujeme zejména na slavnostní obědy či na Velikonoce. Jarní nádivku z vařeného uzeného masa doplní také pikantní kopřivy. Mladé lístky dodají nádivce…
Sekaná z mletého masa je klasikou české kuchyně. O Velikonocích můžeme připravit její jarní variantu, s kopřivami, trampským cigárem a vařenými vajíčky. Ze sekané se…
Zvláštní název, ale ta chuť ! Neodoláte! Těsto je jako na klasický bramborák, jen bez majoránky a česneku. Kopřivy jsou na chuti poznat - kdo je jednou ochutnal třeba ve…
Pokud máte v plánu prohýřit noc, je dobré si na následující ráno nachystat tuto vyprošťovací česnečku. Kromě česneku obsahuje spoustu čerstvých bylin, díky kterým chutná…
Zapražená mléčná polévka, která nás vrátí do života. Kopřiva je oblíbenou bylinkou pro jarní očistné kůry. Těžko bychom ji ale mohli běžně pojídat jako jiné bylinky.…
Jednou z nejčastějších jarních surovin jsou jistě kopřivy. Mladé, silné a lehce štiplavé lístky podusíme do krémové konzistence. Podáváme je pak s bramborovými…
Sbíráte rádi jarní bylinky? Pak je tahle polévka přesně pro vás. Využijete v ní spoustu darů přírody a tělu dodáte pořádnou dávku vitamínů. Navíc obsahuje skvělý tip na…
Lehký jarní oběd, který můžete nachystat i jako sváteční variantu. Výpek z masa, bude výborný k bramborové kaši a navrch, pokud by vám nestačila dávka zdraví z kopřiv,…
Koláč z celozrnného listového těsta plněný směsí jarních bylinek, řapíkatého celeru a řeckého sýra feta je dobrý tip na večeři či pohoštění pro přátele. Nejlepší je…
Považovali jste dosud kopřivy jen za nežádoucí plevel? Zásadní chyba – po patřičné úpravě se z nich totiž stává výtečná a zdravá lahůdka. Pokud chcete omáčky míň,…
Ze zbytků kuřete uvaříme vývar a vyndáme si je na prkýnko. Pak přisypeme nastrouhanou mrkev s celerem, přidáme kuřecí bujon, Vegetu a bílou část lahůdkové cibulky na…
Na pánev dáme rozehřát 30 g másla a na něm restujeme mražený zelený hrášek - a to tak dlouho, dokud se nerozmrazí a voda nevypaří, tedy zhruba 2 minut. Mladé kopřivy…
Kopřivy zalijeme vroucí vodou, osolíme a vaříme asi 10 min. V podmáslí rozšleháme mouku a zalijeme do vývaru. Provaříme dalších 10 min. Dochutíme octem, solí (eventuelně…
Listy žihľavy umyjeme v studenej vode, vhodíme do vriacej vody, vypneme zdroj tepla. Po chvíli vyberieme - scedíme a vymačkáme od vody, posekáme na drobno na doske. Do…
Troubu zapněte na 220 ˚C. Mandle spařte a oloupejte. Rozsekejte je najemno. Kopřivy propláchněte horkou vodou. Nasekejte najemno. Mléko ohřejte a namáčejte v…
Kuře si naporcujeme, dočistíme, omyjeme, vysušíme, osolíme, dáme do pekáčku na plátky másla, posypeme zázvorem, navrch dáme také pár plátků másla a dáme přikryté péct do…
Pstruhy očistíme, uvnitř osolíme a bříško jim vycpeme směsí omytých a osušených bylin. Osolíme i vně, povrch potřeme olejem a grilujeme nebo pečeme dočervena. Hotovým…
Na jaře, když se kopřiva zazelená a mladé rostliny jsou plné zdraví, je čas na vařený sirup. Její blahodárné účinky, tak můžeme přijímat po celý rok. Kopřivu bude stačit…
Jaké by to byly Velikonoce bez pravé velikonoční nádivky plné vajec a jarních bylinek! Ať už je kopřivová, špenátová, s medvědím česnekem, s uzeninou či bez - ta s…
Červená čočka má oproti jiným druhům nespornou výhodu v tom, že nenadýmá. Je rychle uvařená a lehce stravitelná. Sytým a zdravým pokrmem se pak může stát v kombinaci se…
Na velikonoční stůl patří i tradiční staročeská pochoutka - do zlatova upečená nadýchaná nádivka plná uzeného masa a zelených kopřiv. Na přípravu budeme potřebovat…
Z čerstvě natrhaných mladých kopřiv můžeme připravit snadnou pomazánku s vajíčky vařenými natvrdo. Chuť kopřiv se podobá špenátu a pomazánku si nejlépe vychutnáte na…
Louka plná rozkvetlých pampelišek. To přímo vybízí k přípravě pampeliškového medu, ze kterého můžete po zředění vodou připravit osvěžující nápoj, nebo jej využijete jako…