Bylinkový koláč na způsob řeckého
Recept ještě nebyl hodnocenKoláč z celozrnného listového těsta plněný směsí jarních bylinek, řapíkatého celeru a řeckého sýra feta je dobrý tip na večeři či pohoštění pro přátele. Nejlepší je…
Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Koláč z celozrnného listového těsta plněný směsí jarních bylinek, řapíkatého celeru a řeckého sýra feta je dobrý tip na večeři či pohoštění pro přátele. Nejlepší je…
Pokud potřebujete zužitkovat větší množství ne úplně čerstvého chleba, máme pro vás skvělý tip, jak jej proměnit v chutnou večeři. Spárujte jej s mladými kopřivami,…
Sbíráte rádi jarní bylinky? Pak je tahle polévka přesně pro vás. Využijete v ní spoustu darů přírody a tělu dodáte pořádnou dávku vitamínů. Navíc obsahuje skvělý tip na…
Považovali jste dosud kopřivy jen za nežádoucí plevel? Zásadní chyba – po patřičné úpravě se z nich totiž stává výtečná a zdravá lahůdka. Pokud chcete omáčky míň,…
Ze zbytků kuřete uvaříme vývar a vyndáme si je na prkýnko. Pak přisypeme nastrouhanou mrkev s celerem, přidáme kuřecí bujon, Vegetu a bílou část lahůdkové cibulky na…
Na pánev dáme rozehřát 30 g másla a na něm restujeme mražený zelený hrášek - a to tak dlouho, dokud se nerozmrazí a voda nevypaří, tedy zhruba 2 minut. Mladé kopřivy…
Kopřivy zalijeme vroucí vodou, osolíme a vaříme asi 10 min. V podmáslí rozšleháme mouku a zalijeme do vývaru. Provaříme dalších 10 min. Dochutíme octem, solí (eventuelně…
Listy žihľavy umyjeme v studenej vode, vhodíme do vriacej vody, vypneme zdroj tepla. Po chvíli vyberieme - scedíme a vymačkáme od vody, posekáme na drobno na doske. Do…
Troubu zapněte na 220 ˚C. Mandle spařte a oloupejte. Rozsekejte je najemno. Kopřivy propláchněte horkou vodou. Nasekejte najemno. Mléko ohřejte a namáčejte v…
Cuketu nakrájíme na kostky a osolíme. Na olivovém oleji si osmahneme 1,5 stroužku česneku, bazalku a tymián. Přidáme cuketu. Osmahneme a podusíme. Asi na 2 minutky…
Kuře si naporcujeme, dočistíme, omyjeme, vysušíme, osolíme, dáme do pekáčku na plátky másla, posypeme zázvorem, navrch dáme také pár plátků másla a dáme přikryté péct do…
Pstruhy očistíme, uvnitř osolíme a bříško jim vycpeme směsí omytých a osušených bylin. Osolíme i vně, povrch potřeme olejem a grilujeme nebo pečeme dočervena. Hotovým…
Z másla a mouky vytvoříme světle žlutou jíšku, zalijeme mlékem a dobře promícháme, aby se nám netvořily hrudky. Ochutíme solí a pepřem a provaříme asi 5 minut. Pokud se…
Na jaře, když se kopřiva zazelená a mladé rostliny jsou plné zdraví, je čas na vařený sirup. Její blahodárné účinky, tak můžeme přijímat po celý rok. Kopřivu bude stačit…
Z čerstvě natrhaných mladých kopřiv můžeme připravit snadnou pomazánku s vajíčky vařenými natvrdo. Chuť kopřiv se podobá špenátu a pomazánku si nejlépe vychutnáte na…
Louka plná rozkvetlých pampelišek. To přímo vybízí k přípravě pampeliškového medu, ze kterého můžete po zředění vodou připravit osvěžující nápoj, nebo jej využijete jako…
Řízek jistě patří mezi oblíbené pokrmy, jak na všední, tak i sváteční den. S příchodem jara máme možnost řízky obohatit o náplň z listů čerstvé kopřivy, ke kterým…
S příchodem jara přichází také čas sběru mladých kopřiv. Většina z nás je používá do tradiční nádivky, ale co z nich zkusit připravit dozlatova osmažené řízky? Určitě je…
Velikonoční nádivku pečeme během jarních svátků. V základu ji tvoří rohlíky, uzené maso, vajíčka a také listy mladých kopřiv. Její příprava je jednoduchá, zabere málo…
Na Velikonoce se tradičně peče nádivka, hlavička, z masa. Je jakýmsi pomyslným znamením přechodu z půstu k hodování. V tomto receptu je použito jak uzené, tak i vepřové…
Uzené maso, pažitka, medvědí česnek, jarní bylinky, to vše neodmyslitelně k Velikonocům patří. Zkuste si je i vy zpestřit touto jarní polévkou. Bezesporu vám zachutná a…
Špenát a vařená vejce neodmyslitelně patří k Velikonocům stejně tak, jako sváteční věnec. Toto pak dalo spojení v krásný slaný věnec z listového těsta, který zajisté…
Sekanice, nebo také nádivka, nesmí o svátcích jara chybět. Je plná mladých, vitamíny nabitých kopřiv, uzeného masa a připravit ji můžeme jako přílohu, třeba k pečenému…
Tradiční velikonoční nádivka je prvním jídlem po ukončení velikonočního půstu. Proto by měla být vydatná, sytá a plná uzeného masa, vajec a bylinek. Pokud nemáme formu…