Slovenské pečené masopustní šišky: Vypadají jako koblihy a chutnají skvěle i v odlehčeném provedení
14. 2. 2025 Vaření
Vadí vám na koblihách, že jsou moc mastné a že při jejich konzumaci riskujete žlučníkový záchvat? Tradiční masopustní pečivo si můžete dopřát i bez obav o své zažívání, když si je upečete. Voní a chutnají jako ty smažené, a ještě jsou báječně nadýchané.
Koblihy z různých koutů světa
Bez koblih by to nebyl pořádný masopust. Oblíbené pečivo patří nejen k českému masopustu, ale jeho obdoby existují i v dalších zemích. V Německu mají Krapfen nebo Berliner, v Polsku pączki a americkou obdobou koblih jsou donuty. A na Slovensku koblihám říkají šišky.
I když by to tak mohlo vypadat, jiný tvar nemají – jsou stejně tak kulaťoučké jako naše koblihy, plní se marmeládou a připravují se stejně jako naše masopustní specialita. Můžete se samozřejmě setkat i s šiškami jiných tvarů (např. různých pletenců nebo šišek/válečků), ale klasický tvar koule vede.
Mohlo by vás zajímat
Slovenské fašiangové šišky vypadají jako koblihy
I na Slovensku patří šišky k masopustu, jenž je označován jako fašiangy. Stejně jako u nás se tu připravují hlavně na Tučný čtvrtek. To ale neznamená, že musí být až přehnaně tučné. Kromě smažených koblih ovšem na Slovensku dělají šišky lehčí a dietnější, a to pečené. Předností těchto šišek je, že nejsou tak nasáklé tukem, a nejsou tedy ani tolik kalorické. I tak jsou ale nadýchané a voňavé.
Chuťově se ovšem těm tradičním zcela vyrovnají, hlavně, když je po upečení potřete máslem smíchaným s rumem a ještě pocukrujete. Pravda, kalorie tak zase trochu přidáte, ale nic se nesmí přehánět, navíc když je ten masopust. A ještě jednu výhodu tyto pečené šišky mají, nemusíte trávit spoustu času u sporáku a postupně je smažit v oleji. Všechny pěkně jen naskládáte na plech a upečete najednou.
Jak na pečené šišky (koblihy)?
Na Slovensku se často dává náplň navrch šišek (koblih), stejně jako u našich vdolků. Šišky (koblihy) se mohou podávat i samotné s marmeládou zvlášť a každý si dá, kolik chce. To značně usnadňuje jejich přípravu, nemusíte totiž řešit způsob plnění a obávat se, že vám náplň vyteče ven.
Klidně ale můžete zvolit klasickou verzi, kdy uděláte nožem do pečiva otvor a pomocí cukrářského sáčku ji naplníte. A jak tedy slovenské pečené šišky uděláte?
Budete potřebovat: 850 g hladké mouky, 180 g cukru, 150 g másla, 50 g čerstvého droždí, 1 vejce, 400 ml mléka, marmeládu nebo džem, špetku soli, rozpuštění máslo s rumem a potření a moučkový cukr na posypaní.
- V misce rozdrobte droždí s lžičkou cukru a trochu mouky. Mléko mírně zahřejte a nalijte do droždí. Nechte vzejít kvásek.
- V hrnci rozpusťte máslo. Mouku prosijte přes síto a přidejte špetku soli. Všechny ingredience smíchejte, postupně přidávejte mokré ingredience k suchým a nakonec vmíchejte vychladnuté máslo.
- Vše promíchejte a vypracujte hladké nelepivé těsto. Nejlepší je to v robotu. Pak těsto trochu poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte v teple kynout asi hodinu, dokud těsto nezdvojnásobí velikost.
- Vykynuté těsto rozválejte na plát silný asi 1 cm a sklenicí s pomoučeným okrajem z něj vykrajujte kolečka. Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem, opět zakryjte utěrkou a nechte kynout dalších 15 minut.
- Šišky (koblihy) vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 10 minut dozlatova. Hotové šišky potřete rozehřátým máslem ochuceným trochou rumu a nechte vychladnout. Podávejte je ozdobené nebo naplněné marmeládou a posypané moučkovým cukrem.
Náš tip: Chcete-li vyzkoušet nějaké další odlehčené a jednoduché koblihy, možná vás zaujmou i tyto jogurtové podle našeho video receptu.
Témata
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak vybrat hovězí zadní maso. Co se hodí na tatarský biftek a co na minutky
Hovězí maso zadní má více kvalitní svaloviny, jen malé množství šlach, tuku a vaziva. Je charakteristické libovostí. Kvalitní hovězí maso z mladých… Číst více
Kombucha, čajová tibetská houba: Jak se o ni starat a jak ji konzumovat
Kombucha je lehce perlivý fermentovaný nápoj z oslazeného černého nebo zeleného čaje. K fermentaci je využívána symbiotická kolonie kvasinek a… Číst více
16 receptů na snadná minutková jídla: Do půl hodiny budete mít uvařeno
Mezi nejznámější minutky z restaurací se řadí zejména různé druhy masa připravované na pánvi, nejčastěji ve formě medailonků, plátků nebo nudliček.… Číst více
Raut na Plese jako Brno: Pohlreich, ústřice, šneci, růžová čokoláda, sushi i makronky. Nuda v jídle určitě nehrozila
Ples jako Brno je každoročně přehlídkou nejen… Číst více
Jak se dělí telecí maso? Využití jednotlivých částí
Dělení telecího masa Telecí je maso skotu do stáří asi 8 týdnů. Maso je jemné chuti i struktury, bez tuku, lehce stravitelné, proto se doporučuje… Číst více
Vepřová játra v minutkové úpravě jsou křehké a chutné jídlo
Vepřová játra jsou kvalitní a poměrně levná surovina s mnoha možnostmi využití. Kromě paštik a knedlíčků do polévek z nich můžeme připravit i… Číst více
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Taky patří čína z kuřecího masa s rýží k vašim… Číst více
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Připravte si čínské placičky, směs masa… Číst více
Roštěná à la Stroganoff: Šťavnaté a křehké maso chuťově ladí s kyselou omáčkou. Šmrnc dodá závěrečné flambování
Roštěná à la Stroganoff je pokrm pocházející z… Číst více
Ladislav Špaček poradil, jak se chovat na plese: Lepší je se navečeřet doma a hlídat alkohol, říká odborník na etiketu
Plesová sezona odstartovala a nastal tak čas… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více