Vepřový perkelt / pörkölt /
Připravte si letní oběd po vzoru maďarské kuchyně. Pravý perkelt – pörkölt se ničím nezahušťuje a správnou chuť mu dodává kromě koření pouze vložená vyzrálá zelenina, koncentrovaná pasta a cibule. S těstovinami bude pokrm opravdu top!
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 4 458 kJ / 1 066 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 116,40 g |
Tuky | 34,23 g |
Vláknina | 23,24 g |
Cholesterol | 214 mg |
Sodík | 316 mg |
Sůl | 0,50 g |
Sacharidy | 64,90 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 23. 7. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vepřový perkelt / pörkölt /
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Q6x5
Moje poznámka
Vepřový perkelt / pörkölt /
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Q6x5
Nejnovější recepty
Těstovinový salát
Přidáno před 1 hodinou
Thajská kuřecí polévka s čajotem
Přidáno před 18 hodinami
Omeleta se švestkami
Přidáno 9. 8. 2025 07:20:02
Melounový salát
Přidáno 8. 8. 2025 17:01:01
Čabajkové lečo
Přidáno 8. 8. 2025 15:01:02
Kachní prsní plátečky
Přidáno 8. 8. 2025 14:19:56
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Drobenkový koláč s pudinkem
Betes před 13 hodinami
Domácí lečo
Jirkan72 před 14 hodinami
Delikatesní vepřové plátky se zálivkou
vanilj před 14 hodinami
Strouhaný koláč s banánovou náplní
Alca B. před 15 hodinami
Vepřové plecko v mrkvi a bazalce
poirotka před 16 hodinami
Jednoduchý rajčatový salát se sýrem a majonézou
Pamp Eliska před 16 hodinami
Pečená švestková povidla
Ferka před 16 hodinami
Kuřecí maso s houbami
Tesco před 17 hodinami
Jak zavařovat okurky
LusiPa před 17 hodinami
Ovocné tvarohové knedlíky
monulik před 18 hodinami
Tématické fráze:
perkelt z vepřového masa recept,
perkel,
vepřový perkelt se smetanou,
pörkölt,
perkelt,
perkelt recept,
výborný perkelt,
drzkovy perkelt,
perkelt z vepřového masa,
madarský vepřový perkerlt,
recept perkel,
drzkovy gulas,
vepřový perklet,
gulaš perkel,
maďarský perkelt,
maďarský vepřový perkelt,
madarský perklet,
nokedli,
porkolt recept,
perkel recept
Suroviny:
maso vepřové,
cibule,
paprika čerstvá červená,
rajče,
paprika sušená sladká,
paprika sušená pálivá,
pasta perkelt,
sádlo,
sůl
Komentáře (40)
Pörkölt se dělá výhradně z rajčat, papriky, feferonek, cibule a HOVĚZÍHO nebo BARANÍHO masa!
I celý ten váš recept je nějakej divnej...
Především, pörkölt je jídlo hunskejch a turkotatarskejch nomádů. Nechovali prasata a byli to muslimové. Tudíž jejich jídla vepřové maso postrádaly!
Cibule. Základem pörköltu je cibule nakrájená buď na centimetr a půl tlusté měsíčky nebo na hodně velké čtverce (klidně i 2x2 cm). Žádná "nadrobno pokrájaná..."
Cibule se smaží na hovězím loji nebo kachním či husím sádle na nejnižší teplotě i dvě hodiny... Půlku času otevřená, půlku přikrytá. Pak se přidá hodně mleté papriky, velice krátce, asi minutu, minutu a půl, se na prudkém ohni smaží, pak se přilije voda a rychle se míchá, aby nezhořkla. Pak se k ní přidají na hrubé kusy nakrájená rajčata s paprikou a na tenké kolečka nakrájené feferónky a dusí se pod pokličkou až do momentu, kdy se začnou oddělovat slupky paprik a rajčat. Pak se tam vloží maso, zesílí se oheň na maximum a maso je nutno otáčet, aby se zatáhlo. Když se zatáhne, dolijete vody do půlky masa, zavřete hrnec pokličkou, uberete oheň na minimum a necháte maso pomalu dusit i 3 hodiny.
Pak maso vyjmete a dáte na desku trošku schladnout.
Ořežete z nej všechno trčící, plus viditelný loj. Tyto části nakrájíte na drobno a vrátíte k zelenině. Odkryté dusíte až do rozvaření masa. Úbytek vody a rozvařené maso tak zahustí zaklad lépe než jíška nebo škrob.
Rajčata a papriky by už měly mít svlečenou kůži a ta by měla být zkroucena. Cibule by měla být "ztracena" - nevidíte ji, ale cítíte její kusy a chuť.
TOHLE je pörkölt! Zeleninové hlavní jídlo nebo zaklad dalších jídel (při vrácení na kostky nakrájeného masa a dušení s černým pepřem, majoránkou, tymiánem, rozmarínem, dobromyslí,... získáte kupříkladu maďarský guláš).
Přeji hezký zbytek dne.
Bezva recept a k tomu pěkná fotka
magdalenko, já taky neznám rozdíl mezi perkeltem a tokáněm, jen bych řekla, že tokáň může být se smetanou a perkelt ne. Ale nevím...
Maďar k tomu papá najradšej halušky - nokedli, ale kľudne aj ryžu alebo zemiaky, v reštaurácii ti dajú na výber. Iba knedlíky nevedia variť.
(ja paradajky aj papriku dávam na začiatku a nechávam v podstate rozvariť)