Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

"Anglická" kořeněná marmeláda ze špendlíků

Ze špendlíků či mirabelek můžeme připravit výbornou kořeněnou marmeládu, která chuťově připomíná tu anglickou pomerančovou. Chuť špendlíků v ní doplňuje badyán, skořice, hřebíček a zázvor.

Hodnocení receptu je 4,8 (40×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Danca Danca

Středně náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie356 kJ /
85 kcal
Bílkoviny0,28 g
Tuky0,90 g
Vláknina1,83 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 13 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy5,81 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Špendlíky omyjeme, dáme je do velkého kastrolu, přidáme badyán, skořici a hřebíček a podlijeme asi 200 ml vody. Rozvaříme, až se začnou oddělovat pecky. Vzniklou ovocnou kaši protřeme cedníkem, tak se zbavíme slupek a pecek. Krok 2: Přecezenou hmotu odvážíme, vrátíme znovu do kastrolu, přisypeme želírovací cukr a citronovou kyselinu a přivedeme k varu. Vaříme asi 5-7 minut, vzniklou pěnu sbíráme. Ke konci varu přidáme najemno nastrouhaný zázvor a rum. Krok 3: Horkou marmeládu plníme ihned do skleniček, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout a dobře uskladníme.

TIP: Jak vařit marmeládu po malých dávkách

Zveřejněno 24. 8. 2013

Poznámka autorky Danca

Marmeláda je opravdu hodně podobná té anglické pomerančové, což mě vedlo k nápadu podlít při druhé várce ovoce namísto vodou pomerančovým džusem...To potom už vůbec nemá chybu.

Inspirovala jsem se receptem v Knihovničce, mírně jsem si ho upravila.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

"Anglická" kořeněná marmeláda ze špendlíků

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NGEK

Moje poznámka

TopRecepty.cz

"Anglická" kořeněná marmeláda ze špendlíků

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NGEK

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (48)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Slivoň mirabelka - plod mirabelka, kulatá.
Slivoň špendlík žlutý - plod žlutý oválný "špendlík".
( Tak praví Wikipedie)
NENÍ to botanicky totéž. A ani chuťově - špendlík měla babička obrovský na zahradě..
:-K

Normálně tu nepíšu, ale tuto marmeládu dělám od té doby, co tu ten recept byl vložen, to je už 6 let:):-)

díky za recept, dělám již druhou várku..:-D

vika07: :-)<3

Danca:
Obávám se, že většina populace už ani neví, jak ŠPENDLÍK vypadá :-)
Nedokáži posoudit, zda zavařenina ze špendlíků či mirabelek BEZ použití džusu se podobá marmeládě (viz poznámka), protože do ŠPENDLÍKOVÉ jsem nikdy žádné koření nepřidával a podle mě i tak je to jedna z nejlahodnějších zavařenin či džemů (pokud jsem naschvál v rozvaru nechal slupky):yes:
No, čistě ŠPENDLÍKOVÁ a čistě MIRABELKOVÁ je jako nebe a dudy... :-)

Tak jsem dnes vařila z poloviční dávky a vypadá to, že ještě půjdu trhat. marmoška je vinikající. Když jsem ji dovařila, tak na mě z lednice vykoukl vanilkový lusk, takže další várku zkusím s ním.:-8

to musí být mňamka, určitě vyzkouším, žlutých špendíků, mirabelek, je u nás spousta. Jinak léta dělám marmošku z tmavě červených, jen gelfix 2:1 a cukr podle návodu. Má u nás obrovský úspěch. Ty tmavé červené - asi teda mirobalán - nejsou tak pikantní a kyselé

Moc děkuji za inspiraci, marmeláda je skvělá, ač v srpnu, máme tad vůni vánoc, ps, jen jsem vynechala hřebíček, páč ten noc nemusím,dělám marmelády ze všeho, vnikající je rovněž pomerančová, dělám ji v pekárně takže žádná práce :-K

Helena Her:no, já bych řekla, že je to ta třetí fotka;-)

Helena Her 7. 9. 2014 08:26
jarka skrobakova: chtěla jsem se zeptat, kde najdu ty fotky marmelády z rynglí?

Tomáš: tak to mě moc těší, Tome:-)

Dostal jsem hromadu špendlíků, tak jsem dle tohoto receptu vyrobil svou první marmeládu. Je výborná a snadná. Moc díky za recept.:-)

Eva: pokud je ovoce dobře vyzrálé, tak je marmeláda slaďoučká;-):-p

Vyzkouším, ale mám obavy, že marmeláda bude hodně kyselá. Když jsem před lety zkoušela udělat kompot, nedalo se to jíst.Kantorovaeva22@seznam.cz

vlastaszokeova: taky si ji dávám do jogurtu:-):-p. I nám moc chutná, letos budu dělat zase!! Děkuji za pochvalu:-K

Loni jsem dělala ze zelených, červených a žlutých,každou barvu zvlášť, ale jsem diabetička, tak jsem dávala želírovací cukr pro diabetiky,přidávám si ji do bílého jogurtu s vločkami k snídani, je vynikající !!! :yes:

Tématické fráze:
špendlíková marmeláda, džem ze špendlíků, mirabelky marmelada, špendlíková marmeláda recept, dzem z mirabelek, mirabelky recepty, mirabelky recept, špendlíky recepty, spendliky recept, domácí marmeláda ze špendlíků, recepty ze špendlíků, marmeláda mirabelky, mirabelky džem, domácí marmeláda z mirabelek, mirabelky špendlíky, džem z mirabelek-recept, recepty špendlíky, zavarenina ze spendliku, mirabelky, spendliky džem

Suroviny:
špendlíky, voda, kyselina citronová, badyán, skořice, koření hřebíček, cukr želírovací, zázvor čerstvý, rum

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu